Wysłany: 2009-12-29, 20:20 Cieknie spod tego elementu ukl chlodzenia
Witam
Tak jak w temacie. Chce wymienic ten element, ale w motoryzacyjnych sklepach nie wiedza jaki dokladnie zamowic.
Czy ktos zna nr katalogowy tego krucca(chyba,ze to ma inna nazwe)?
Silnik benzyna 1.8 55kW rok 1993
Od gory wchodzi kilka kabelkow.
Ostatnio zmieniony przez rem3dy 2009-12-29, 20:31, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 1.8 ABS +LPG Pomógł: 18 razy Wiek: 49 Dołączył: 19 Mar 2007 Posty: 620 Skąd: wielkopolska,okolice Kalisza
Wysłany: 2009-12-29, 22:07
Ale to co pokazałeś to nie jest z silnika 1.8 bo wychodzi z tego że jest to z silnika ABD czyli z motora 1.6 a ty skoro masz 55kW i 1.8 to masz silnik AAM i masz to przy bloku silnika z prawej strony od przodu. To co pokazałeś na rysunku to jest obudowa termostatu z silnika ABD a w AAM i ABS termostat jest przy pompie wodnej na dole. A to co potrzebujesz to powiedz w sklepie że potrzebujesz górnego króćca do silnika AAM tam gdzie jest mocowany czujnik od wody
I pamiętaj że orginała trudno kupić i na bank dostaniesz ten króciec od golfera z miejscem na dwa czujniki od razu patrz żebyś w pakiecie miał wszystkie oringi i zaślepkę na jeden czujnik
ja wymieniałem to jakoś w czerwcu chyba i za jakiś tam zamiennik dałem coś nie dużo ponad 10 złociszy
Powodzenia
Dzieki Misiek masz oczywiscie racje. Ze mnie tez dupa bo nie wiem co pokazuje Najbardziej to mi pasowalo po wzrokowym porownaniu z tym co mam pod maska .
Patrzac na caly schemat nie znalazlem w sekcji B tego elementu a to ona dotyczy AAM
W koncu wiem co w sklepie gadac. A sprzedawca hmmm byl patrzyl pod maske dzwonil do hurtowni i nie wiedzieli co zamowic .
Jutro wpadne do sklepu i ich oswiece.
Dzieki jeszcze raz!
Acha jeszcze jedno pytanie, bo mechanik bedzie mi za jednym razem od razu termostat wymienial. Czy to prawda,ze w tej wersji trzeba rowniez pompe cieczy sciagac i ze jest przy tym troche roboty co ma wplyw na cene uslugi?
Ostatnio zmieniony przez rem3dy 2009-12-29, 23:03, w całości zmieniany 2 razy
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-12-30, 09:02
misiek napisał/a:
I pamiętaj że orginała trudno kupić i na bank dostaniesz ten króciec od golfera z miejscem na dwa czujniki od razu patrz żebyś w pakiecie miał wszystkie oringi i zaślepkę na jeden czujnik
Dokładnie...Misek dobrze prawi...
Do 1.8 idzie taki trójnik:
To zamiennik Toprana...jeśli chodzi o oznaczenia to mam na nim wybite takie coś:
topranGermany
100 720
>PA66-GF30<
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2009-12-30, 09:03, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2009-12-30, 17:32
Paweł J. napisał/a:
jest tylko jeden oring tu gdzie trójnik przylega do głowicy.
Pisząc to miałem na myśli że do trójnika dodają tylko jeden oring...ten co się styka z głowicą...przynajmniej tak jest przy tym moim topranowskim wynalazku
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2010-01-01, 22:40
Koledzy wierzcie mi nie kupujcie tego od Toprana. Ja po zmianie 3 wciągu 5 lat postanowiłem że kupię oryginał, sprowadzili mi taki w zwykłym sklepie ze znaczkami vw/audi i najpierw się ze mnie nabijali że kto takie drogie części do starego auta kupuje, a potem im mina zrzedła bo z marżą za oryginał wyszło tylko 36 zeta. I mam już 2 lata święty spokój.
Wysłany: 2010-01-02, 10:01
Topran to nie jest dobry wybór...na aucie też mam Toprana i już się leje...dosłownie się leje....ten co na foto to mam już dobre 2 lata jak nie więcej i czeka na swoją kolej, a w tedy gdy go kupowałem to był jeden z lepszych na rynku...ale skoro oryginał kosztuje 36zł to nie ma się co zastanawiać.
Jak macie problemy z takim kruccem to piszczie mi na pw. Pracuje w sklepie motoryzacyjnym gdzie czesci sciagamy orginalne w dobrej cenie z niemiec. Może byc numer katalogowy z etki lub etosa ewentualnie zdjecie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum