Wysłany: 2009-09-03, 19:00 Trzecia uszczelka pod głowicą wciągu 2 mc
mam problem w ciągu 2 miesiecy wypalilo mi uszczelke pod głowicą w 2.0 ben/gaz. problem jest tego typu ze za kazdy raz były nowe szpilki i najlepsze uszczelki a i tak wypalało usczelke miedzy garami. Czy jest ktoś kto jest mi wstanie pomóc ustalic przczyne tej usterki
głowica ma wszystko wymienione. Była planowana i sprawdzana na szczelność blok też był planowany. Silnik na dotarciu zrobił 2 tyś km dostał nowy olej fusha 10w40. i wypaliło.
Cudów nie ma. Jeśli uszczelka pod głowicę dobrej jakości, głowica dobrze zrobiona, olej nowy to musi być dobrze. Ja wymieniałem w tym roku uszczelkę pod głowicą + uszczelka pokrywy zaworów + uszczelniacze zaworów + uszczelki kolektorów + docieranie gniazd + nowe śruby dokręcane kluczem dynamometrycznym. Oczywiście planowanie głowicy u bardzo dobrego majstra. I zero problemów, silnik suchuteńki, oleju bierze minimalnie.
jerzeli robisz tak jak mówisz to wszystko powinno być ok sam niedawno robiłem u siebie głowice mam tylko jedno putanko ... jak dokręcałeś głowice jest odpowiednia kolejnośc przykręcania szpilek . Na opakowaniu po uszczelce od głowicy jest rysunek ktura po kolei szpilke przykręcasz. No i jeszcze jedna sprawa po przejechaniu 1000km dociągamy ponownie głowice
powiem tak jak kupiłem vento to odrazu zrobiłem remont silnika bo cos mi nie pasowało. i okazało sie ze tłok na 3cim cylindrze był pękniety i jedna panewka główna przyłapana. Zrobiłem szlif wału i do tego dobrane niemieckie panewki, niemieckie piercienie, nowy tłok tych samych wymiarów, planowanie bloku, kpl remont głowicy tzn nowe szklanki nowe zawory, uszczelniacze itd. Uszczelka głowicy Corteco. Wszystko było robione z ksiązka krok po kroku. Po pół roku sprawdzałem ciśnienie i trzymał na wszystkich troche lepiej niż 10 atm. I gdy zaczął kuleć poszła właśnie uszczelka. I żaden mechanik nie wie czemu się tak dzieje
Zmajomy mi tu podpowiada żebyś sprawdzil czy uszczelka przepala sie w tym samym miejscu ? , co oznaczałoby że możesz mieć krzywy blok silnika (zakładając że głowica jest prosta )
z tego co wiem na głowicy są ograniczniki. Ale gdzie nie pytałem to do 3 razy i wiecej nie ma co. dzisiaj zdejme głowice, zmierze jej wysokośc i sprawdze w ksiązce, bede wiedział na czym stoje. Może go zrobie i na zapas zostawie. Chociaż przebieg jest duży 420 tys.
Silnik: 2.0 115KM Pomógł: 3 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 195 Skąd: Legionowo
Wysłany: 2009-10-30, 21:25
A zapłon dobrze masz ustawiony? Istnieje taka możliwość jak wypadanie zapłonu, Dostaje iskrę nie w tym momencie co trzeba, mieszanka się nie zapala i następuje spalanie stukowe co może wydmuchiwać ci uszczelkę. Możesz mieć też problem z sonda lambda, komp źle odczytuje pracę sondy i dokłada mu paliwa/lub odejmuje, chociaż tu by chyba wypalało gniazda i zawory.
A nie zastanawiało cię jak go rozebrałeś dlaczego tłok był pęknięty?
Tu chyba zapłon nie ma nic do rzeczy . Ja miałem podobnie , kupiłem inna głowicę najlepiej z zachodniego auta , uszczelka z górnej półki , dokręcanie śrub kluczem dynamometrycznym !!! TYLKO, siła dokręcania nie może być większa bo głowica pęknie jak u znajomego ojciec dokręcał i zgadnijcie jakie były efekty :/ pęknięcia szły od śrub ,gniazda świec zapłonowych po same tłoki masakra :/ bajzlu takiego jeszcze nie widziałem . Jeżeli sam będziesz chciał to zrobić na uszczelce jest wykres i skale z jaką siłą odpowiednie śruby w jakiej kolejności powinny być dokręcane, rysunek jest.
Silnik: 1,9 diesel Pomógł: 41 razy Wiek: 42 Dołączył: 27 Mar 2009 Posty: 3076 Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2011-02-24, 08:10
Masakrator napisał/a:
Tu chyba zapłon nie ma nic do rzeczy . Ja miałem podobnie , kupiłem inna głowicę najlepiej z zachodniego auta , uszczelka z górnej półki , dokręcanie śrub kluczem dynamometrycznym !!! TYLKO, siła dokręcania nie może być większa bo głowica pęknie jak u znajomego ojciec dokręcał i zgadnijcie jakie były efekty :/ pęknięcia szły od śrub ,gniazda świec zapłonowych po same tłoki masakra :/ bajzlu takiego jeszcze nie widziałem . Jeżeli sam będziesz chciał to zrobić na uszczelce jest wykres i skale z jaką siłą odpowiednie śruby w jakiej kolejności powinny być dokręcane, rysunek jest.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum