Mam problem z Vento silnik sie przegrzewa, temp dochodzi nawet do 110, a grzać w ucie nie chce. Byłem tydz temu u mechanika i wymieniał uszczelkę pod głowicą i pod klapą zaworów i przy okazji wyczyścił mi nagrzewnice. Proszę o pomoc!!!
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2010-01-05, 16:15
Sprawdzony sposób Pawła J. Stanąć pod lekką górkę, odpalić autko i zagrzac do włączenia wentylatora (jeśli się włącza). A i włączyć ogrzewanie na full (temp i prędkość wiatraka). Ja tak zrobiłem i mi pomogło.
U mnie w lecie też zapchało ukł.chłodzenia i zamarzał mi parownik a do przeczyszczenia ukł. użyłem zwykłego octu jedna buteleczke 0.5l pojeżdziłem tydzień wypuściłem ten cały syf i zalałem go płynem już na zime i jest wszystko ok. nie wiem czy to dobra metoda ale mi nie zaszkodziła ;D
skoro piszesz że auto się przegrzewa i niegrzeje w środku to chłodnica niema tu nic do tego bo ogrzewanie powinno być albo masz zapowietrzony ukł. albo nadal masz problem z uszczelką lub samą głowicą . Po pierwsze sprawć czy węże od nagrzewnicy się nagrzewają , po drugie jak go odpalisz to sprawć czy przewody od wody nierobią się zaraz twarde.
Silnik: od kosiarki Pomógł: 14 razy Wiek: 34 Dołączył: 11 Sie 2009 Posty: 2254 Skąd: Lublin
Wysłany: 2010-01-05, 19:37
czarnysauber napisał/a:
,a wiatrak sie włacza?
no właśnie włącze sie czy nie
u mnie też tak było że temp była za wysoka ale grzanie miałem i to niezłe
u mnie był spalony bezpiecznik wieć wymieniłem ale gdy wkładałem nowy to za każdym razem ledwo co wsadziłem to mi go poliło i okazało sie że wiatrak mam do wyminy bo zwarcie robi.Wiatrak nowy io problemu nie ma
Jak narazie to wlałem preparat PRESTONE . Nagrzewanie zaczeło chłodzic lepiej
ja ostatnio tez nim czyscilem ale nagrzewnice tylko - jakoś nie chcialem ryzykowac i puszczac go dalej na silnik bo nie wiadomo co tam moze sie poodklejac a w glowicy kanały nie szerokie sa - moze to tylko moja teoria ale nie chcialem ryzykowac a ż tym płynem to sie chyba nie jezdzi długo? nawet nie wiem czy wogle mozna bo to sie strasznie pieni
co do jazdy na płynie tym to powinno się rozgrzać silnik aż się wentylator włączy i potem poczekać aż ostygnie i go spuścić potem zalać wodą i znowu rozgrzać i ostudzić po tym wszystkim już powinno sie płynem normalnym zalać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum