Wysłany: 2010-01-13, 18:53 osad na korku wlewu oleju
Dziś chciałem dolac oleju odkręciłem korek a tam widzę dosyć sporo osadu koloru kawy z mlekiem. pierwsza myśl była taka żę poszła uszczelka która była wymieniana dosyc niedawno bo jakieś 5 miesiecy temu nie widzę żeby też jakoś przybywało stany oleju, fakt płyn ubywwa ale on raczej gdzieś ucieka bo odkąd pamiętam płyn zawsze musiałem dolewać. Dzwoniłem do mechania który robił mi uszczelke pod głowicą on stwierdził że zimową porą to normalne zjawisko ale mnie ono jakos niepokoi co o tym myślicie. Dodam że olej już jest stary nadawał sie juz do wymiany może to też jego wina??
Dzwoniłem do mechania który robił mi uszczelke pod głowicą on stwierdził że zimową porą to normalne zjawisko ale mnie ono jakos niepokoi co o tym myślicie.
normalne, że płyn ucieka hehe a to dobrze.
Po pierwsze wymień olej... tylko jeżeli wymienisz olej i płyn nadal będzie wpadał przez uszczelkę to czeka Cię ponowna wymiana oleju + uszczelki + planowanie głowicy.
Jednak zastanowiłbym się nad tym faktem i ruszył na wymianę uszczelki do innego mechanika.
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2010-01-13, 20:02
Zdarza się, że płyn ubywa (bo ja tez tak mam ) tylko musisz oblookać gdzie ucieka Co od mazi pod korkiem..... to normalne zimową porą jeśli się jeździ na krótkich odcinkach i niedogrzanym silniku. A na bagnecie też jest kawa z mlekiem
Silnik: 1.8 75 KM Pomógł: 5 razy Wiek: 44 Dołączył: 25 Maj 2009 Posty: 906 Skąd: sam nie wiem
Wysłany: 2010-01-13, 20:22
ja tez mnialem bialy osad na korku wlewu oleju,kazdy mi mechanik tez mowil ze to normalne zima,osadza sie tam parafina.wymienilem olej i juz nie ma ,ale zobaczymy jak pijezdze dluzej
ja tez mnialem bialy osad na korku wlewu oleju,kazdy mi mechanik tez mowil ze to normalne zima,osadza sie tam parafina.wymienilem olej i juz nie ma ,ale zobaczymy jak pijezdze dluzej
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2010-01-13, 21:06
Ja jak dojeżdżałem do pracy ok 6 km to miałem normalnie majonez pod korkiem.
Hormon napisał/a:
Jeździsz na mineralnym, dokładnie jaki? Wymień olej na coś lepszego. Problem wtedy powinien ustąpić, jeśli chodzi o ta białą maź na korku.
Tu się zgodzę z kolegą. Ja miałem ten "majonez" jak jeździłem na oleju z "beczki" czyli niby castrol ale kupowany z beczki normalnie w sklepie motoryzacyjnym.
Teraz jeżdżę na oleju elf sport1 15w/40 takim kupowanym w 5L bańce i nawet jak jadę na krótkich odcinkach to i tak mi się nie osadza maź pod korkiem.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2010-01-13, 22:33
Maź pod korkiem (oczywiscie w granicach rozsądku) jest rzeczą naturalną jeśli robimy tylko i wyłącznie króciutkie odcinki i jeśli furka jest trzymana w zimnie....wystarczy aby silnik popracował dłużej w normalnej temperaturze pracy a maź zniknie.
Maż pod korkiem u mnie była gdy miałem walnięty termostat, ale od kiedy ten temat ogarnąłem to i maż zniknęła poza tym ciągle trzymam furkę w ogrzewanym miejscu więc cięzko mi coś na ten temat powiedzieć.
Problem mazi był już poruszany na forum wiele razy....
Co do ubytków płynu to muszą być wycieki...wiem jak jest...sam mam 1.8 i wiem że jeśli nic nie cieknie to nie ma prawa ubyć ani grama płynu....ale zauważyłem, że u mnie zbrojenie przewodów od LPG troche się poci płynem więc dolewam pół szklanki/szklankę na 6 miesięcy albo i mniej, ale tak czy siak wyciek widać.
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2010-01-13, 22:36, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 1,9 diesel Pomógł: 41 razy Wiek: 42 Dołączył: 27 Mar 2009 Posty: 3076 Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-01-13, 22:40
Paweł J. napisał/a:
Maź pod korkiem (oczywiscie w granicach rozsądku) jest rzeczą naturalną jeśli robimy tylko i wyłącznie króciutkie odcinki i jeśli furka jest trzymana w zimnie....wystarczy aby silnik popracował dłużej w normalnej temperaturze pracy a maź zniknie.
Maż pod korkiem u mnie była gdy miałem walnięty termostat, ale od kiedy ten temat ogarnąłem to i maż zniknęła poza tym ciągle trzymam furkę w ogrzewanym miejscu więc cięzko mi coś na ten temat powiedzieć.
Problem mazi był już poruszany na forum wiele razy....
Co do ubytków płynu to muszą być wycieki...wiem jak jest...sam mam 1.8 i wiem że jeśli nic nie cieknie to nie ma prawa ubyć ani grama płynu....ale zauważyłem, że u mnie zbrojenie przewodów od LPG troche się poci płynem więc dolewam pół szklanki/szklankę na 6 miesięcy albo i mniej, ale tak czy siak wyciek widać.
Co do krótkich odcinków się zgodzę, bo wiadomo że jak silnik nie dogrzany to tez może ale nie musi się robić taki osad. Ale kolega nam pisze że robi 15km więc silnik na pewno po takiej trasie dochodzi do odpowiedniej temp. Jak silnik sie nie nagrzewa tak jak powinien to albo termostat albo jeszcze inna przyczyna, ale jeśli temp są w normie to jest wina oleju.
co było zalane podczas ostatniej wymiany to nawet dokładnie nie pamiętam ale chyba coś takiego http://www.allegro.pl/ite...0_warszawa.html ale co jakiś czas musiałem dolewać to lałem zawsze jakieś z orlena ostatnio dolewałem orlen platinum.
Wracam do tematu olej wymieniony a na korku nadal biały osad. Nie wiem w sumie co teraz robić czy ładować się w koszta wymiany uszczelki czy poprostu narazie czekać i wmawiać sobie że to skutki zimy? Dodm jeszcze że rozmyślam nad walniętym termostatem bo furka nagrzewa się w czasie jazdy max do lekko ponad 80 stopni.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2010-01-17, 16:50
A mi sie wydaje że wszystko jest ok....płyn pewnie ucieka z bocznego króćca i po uszczelce pod głowicą spływa do tyłu silnika stąd ubytki płynu....przy walniętej uszczelce powinno (chodź nie zawsze) dziać się coś z mocą silnika.
Mati_89, to zrób jaką akcję. Rozgrzej samochód, pojeździj chwilę, wyłącz silnik, otwórz maskę i obserwuj to miejsce. Wtedy powinien wylatywać płyn, bo pompa wody przestaje chodzić i ciśnienie musi dać sobie gdzieś upust.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum