Silnik: 1,8 Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 14 Maj 2007 Posty: 193 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2008-10-10, 20:31 Czy warto zakładać gaz??????
Panowie i Panie mam pytanie , zamierzam założyć w autku gaz , powiedzcie mi czy przy silniki 1.8 90km ,nic się nie dzieje czy są jakieś kłopoty póżniej z autem ,zastanawiam się na tym i mam dylemat wiem że dużo z was ma załOżony i chciałbym dowiedzieć się czy poprostu warto .
P-s . Nie jest to sekwencijny tylko zwykły gazik
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2008-10-10, 20:48
Mam taki sam silnik...
LPG od 3,5 roku....
jedyne koszty jakie pomoszę związane z LPG
to droższy przegląd i raz wymieniłem filtr gazu za 2 zł
no i niestety po montażu instalacji LPG okazało się że mam zrąbane przewody do świec gdyż furaczek strzelał
na LPG wszystko musi być dopieszczone no i 120zł poszło na kable Champion-a
tak poza tym to jest ok
nie czuję róznicy w dynamice miedzy PB a LPG
Mam instalke kompletną BRC
niestety droższa ale lepsza
gdy zakładałem to kosztowała jakieś 500zł więcej niż za tandetę
Powiem tak na instalce LPG nie powinienes oszczędzać lepiej dołożyć kilka stówek i masz zupełnie inna jazdę
Niektórzy na forum mają przeboje negatywne związane z LPG ale wynika to z lipnych instalacji....
jeśli chodzi o spalanie to mi wzrosło o jakieś 1,5 litra w stosunku do PB...
Gdy jechałem na zlot to mierzyłem spalanie
liczyłem kilka razy
czyli tak
furka- 4 osoby....pełny bagażnik....sporo trasy blokowanej przez tiry...przejazdy przez miasta...trochę błądzenia po Piotrkowie Trybunalskim i tak w obie strony i wyszło 8,4 litra LPG na setkę
Najwięcej ile ventyl mi spalił LPG to było 12,5 L gdy dojeżdzałem do szkoły oddalonej o 8 km w średnio 4 osoby przy mrozach sięgających w nocy -35 stopni Celcjusza (zdaje się że to było dwa lata temu)
Jeśli chodzi o mnie to bez wahania założył bym LPG po raz drugi i nadal tankował bym tylko markowy LPG np z BP jak to ciągle robię....niestety na lipnych stacjach już tak ventek nie pomyka jak na gaziorze z BP no i spalanie strasznie rośnie...
Wysłany: 2008-10-11, 14:00
silverek napisał/a:
ale znam duzo ludzi ktorze płaczą ze zalożyli gaz ale akurat nie przy tej marce auta
A no właśnie...są samochody, które nigdy nie powinny być gazowane...
Zajrzałem z ciekawości na forum hondy civic...no i niestety te samochodziki nie lubią LPG...przynajmniej takie były tam opinie..
Przy dzisiejszych cenach paliw, benzyna jest 2x droższa od LPG, także wnioski same się nasuwają ...
Oczywiście nie ma co sie podniecać że vento ma silniki pieknie chodzące na LPG i od razu ładować najtańszą (badziewną) instalkę marki "krzak" bo takie coś niestety może mieć różne skutki.
Silnik: 1,8 Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 14 Maj 2007 Posty: 193 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2008-10-11, 14:09
Napewno założę jakąś lepszą instalke nie te najtańsze! Właaśnie jest 2x tańsze a ja tygodniowo robię ok.800 do 1100 km więc napewno coś oszczędze i instalacja też szybko się zwróci dzięki za rady ale gazik zakładam na bank.
Wysłany: 2008-10-11, 14:16
na 100 km zaoszczędzisz jakieś 14 zł jak nie więcej...także Szycha..., jak dla Ciebie to na miesiąc wyjdzie 140 zł oszczędności czyli po roku wyjdziesz na plus....
Mi to się instalka po 8 miesiącach zwróciła, ale ja świetnie trafiłem z montażem, gdyż zaraz benzyna podrożała do 4,60zł a markowy gaz chodził po 1,70zł.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-10-11, 23:51
Tygrysisko wypisał już wszystko. ja na tym samym silniku zrobiłem już na gazie ponad 100 tys km i nie narzekam. Dbaj o kable zapłonowe, świece, ogólnie układ zapłonowy i gazik będzie chodził jak tralala.
Założyłem sekwencję jakieś 18tys.temu ,u mnie ok. ok.7miesięcy .Jeżdżę praktycznie 90% trasa .Założyłem dlatego że potrzebowałem coś tańszego niż Omega b 2.5td. .Trochę nie powiem zwróciło się (różnica między kosztami Omegi i Vento) .Teraz jednak ta różnica gwałtownie się zmniejszyła .Tak że teraz bym się zastanawiał nad instalacją sekwencji .U nas benzyna kosztuje teraz ok.3,62 -3,69 gaz 2,25.
Mam Vento 2.0 AGG i oczywiście sekwencja .Benzyny pali na trasie ok 7,5l - prędkość ok. 130km/h 5 osób .Gazu przy tych samych warunkach pali ok.9-9.5l (+ 2,5l benzyny na 700 km). Omega przy tych warunkach pali do 7.5l ropy . Różnica robi się coraz mniejsza w kosztach podróży .Koszty Omegi 2.5td zrównały się z Vento (oczywiście na benzynie) .
Ja nie żałuję instalacji LPG, pomimo, że rocznie robię ok 11000 km Jakby nie było wróciły mi się już koszty instalacji. Spalanie o 2 litry mam większe niż na benzynie. Jedyny skutek u mnie to taki, że biała maź pojawia mi się w okresie zimowym (jeżdżę na krótkich odcinkach) na korku wlewu oleju.
Zakładaj gaz nie wahaj się tez mam silniczek 1.8 90km i pomykam na gazie nic się złego nie dzieje chwale sobie.:) już nie wspomne o tym jaka cene atrakcyjna mamy teraz gazu
Silnik: w planach Pomógł: 17 razy Wiek: 45 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 943 Skąd: Lublin
Wysłany: 2009-02-28, 09:25
zakładaj
teraz sporo samochodów fabrycznie nowych już ma w opcji gaz zainstalowany, firmy samochodowe dostosowywują się do rynku, a jeżeli by coś to miało niszczyć to by tego nie oferowali
ja sam będe kupował ventylka benzyniaka i będę zakładał w nim gaz
już nie wspomne o tym jaka cene atrakcyjna mamy teraz gazu
wreszcie:D i oby tak dalej
podliczyć to wszystko (gaz, benzyna, badania itd) to różnie wychodzi - gdybym miał robić 10 - 15 tyś rocznie to pewnie bym sie nie zdecydował na gazownie - ale jak sezonie czyli w ciągu 9 ciepłych miesięcy kręce grubo ponad 30 tysi - to naprawde oszczędzam kilka jak nie kilkanaście setek złotych. Temu silniczkowi gaz naprawde nie przeszkadza więc - gazujmy nasze ventyle i niech latają jak najdłużej
Wysłany: 2009-02-28, 14:52
tak popatrzyłem na ceny PB i LPG i w szoku jestem....
Przejechanie 100 km na PB to koszt ok 35zł....a na LPG mi to ok 19zł wychodzi....i normalnie 16 no powiedzmy że 15zł w kieszeni zostaje....a po przejechaniu 1000km, półtora koła do przodu...czyli za to juz można kupic np wypasione fele lub nam się prawie zwraca koszt montażu LPG....normalnie aż się micha cieszy
tygrys chyba sie troche rozpędziłeś... hihihi to tylko ok 150 zeta - przyczym jakieś 2 litry pb a zimą nawet 6 -7 czyli powiedzmy że średnio 130 zostaje. W moim przypadku przy zdechniętym parowniku to zostaje jakaś 100. Na fele to troche mało ale...
Tygrysisko napisał/a:
normalnie aż się micha cieszy
- bo jest już za co wieczorkiem "bonaze" odstawić
_________________ VENTOCAFE daje rade...
Ostatnio zmieniony przez zlotykamil 2009-02-28, 15:09, w całości zmieniany 1 raz
W poście z 29-11-2008 napisałem że bym się zastanawiał nad założeniem gazu. Teraz oczywiście nie żałuję że założyłem, ale bardzo zmieniły się proporcje cenowe (przedtem było ok. 3,69 do 2,25 teraz 3.60 do 1,60), czyli ok.2zł na litrze. Jak się utrzyma to w moim wypadku zostaje miesięcznie ok. 550 miesięcznie. Teraz polecam gaz.
pytanko dodatkowe.:
czy przed założeniem gazu warto wymieniać uszczelkę pod głowicą? Uszczelka u mnie jest jak się domyślam na wykończeniu a myślę założyć gaz. czekam do kwietnia bo wtedy będę robił przegląd, a wiem że przy gazowaniu przegląd musi być świeży, nie starszy niż 1 miesiąc... a może ktoś mi tylko takiego kitu nawciskał?
Uszczelka u mnie jest jak się domyślam na wykończeniu
a z kąd wiesz? mi sie wydaje że uszczelka to albo jest dobra albo nie - i wtedy sie wymienia. A z gazem czy beż to robota ta sama w sumie.
maras8448 napisał/a:
a wiem że przy gazowaniu przegląd musi być świeży
ja na twoim miejscu to bym przed końcem wazności badań gazownie zarzucił - bo i tak od nowa bedziesz musiał badania robić na gaz - a tak to wszystko na raz załatwisz
na Shellu jak nie bierzesz punktów to gaz kosztuje 1,53zł.
to naprawde zajebista cena na shellu w białej gaz bez punkt jest po 1.81
choć ja do shella to straciłem zaufanie ostatnio - ale to bez związku - bo tam mi zawsze 3-4 litry gazu wiecej wchodzi w butle a co do wykręconych km to zawsze mniej zrobie - i to nie tylko moje zdanie - może akurat ta stacja jakaś trefna jest.
już precyzuje. Auto ma 16 lat, przebieg to minimum to co na liczniku czyli 153tys. Olej nieco sączy się od strony wydechu (będąc na kanale to widać) choć to pewnie w większości tak jest tych silników. Najprawdopodobniej ta uszczelka jest niewymieniana od nowości, także zastanawiam się nad jej wymianą. Kolejną niepokojącą rzeczą jest poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym który rośnie przy wzroście temperatury o jakieś 5cm. Jak na razie płyn nie przedostał się do oleju.
Z tego co tu czytam jestem teraz przekonany co do założenia gazu. Tu pytanie mam do Tygrysiska bo jest z okolic Lublina. Gdzie Ty zakładałeś gaz? Bo ja myślę żeby założyć go w Sabacie (zakładają tam instalacje do fabrycznie nowych Hyuindai) Myślę o instalacji BRC
Zagazowałem swoje Vento w 1996 roku i jeszcze 20 tys na gazie nie przejechałem. Nie było problemów to tej zimy. Otóż przestał mi się przełączać na gaz tzn. przełączał się ale gasł. Pojechałem do zakładu, gdzie mi instalację zamontowali. Gość wykręcił coś koło parownika, gdzie jest tam taka sprężynka (pojęcia nie mam jak to się nazywa), a tam tak zasyfione było, że po prostu zacinało się coś co wyglądało jak tłoczek (nie wiem jak się na to fachowo mówi), który przełączał na gaz. Oczyścił to i powiedział, że to wina złego gazu i jeśli to czyszczenie nie pomoże to trzeba będzie czyścić parownik. Ale póki co pomogło i się przełącza. Powiedział, że wystarczyło jeden raz zły gaz zatankować aby tak to się zasyfiło.
Wysłany: 2009-03-21, 22:56
AndrzejJ napisał/a:
Zagazowałem swoje Vento w 1996 roku i jeszcze 20 tys na gazie nie przejechałem
przez 13 lat ...20 tys km nie zrobiłeś
AndrzejJ napisał/a:
Pojechałem do zakładu, gdzie mi instalację zamontowali. Gość wykręcił coś koło parownika, gdzie jest tam taka sprężynka
flitr gazu jest na takiej spreżynce, która go wypycha z obudowy....ja na swoim filtrze ostatnio zrobiłem 3 razy więcej niż zalecane 15 tys i wymiana-filtr był praktycznie czysty (LPG z BP)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum