To że pasują to nie znaczy że da się na tym śmigać
ee, no ja teraz mam czystą serję z tyłu i o dziwo da się na tym śmigać, Ci powiem. Jechałem już załądowany z tyłu i dało rady. No, siadło trochę, ale nie bez przesady. Co nie zmienia faktu, że jednak do Vento powinno iśc inne zawieszenie, niż od Golfa. Ale wtedy jeszcze nikt o tym nie myślał, że tak będzie...
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2008-11-06, 15:43
No właśnie, Ty masz ten mocniejszy oryginał a ja maiłem ten słabszy...w sklepie też chciałem kupić dobre ale niestety tył nadal siedział nisko.
sebastian napisał/a:
Co nie zmienia faktu, że jednak do Vento powinno iśc inne zawieszeni
Trzeba, kombinować, kombinować aż sie w końcu trafi na to co chcemy.
Po prostu z moich doświadczeń wnioskuję, ze do Vento szedł jeden rodzaj sprężyn zarówno na przód jak i tył, ale niestety te sprężyny miały różną twardość i zapewne w tym tkwi problem.
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2008-11-06, 15:45, w całości zmieniany 3 razy
Amortyzatory są na bank do wymiany. Ostatnio załadowałem trochę towarów na tym i koła obcierały o nadkola. Jeśli chodzi o sprężyny to wydaje mi się, że dobrze byłoby je też wymienić. Autko ma już 14 lat. Nic niepokojącego się nie dzieje.
Wysłany: 2008-11-06, 15:58
vasquez_ck, dziś już o tym co nie co pisałem więc skopiuję post
................................................................................................
Zobacz jak to u mnie było....
Po lewej stronie jest sprężyna na której moje vento z zachodu przyjechało a po prawej jest nowa sprężyna, która miała podnieśc furkę...po jej założeniu nic się nie działo...było tak jak wcześniej...czyli żadnych efektów.
Ta po prawej to firma Topran (lipa na maxa) po roku śmigania w furce nieźle podrdzewiała.
Ta po lewej (oryginał) ma dwie plamki żółte i jedną zieloną.
Natomiast niedawno kupiłem oryginalne sprężyny od vento (używki od kolegi z forum) i na tych sprężynach vento już równo stoi, i owe sprężyny mają tylko żółte plamki, więc sa mocniejsze....niestety nie mam fot.
Moje poprzednie miały 34cm długości....nowe niecałe 37cm....także jest różnica.
zmierz i zobacz jak to jest u Ciebie, a potem pomyślimy. tylko zmierz całą długośc sprężyny tak jak ja to robiłem, dzięki temu będzie punkt odniesienia. no i najważniejsze....jaką masz oponę na tej 17stce
A ja mam tak:
czyli ta mocniejsza sprężyna i dodatkowo 4cm podkładki pod kielich na amortyzatorze
Ostatnio załadowałem trochę towarów na tym i koła obcierały o nadkola. Jeśli chodzi o sprężyny to wydaje mi się, że dobrze byłoby je też wymienić. Autko ma już 14 lat.
Wiem co masz na myśli...sam to przechodziłem....
Wydaje mi się, ze jak kupisz sprężynę na tył co ma same zółte oznaczenie i ok 37zm długości powinno być ok...niżej niż u mnie ale dasz radę.
Dla ciekawości dodam, że moje poprzednie oryginały i kolejne które kupiłem (Topran) bardziej się uginały nawet pod naciskiem mojego ciała niz te co od Respect-a odkupiłem...także skoro tu jest różnica to co dopiero pod naciskiem załadowanego autka.
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2008-11-06, 16:14, w całości zmieniany 1 raz
witam po długiej nieobecności ale brak do netu
ma problem z zawieszeniem -a mianowicie zaczne od początku:
żona wyjeżdzając z pod mojej pracy ścieła zakręt i zachaczyła progiem przy tylnych dzwiach o boczny murek wjazdowy powodując wgniecenie progu i rozwalenie tylnej opony alus został nienaruszony ponieważ to nie była duża prędkość .
po tym zdarzeniu zauwarzyłem ze kierownica nie jest w centralnym położeniu -tzn jadąc prosto kierownica jest przekręcona w prawo jakieś 10 stopni.
poradzci e co moze być przyczyną tego ?
_________________ TWOJE ZęBY Są JAK GWIAZDY NA NIEBIE ZółTE I DALEKO OD SIEBIE...;)
hej. mam taki problem. amorki mieniałem rok temu a teraz na dołkach słychać stuk. taki głuche stukanie. co to może być??? czy to górne zawieszenie amortyzatora??? jeśli tak to co mam kupić?? jakąś gumę czy łożysko ?
tylko najpierw dokręć dobrze te śruby w mocowaniach, spotkałem się z tym kilka razy że sie luzowały i stuka, u mnie z tyłu stuka teraz i jutro właśnie bede tam zaglądał bo ostatnio zmieniałem i nic nie stukało ale na szybko skręcałem
_________________ "Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy ekonomia"
wymieniłem tą poduszkę i już nie stuka. miałem taki luz ,że jak podniosłem auto i ruszałem pod maską tym plastikiem co zasłania śrubę amortyzatora to koło mi na boki chodziło. teraz trzeba się za tył wziąć bo też na dołkach puka.dzięki Koledzy za podpowiedzi
Witam! Ok. 2 tygodnie temu wymieniłem sprężyny i amortyzatory. Mimo to dalej coś stuka, puka itp. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że jak wjadę w głębszą dziurę to nadkola obcierają mi oponę z zewnętrznej strony. Jak myślicie co może być powodem tego?
mko [Usunięty]
Wysłany: 2009-06-03, 15:20
Powodem tego tarcia jest sprężyna - tak przynajmniej powiedział mi Pan na stacji diagnostycznej. To ona jest odpowiedzialna za utrzymania auta.
Ważne jest też jaki masz rozmiar kół (opon).
Ja u siebie (14", 185x65x14) też wymieniałem sprężyny na tyle (Lesjofors Coil Springs). Klasyczne.
Nic nie ociera ale efekt końcowy mnie nie zadowala.
Jak wpadnę w dziurę to dobija mi jakby nie było w ogóle amortyzacji (przed wymianą byłem na trzepakach, bo myślałem że amory - ale nic z tego są sprawne, jak nówki)
Mechanior (specjalista od zawieszenia) powiedział mi dzisiaj, że te wszystkie standardowe sprężyny to wielkie g..wno. Zalecił podjechanie na szrot ze starą sprężyną i zakupienie grubszej z takim samym zwojem przy końcach.
Poradźcie jakie z twardszych sprężyn się nadają (firma, model, wymiar itd.)
Wysłany: 2009-06-03, 18:33
piru napisał/a:
Kup sobie chłopie jakieś sportowe MTS - 40
Ale w tedy trzeba także i o przodzie pomyśleć....
piru napisał/a:
40 da spokojnie się użytkować
No tak...ale skoro przy serii dobija to tym bardziej przy -40....fakt-sportowy zawias jest twardszy, ale nie oszukujemy sie-także przysiada przy obciążeniu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum