Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Paweł J.
2008-04-23, 11:17
Venciak nie chce odpalić
Autor Wiadomość
BANDERAS_RR 
Pan i władca oktanów
BANDERAS_RR

Silnik: 1.8 90KM
Wysłany: 2006-04-17, 21:27   

reduktor to jest takie cos aluminiowe oklo 20-30 cm srednicy montowane gdzies z boku w komorze silnika i widac jak wchodza i wychodza z niego weze

Gość

Wysłany: 2006-04-19, 20:07   

..BRUNO.. to na 100% reduktor..i te spadki obrotów i że Ci gasnie na skrzyzowaniu..
nie szukaj nigdzie indziej..najpierw sprawdz reduktor i ukłda chłodniczy :wink:

..Pozdrawiam..Limahl

RoooB_DEL 
Kierowca eLki

Wysłany: 2006-04-24, 11:07   

Ok. Sprawdzę ten reduktor. U mnie też obroty bardzo niskie, szarpanie ale na szczęście nie gaśnie mi na drodze. Zauważyłem ostatnio że jak uruchamiam silnik na benzin po przekroczeniu 2000 obr się przełącza na gaz( tak jest ustawiony "fabrycznie") i nie zdejmuje nogi z gazu to silnik nie gaśnie, a gdy tylko robię tzw przegazówkę za każdym razem zgaśnie (oczywiście mówię o pierwszym uruchomieniu). Jak jest ciepły nie ma problemu czyli jak sobie pochodzi dłuższą chwilę z ponownym odpaleniem. Niepokoi mnie też fakt że jak rano odpalam go na benzynie z rury wydechowej wydobywa się gęsty dym i "pluje" jakąś czarną substancją.

marmarmarek 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.8 ABS 66kW
Wysłany: 2006-04-24, 22:18   

i do tego nie rowno chodzi, troszke przebiera... tez tak czasami mam-ale na gazie pozniej jest juz spoko(jakby te silniczki caly czas na benzynce chodzily to by bylo inaczej-ale coz-taki ich los ;) )

BANDERAS_RR 
Pan i władca oktanów
BANDERAS_RR

Wysłany: 2006-04-25, 00:48   

ja tak mialem w golfie i jak rozebralem reduktor to okazalo sie ze membrana byla peknieta

RoooB_DEL 
Kierowca eLki

Wysłany: 2006-04-25, 14:11   

Właśnie jak to jest z tymi silnikami?
Kupiłem Ventke w styczniu bez instalacji gazowej. Silniczek pracował równiutko bez żadnych szarpnięć, żadnych problemów z zapalaniem. W lutym założyłem GAZ. I od tego momentu pojawiły się wyżej wymienione problemy. A reduktor? W sumie to nowa instalacja.

bruno 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2006-04-25, 14:54   

Wiecie co? jak czytam o tych objawach tzn o tym syfieniu z rury to aż nie mogę uwierzyć! mam dokładnie to samo. co najśmieszniejsze-też kupiłem ventyla bez gazu i założyłem w lutym gaz i kurczę- już w trzy dni po założeniu gazu zaczęły się takie szarpania. Zauważyłem prawidłowość- szarpie tylko na zimnie albo na mokrym. tzn jak odpalam go teraz o godz 11 przed południem to chodzi prawie dobrze, bo stoi w słońcu, ale o 8 rano albo po deszczu(nawet gdy na dworze ciepło) to szarpie jak porąbany. byłem nim teraz tydzień w trasie i nie miałem czasu u mechanika zawitać, ale zadwoniłem do niego a on do mnie, że reduktor to jest parownik, że już kilka razy go odpowietrzał i że nagrzewa się ok. Powiedział też, że to jest reduktor gazu, bo to auto nie ma reduktora benzyny, a że przecież z jazdą na benzynie jest problem... Czy on ma rację? Czy reduktor to inaczej parownik? Bo jeśli tak, to wiem gdzie on jest i sprawdzałem go nie raz i ciepły jest :(

RoooB_DEL 
Kierowca eLki

Wysłany: 2006-04-25, 15:32   

Może to jakaś odmiana silnikowego wirusa?
Właśnie w lutym byłem na Śląsku, więc może mój Ventyl zaraził Twojego? :lol:

limahl 
Autostopowicz
..i love my car..

Wysłany: 2006-04-25, 21:14   

..Bruno..cały czas mówimy o reduktorze gazu nie benzyny :!: u Ciebie jest możliwy (oprócz reduktora) problem z elektryką skoro masz problemy jak jest wilgotno..a co do mechanika to jak on na odległość może powiedzieć, że reduktor jest ok..Jasnowidz ,czy co :twisted:
..RoooB_DEL..to,że nowa instalacja to wcale nie znaczy,że z reduktorem jest wszystko ok.Ponieważ wchodzi w to jeszcze układ chłodzący,który powinien nagrzewać reduktor :!:

RoooB_DEL 
Kierowca eLki

Wysłany: 2006-04-25, 21:35   

Limahl. OK.
Z gazem nie mam problemu. Na LPG chodzi równo, silnik nie skacze. Tylko na benzynie silnik szaleje ( gdy jest zimny).

bruno 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2006-04-25, 21:47   

No więc tymbardziej tego nie rozumiem! Skoro to jest reduktor gazu to co on ma do działania auta na benzynie? a mój mechanik już 9 razy miał auto na kanale od lutego, więc nie na odległość stwierdizł, że ok tylko wie sam ile razy odpowietrzał wszystko. Kurde. Załamka :(

limahl 
Autostopowicz
..i love my car..

Wysłany: 2006-04-25, 22:14   

..Koledzy..troche się namieszało z tymi postami..
..W tym momencie sie poddaje.. :mrgreen:
..Jak w końcu znajdziecie przyczyny napiszcie :!:

..Pozdrawiam..

marmarmarek 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2006-04-25, 22:22   

reduktor do tego naszego szarpania nie ma nic wspolnego... (u mnie jak jest zimny to tak samo jak u bruna)-ale co tam-zyc z tym sie da :)

BANDERAS_RR 
Pan i władca oktanów
BANDERAS_RR

Wysłany: 2006-04-25, 23:43   

RoooB_DEL napisał/a:
Limahl. OK.
Z gazem nie mam problemu. Na LPG chodzi równo, silnik nie skacze. Tylko na benzynie silnik szaleje ( gdy jest zimny).

w takim razie to moze byc przeplywomierz lub czujnik polozenia przepustnicy tak mi sie wydaje

bruno 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2006-10-06, 23:25   

Wyobraźcie sobie, że ato minęło spokojnie, autko mi szarpało jak wcześniej, odwiedziłem 3 razy diagnostykę komputerową i czterech polecanych, dobrych fachowców, a auto jak szarpało tak szarpie... Wierzyć mi się nie chce!!
Na komputerze czyta, że auto dostaje skrajnie bogatą mieszankę paliwową na benzyie, natomiast umiarkowaną na lpg. na benzynie szarpie i spala ją jak smok. szarpie tylko jak zimno i wigotno. Włożyliśmy z jednym mechanikiem nowy wtrysk (cały!) na próbę i co? bez zmian!! Sonda lambda działa dobrze- sprawdzana i wmieniana w sumie 3 razy. Zbliża sięwilgotna jesień- znowu będę miał problemy z odpalaniem i nikt mi pomóc nie potrafi. paranoja.
mechanik rozłożył ręce i kazał jechać do elektryka. ale jak elektrk może mi rozwiązać problem dużego spalania, mieszanki bogatej i plucia z wydechu? chyba nie od tego on jest prawda?

limahl 
Autostopowicz
..i love my car..

Wysłany: 2006-10-07, 00:06   

..kto wie kolego..skoro nic innego Ci nie zostało to udaj się do elektromechanika ,może on bedzie miał pomysł ;)
..u mnie tez jest problem:jak odpale na bęzynie oczywiscie i od razu przełacze na gaz to po zgaszeniu silnika muszę go długo krecić zanim załapie :( a tu zbliża się zima tak jak napisałeś i wilgoc i wogóle kicha..ja myślę ,że mam coś z układem chłodzenia,lub go w jakis sposób zalewa zanim sie nie rozgrzeje:( nie mam tego problemu jeżeli jade dłużej i silnik jest gorący..ale czasami trzeba przejechać nie długi kawałek a wtedy nie jest nagrzanysilnik i lipa..problem z ponownym odpaleniem :(
..pozdrawiam i czekam na jakąś radę...

marecki2R 
Ventomaniak
Jetta 2.0 16v

Silnik: ABA
Wysłany: 2006-10-07, 14:16   

RoooB_DEL napisał/a:
Niepokoi mnie też fakt że jak rano odpalam go na benzynie z rury wydechowej wydobywa się gęsty dym i "pluje" jakąś czarną substancją.

Moja diagnoza wskazuje na to ze masz uszkodzony rzepływomierz , a prawdopodobnie w najbliższym czasie uszkodzi ci się jeszcze katalizator ( oczywiscie jak będziesz smigał na bęzynie ) .

bruno 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2006-10-07, 23:58   

limahl-mam identycznie!
marecki- ale czemu to nie wychodzi na analizie błedów na kompie? czemu cholera nic nie zczytał z kompa?

marecki2R 
Ventomaniak
Jetta 2.0 16v

Silnik: ABA
Wysłany: 2006-10-08, 00:31   

bruno napisał/a:
ale czemu to nie wychodzi na analizie błedów na kompie? czemu cholera nic nie zczytał z kompa?

Powiem szczerze ze u mnie tez nie wykazało błędu , dopiero pomiar czujnika przepływomierza miernikiem wykazał jego uszkodzenie , wymieniłem przepływomierz i od tamtej pory autko chodziło jak marzenie i na benzynce i na gazie - LPG sekwencja więc informacje o masie powietrza też bierze z przepływomierza. :tak:
Limahl też powinien sprawdzić przepływomierz :mysli: .
Rada- Jesli silnik zalewa to odpalanie (kręcenie rozrusznikiem) nie powinno być ciągłe doputy dopuki nie odpali , a powinno przebiegać sekwencyjnie , spróbować i puscić znowu spróbować i puscić ,., bo inaczej po pierwsze rozładujesz akku a po drugie wykończysz rozrusznik a wtedy :buuu:

RoooB_DEL 
Kierowca eLki

Wysłany: 2006-10-10, 11:52   

Szczerze mówiąc ze swoim ventylem nie wybrałem się na zadną diagnostykę chyba dlatego że silnik się "uspokoił" tzn po odpaleniu nie szarpie już i nie trzęsie całym wozem.
limahl napisał/a:
jak odpale na bęzynie oczywiscie i od razu przełacze na gaz to po zgaszeniu silnika muszę go długo krecić zanim załapie smutek

Identyczna sytuacja u mnie ale juz się pogodzilem z tym chociaż zdarza się (coraz częściej) że nie gaśnie po "przegazówce".

marecki2R napisał/a:
Rada- Jesli silnik zalewa to odpalanie (kręcenie rozrusznikiem) nie powinno być ciągłe doputy dopuki nie odpali , a powinno przebiegać sekwencyjnie , spróbować i puscić znowu spróbować i puscić ,., bo inaczej po pierwsze rozładujesz akku a po drugie wykończysz rozrusznik a wtedy buuu

Masz rację ale chyba próba max 5-6 s nie powinna rozładować baterii a rozrusznikowi tez się nic nie stanie . Ale jak się nagrzeje pali na dotyk.
A co do katalizatora to moze już nie spełnia swojej funkcji ( w sumie do czego on potrzebny).

marmarmarek 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2006-10-13, 01:29   

u mnie katalizator to juz chyba tylo niepotrzebnie brzeczy jak jest auto zimne...-byc moze czas pomyslec o jakiejs rurce ;)

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2006-10-13, 18:46   

A ja nie mam katalizatora:-) Wywaliłem zaraz jak kupiłem Ventkę bo jakiś mądrala mi doradził, że to mocy dodaje :-) W każdym razie jeżdżę już ponad 6 latek bez kata i nie narzekam...

marmarmarek 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2006-10-13, 19:10   

ale idzie wysiedziec w aucie bez katalizatora? mamy te same silniki, wiec bede wierzyl na slowo zanim postanowe to zrobic ;)

Gavel 
detektyw forumowy

Silnik: TDI 1Z+
Wysłany: 2006-10-13, 23:38   

marmarmarek napisał/a:
ale idzie wysiedziec w aucie bez katalizatora?

jak sobie radio głośniej zrobisz to nie ma problemu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2006-10-14, 11:17   

A dlaczego ma nie iśc wysiedzieć? Słyszałeś jak odpalałem Ventkę i co było jakoś głośno? Nie ma różnicy... Chociaż teraz bymn pewnie tego nie zrobił, ale jak narazie nie narzekam no i co najważniejsze, jak wymieniałem ostatnio calutki wydech to nie musiałem płacić ciężkich pieniędzy za katalizator bo za miast niego jest tłumik:-) W każdym razie 6 lat tak jeżdżę i nic się nie dzieje (odupkać) i nie odczuwam jakoś głośniejszej pracy...) Ważne żeby nie zrobić manewru wspawania zamiast kata zwykłej rury...

jaca 
Pan i władca oktanów
jacawil

Silnik: 2e
Wysłany: 2006-10-14, 11:48   

ja wstawilem strumienice jest ok

http://pl.youtube.com/watch?v=yC2PNih4aXo

zyga240 
Autostopowicz

Wysłany: 2006-10-23, 18:22   

mam jeszcze jedno pytanko.Co może być że moja ventka co jakiś czas nie chce odpalić?-tak jakby padł akumulator-poprostu nawet nie zakręci :( odpali z tak zwanego popychu,zgaszę i póżnij jest oki :hmmm:

jaca 
Pan i władca oktanów
jacawil

Silnik: 2e
Wysłany: 2006-10-23, 18:29   

moze konczy ci sie sprzeglo w rozruszniku
albo szczotki sa krotkie

http://pl.youtube.com/watch?v=yC2PNih4aXo

przemolas4 
Pan i władca oktanów

Silnik: 2,0 GL
Wysłany: 2006-10-23, 18:44   

raczej napewno konczy ci sie rozrusznik. jaca slusznie napisal.
to jest tzw. zawieszanie sie szczotek na jednym biegunie, co powoduje ogulne zwarcie.
podejrzewam, ze gdyby bylo przykrutkie sprzeglo na rozruszniku to byloby slychac
charakterystyczne stukanie zabkow rozr. o kolo zamach.
czy tak czy owak trzeba by sie do elektromechanika zglosic na regeneracje.
stara komunistyczna porada to puknac lekko mlotkiem w rozrusznik i wskoczy.
ale ja tego nie polecam.
.
.
.
jaca?
a jaka ty masz strumiennice?
luskowa czy naddzwiekowa?

Polibo 
Ventomaniak
Vento rządzi !!!

Wysłany: 2006-10-25, 15:15   

Ile kosztuje regeneracja rozrusznika??