Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Zawieszenie
Autor Wiadomość
sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2008-11-06, 15:23   

vasquez_ck napisał/a:
Czy poprostu do Ventylka o długości seryjnej?

Golf II, III, Seat Toledo - to również pasuje.

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2008-11-06, 15:26   

To że pasują to nie znaczy że da się na tym śmigać, wiem o tym doskonale z autopsji.

Także vasquez_ck, napisz to chcesz uzyskać to coś Ci podpowiemy.

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2008-11-06, 15:34   

Tygrysisko napisał/a:
To że pasują to nie znaczy że da się na tym śmigać

ee, no ja teraz mam czystą serję z tyłu i o dziwo da się na tym śmigać, Ci powiem. Jechałem już załądowany z tyłu i dało rady. No, siadło trochę, ale nie bez przesady. Co nie zmienia faktu, że jednak do Vento powinno iśc inne zawieszenie, niż od Golfa. Ale wtedy jeszcze nikt o tym nie myślał, że tak będzie...

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-11-06, 15:43   

No właśnie, Ty masz ten mocniejszy oryginał a ja maiłem ten słabszy...w sklepie też chciałem kupić dobre ale niestety tył nadal siedział nisko.

sebastian napisał/a:
Co nie zmienia faktu, że jednak do Vento powinno iśc inne zawieszeni

Trzeba, kombinować, kombinować aż sie w końcu trafi na to co chcemy. :diabełek:

Po prostu z moich doświadczeń wnioskuję, ze do Vento szedł jeden rodzaj sprężyn zarówno na przód jak i tył, ale niestety te sprężyny miały różną twardość i zapewne w tym tkwi problem.
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2008-11-06, 15:45, w całości zmieniany 3 razy  

vasquez_ck 
Kierowca eLki
Administrator

Wysłany: 2008-11-06, 15:50   

Więc tak...

Amortyzatory są na bank do wymiany. Ostatnio załadowałem trochę towarów na tym i koła obcierały o nadkola. Jeśli chodzi o sprężyny to wydaje mi się, że dobrze byłoby je też wymienić. Autko ma już 14 lat. Nic niepokojącego się nie dzieje.

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-11-06, 15:58   

vasquez_ck, dziś już o tym co nie co pisałem więc skopiuję post

................................................................................................
Zobacz jak to u mnie było....

Po lewej stronie jest sprężyna na której moje vento z zachodu przyjechało a po prawej jest nowa sprężyna, która miała podnieśc furkę...po jej założeniu nic się nie działo...było tak jak wcześniej...czyli żadnych efektów.

Ta po prawej to firma Topran (lipa na maxa) po roku śmigania w furce nieźle podrdzewiała.

Ta po lewej (oryginał) ma dwie plamki żółte i jedną zieloną.
Natomiast niedawno kupiłem oryginalne sprężyny od vento (używki od kolegi z forum) i na tych sprężynach vento już równo stoi, i owe sprężyny mają tylko żółte plamki, więc sa mocniejsze....niestety nie mam fot.

Moje poprzednie miały 34cm długości....nowe niecałe 37cm....także jest różnica.

zmierz i zobacz jak to jest u Ciebie, a potem pomyślimy. tylko zmierz całą długośc sprężyny tak jak ja to robiłem, dzięki temu będzie punkt odniesienia. no i najważniejsze....jaką masz oponę na tej 17stce ??

A ja mam tak:

czyli ta mocniejsza sprężyna i dodatkowo 4cm podkładki pod kielich na amortyzatorze

a ogólny efekt jest taki:

..................................................................................................

vasquez_ck napisał/a:
Ostatnio załadowałem trochę towarów na tym i koła obcierały o nadkola. Jeśli chodzi o sprężyny to wydaje mi się, że dobrze byłoby je też wymienić. Autko ma już 14 lat.

Wiem co masz na myśli...sam to przechodziłem....
Wydaje mi się, ze jak kupisz sprężynę na tył co ma same zółte oznaczenie i ok 37zm długości powinno być ok...niżej niż u mnie ale dasz radę.

Dla ciekawości dodam, że moje poprzednie oryginały i kolejne które kupiłem (Topran) bardziej się uginały nawet pod naciskiem mojego ciała niz te co od Respect-a odkupiłem...także skoro tu jest różnica to co dopiero pod naciskiem załadowanego autka.
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2008-11-06, 16:14, w całości zmieniany 1 raz  

czarny1981 
Kierowca eLki

Silnik: 1,8 ben/gaz
Wysłany: 2008-11-12, 21:13   

witam po długiej nieobecności ale brak do netu :)
ma problem z zawieszeniem -a mianowicie zaczne od początku:
żona wyjeżdzając z pod mojej pracy ścieła zakręt i zachaczyła progiem przy tylnych dzwiach o boczny murek wjazdowy powodując wgniecenie progu i rozwalenie tylnej opony alus został nienaruszony ponieważ to nie była duża prędkość .
po tym zdarzeniu zauwarzyłem ze kierownica nie jest w centralnym położeniu -tzn jadąc prosto kierownica jest przekręcona w prawo jakieś 10 stopni.
poradzci e co moze być przyczyną tego ? :tygrysek:

Rafal86lbn 
Kierowca eLki
vento 1,8 92r

Wysłany: 2008-11-24, 21:13   

hej. mam taki problem. amorki mieniałem rok temu a teraz na dołkach słychać stuk. taki głuche stukanie. co to może być??? czy to górne zawieszenie amortyzatora??? jeśli tak to co mam kupić?? jakąś gumę czy łożysko ?? ?

cinek82 
Vento to ja!

Silnik: 1,8l ABS B+G
Wysłany: 2008-11-24, 22:42   

Najprawdopodobniej będzie to poducha amorka (też tak miałem), musisz kupić takie coś http://allegro.pl/item485...vento_seat.html
Powinno ustapić ;)

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2008-11-24, 23:46   

Tylko coś dobrego, np. Sachs, Lemforder...
(w woli wyjasnienie - poduszka wraz z łożyskiem)

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-11-25, 09:49   

Też bym stawiał na to co cinek82 i sebastian ;)

Respect 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.8 & 2.
Wysłany: 2008-11-27, 20:40   

tylko najpierw dokręć dobrze te śruby w mocowaniach, spotkałem się z tym kilka razy że sie luzowały i stuka, u mnie z tyłu stuka teraz i jutro właśnie bede tam zaglądał bo ostatnio zmieniałem i nic nie stukało ale na szybko skręcałem

Rafal86lbn 
Kierowca eLki
vento 1,8 92r

Wysłany: 2008-11-30, 12:33   

wymieniłem tą poduszkę i już nie stuka. miałem taki luz ,że jak podniosłem auto i ruszałem pod maską tym plastikiem co zasłania śrubę amortyzatora to koło mi na boki chodziło. teraz trzeba się za tył wziąć bo też na dołkach puka.dzięki Koledzy za podpowiedzi

vasquez_ck 
Kierowca eLki
Administrator

Wysłany: 2009-05-13, 15:27   

Witam! Ok. 2 tygodnie temu wymieniłem sprężyny i amortyzatory. Mimo to dalej coś stuka, puka itp. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że jak wjadę w głębszą dziurę to nadkola obcierają mi oponę z zewnętrznej strony. Jak myślicie co może być powodem tego?

mko
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-03, 15:20   

Powodem tego tarcia jest sprężyna - tak przynajmniej powiedział mi Pan na stacji diagnostycznej. To ona jest odpowiedzialna za utrzymania auta.

Ważne jest też jaki masz rozmiar kół (opon).

Ja u siebie (14", 185x65x14) też wymieniałem sprężyny na tyle (Lesjofors Coil Springs). Klasyczne.
Nic nie ociera ale efekt końcowy mnie nie zadowala.

Jak wpadnę w dziurę to dobija mi jakby nie było w ogóle amortyzacji (przed wymianą byłem na trzepakach, bo myślałem że amory - ale nic z tego są sprawne, jak nówki)

Mechanior (specjalista od zawieszenia) powiedział mi dzisiaj, że te wszystkie standardowe sprężyny to wielkie g..wno. Zalecił podjechanie na szrot ze starą sprężyną i zakupienie grubszej z takim samym zwojem przy końcach.

Poradźcie jakie z twardszych sprężyn się nadają (firma, model, wymiar itd.)

piru 
Zapalony Ventkarz
Ventka 1,9 D 92 r

Silnik: diesel
Wysłany: 2009-06-03, 15:51   

mko napisał/a:
Poradźcie jakie z twardszych sprężyn się nadają (firma, model, wymiar itd.)

Kup sobie chłopie jakieś sportowe MTS - 40 i będziesz miał w miarę twardo i będzie samochód wyglądał :D

Kupisz sprężynę używkę i okaże się że będzie to samo. Nowe to nowe a przy normalnym amorku sprężyna - 40 da spokojnie się użytkować :D
Ostatnio zmieniony przez piru 2009-06-03, 15:54, w całości zmieniany 1 raz  

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-06-03, 18:33   

piru napisał/a:
Kup sobie chłopie jakieś sportowe MTS - 40

Ale w tedy trzeba także i o przodzie pomyśleć....

piru napisał/a:
40 da spokojnie się użytkować :D

No tak...ale skoro przy serii dobija to tym bardziej przy -40....fakt-sportowy zawias jest twardszy, ale nie oszukujemy sie-także przysiada przy obciążeniu. ;)

piotrekb90 
Ventofan

Silnik: 2.0 AGG B+G
Wysłany: 2009-07-27, 18:02   

Mógłby ktoś wstawić fotkę ventki ze sportowym zawiasem (czytaj kit) -60/-40 lub -40/-40?? Chciałbym troszkę porównać jedno i drugie....Z góry dzięki!!

Odpowiedz do tematu