Warning ! cookie path is empty! Check in in the Admin Control Panel or set it in the PhpMyAdmin table: prefix_config - cookie_path row
 Forum Index

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups
RegisterRegister  Log inLog in

Previous topic «» Next topic
podswietlenie zegarka
Author Message
Poldi
Zapalony Ventkarz

Posted:    podświetlenie zegarka [ !!! ]

Po odłączeniu i ponownym włączeniu akumulatora , przestało mi świecić podświetlenie zegarka. Reszta, podświetlenie licznika, obrotomierza i prędkościomierza jest ok. Czy to żarówka poszła czy może być inna przyczyna, bezpiecznik kabelek itp.

Szycha...
Ventofan
VW VENTO 1,8CL 96r.

Silnik: 1,8
Posted:     [ !!! ]

[b]Poldi[/b] pewnie żarówka się przepalila nic innego nie powinno się tam stać skoro reszta dziala pozdrowionka

Gavel
detektyw forumowy

Silnik: TDI 1Z+

ja stawiam na żarówkę skoro wszystko inne świeci

jak nigdy tego nie robiłeś to trochę Ci z tym zejdzie ale ogólnie cała "operacja" wyjęcia zegarów i wymiana tej żarówki jest prosta :OK:

Poldi
Zapalony Ventkarz

No cóż będę się musiał z tym zmierzyć. Popatrzyłem w prady, jest troszke zabawy. Jaką żarówkę kupić? Pasuje mi wcześniej wiedzieć zanim to rozbiore.

Gavel
detektyw forumowy

wszystkie te żarówki w zegarach są w takich oprawkach - możesz kupić albo samą żarówkę i przekładać albo prościej kupić od razu żarówkę w oprawce a najlepiej coś w tym stylu:
http://allegro.pl/item225568472_diodowe_zarowki_r5_w_oprawce_oryginal_tanio.html
masa tego jest na allegro więc do wyboru i do koloru ;)

yahoo
Zapalony Ventkarz
W11

Silnik: AAZ

[quote="Poldi"]... jest troszke zabawy...[/quote]
bez przesady, jakieś max 30 min dłubania :OK:

Gavel
detektyw forumowy

[b]yahoo[/b] to zależy czy kiedykolwiek coś takiego robiłeś

Ja jak pierwszy raz rozbierałem zegary u siebie to chyba ponad godzinę nad tym się modliłem. Wszystko robiłem okrutnie wolno bo tak się bałem że coś przypadkiem złamię, zerwę, popsuję itp. itd.
Ale dziś jak już wiem z czym to się je to zrobiłbym wszystko zapewne w 10 minut (łącznie z wypiciem browara przy okazji :) )

kovval
Już prawie mieszkam w Ventce

dobrze gavel prawi vodki mu nalac :) wszystko zalezy od wprawy - u siebie tez pare...nasicie razy to rozbieralem.... i nadal wszytko dziala :)

Poldi
Zapalony Ventkarz

[quote="Gavel"] najlepiej coś w tym stylu:
http://allegro.pl/item225568472_diodowe_zarowki_r5_w_oprawce_oryginal_tanio.html
masa tego jest na allegro więc do wyboru i do koloru ;)[/quote]

Fajne, to w takim razie wymienie chyba wszystkie żarówki na diodowe w zegarach. Tylko ile ich w sumie tam jest?

kovval
Już prawie mieszkam w Ventce

uuu panie, sporo. sprawdz w poradzie gavla o podswietelniu zegarow. moze bedzie tam jakies zdjecie od tylu. ale duzo. okolo 12 szt. i to roznch kolorow ....albo tylko folijki zmieniaja kolor juz nie pamietam

spyro
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G

Hmmm, przy pierwszym rozbieraniu dechy jest trochę roboty i zajmuje to troszkę czasu, potem nabiera się takiej wprawy że idzie to bardzo szybko :-)

A żarówek poszukaj także w sklepie z elektronika. Bo ja za takie same dałem w sklepie po 3,50 bodajże jak się nie mylę :-) Czasami na allegro nie jest wcale taniej...

Gavel
detektyw forumowy

Ta aukcja to tylko przykład - pierwsza na którą trafiłem po odpaleniu allegro.
Chciałem tylko pokazać jak to wygląda i na cenę nawet nie patrzyłem ;)
Jak masz gdzieś obok sklep w którym takie rzeczy sprzedają to jasne że lepiej w sklepie kupić bo jednej czy dwóch żarówek nie opłaca się brać na wysyłkę ;)

[quote="kovval"]sprawdz w poradzie gavla o podswietelniu zegarow[/quote]która z braku wolnego czasu nadal nie skończona gdzieś na dysku mi się wala :D

możesz luknąć sobie na poradę ze storny golfa: http://vwforum.pl/vdo i na fotkę z niej
[img]http://vwforum.pl/vdo/pliki/pict0046.jpg[/img]
a zobaczysz ile jest żarówek

[b]Poldi[/b] ja bym wszystkich nie wymieniał bo po co skoro działają.
No chyba że chcesz się pobawić i poeksperymentować np. kolorami to inna sprawa ;)
Ale wtedy zrób tak, że najpierw rozbierz wszystko, dokładnie się wszystkiemu przyjrzyj w jaki sposób jest zmieniony kolor podświetlenia i wtedy sam zobaczysz co do czego jest, ile ewentualnie żarówek Ci potrzeba itd.

spyro
www.vwvento.org

No jak chcesz zmienić kolor podświetlenia to wtedy będą Cię razić migacze w innym kolorze i inne podświetlenie wyświetlaczy, wtedy kupujesz 4 żaróweczki (te co Gavel pokazał na aukcji) i zmieniasz podświetlenie, ot cała filozofia :-)

Poldi
Zapalony Ventkarz

Myślałem, że jest ich kilka. Jest ich sporo więc nie będe wymieniał wszystkich. Pomysł wymiany wszystkich żarówek był podyktowany doświaczeniami z wcześniejszym autem. Spaliły mi się dwie żarówki, rozebrałem zegary i wymieniłem tylko te co się spaliły. Po kilku tygodniach przestały świecić dwie inne :)

Paweł J.
Vento to ja!

Silnik: ...

http://www.allegro.pl/item227310504_zarowki_dyfuzyjne_w5w_kat_180_polecam.html mam pytanie... czy w tym linku są żarówki które pasują do podświetlaqnia panelu kontroli nawiewów czy się mylę??

spyro
www.vwvento.org

[b]Tygrysisko[/b], to i tak nic nie da bo będzie oświetla Ci tyko środkowe pokrętło. Ja właśnie zakupiłem neoniki i przetwornik, i jak zdążę to na Zlocik będzie już owe podświetlenie panelu ogrzewania... Jest z tym ciutkę roboty ae efekt bomba...

Paweł J.
Vento to ja!

[quote="spyro"]to i tak nic nie da bo będzie oświetla Ci tyko środkowe pokrętło[/quote]
wcześniej gdy miałem taką zieloną tulejka nakładana na żarówkę to właśnie środkowy panel podświetlało, wywaliłem to zielone coś i mam teraz na biało, ale podświetla wszystkie 3 panele i to naprawdę dobrze. Ale zobaczymy co z tego wyjdzie bo i tak już zamówiłem. Trzeba cos nowego kombinować z podświetlaniem. :lol:

spyro
www.vwvento.org

[quote="Tygrysisko"]Trzeba cos nowego kombinować z podświetlaniem[/quote]
neon gięti jest w miarę tani i naprawdę fajnie podświetla panel nawiewów. Gavel ma chyba tak zrobione jak się nie mylę i efekt jest rewelacyjny.
Ja muszę sie zebrać w końcu za sterowanie światłami, bo w tej chwili nic nie świeci a jak już mam to rozbierać to chciałbym mieć wszystko na niebiesko...

Gavel
detektyw forumowy

[quote="Tygrysisko"]Trzeba cos nowego kombinować z podświetlaniem[/quote]kombinuj - może jakiś nowy fajny sposób wymyślisz :)

Tak jak Spyro pisze ja mam neonik czerwony na wszystko i jeszcze dodatkowo niebieskie diody przy zimnym powietrzu. Efekt bardzo fajny ale jak to zrobić dokładnie to pytać twórcę czyli [b]Przemolasa[/b] ;)

Polibo
Ventomaniak
Vento rządzi !!!

[b]spyro[/b], Kupiłeś w necie czy gdzieś w sklepie ??
Ja też się zamierzam ale nie wiem który neonik wybrać

spyro
www.vwvento.org

[b]Polibo[/b], kupiłem w necie. W tej chwili pertraktuje z gościem o zniżki dla Klubowiczów, dlatego też wstrzymaj się jeszcze parę dni bo będziesz miał wtedy parę groszy taniej :-)

Paweł J.
Vento to ja!

A tak wygląda podświetlanie przy użyciu diód z allegro do których linki znajduja sie kilka postów wcześniej. Zdjęcie robione tel ale ogólnie mniej więcej tak to wygląda.
[img]http://images25.fotosik.pl/103/96863d66d1005094med.jpg[/img]

Poldi
Zapalony Ventkarz

Powiedzcie mi czy standarodowe żarówki które są w podświetleniu zegarów da się wyciągnąć z oprawki żeby wymienić spaloną? Bo w sklepie można kupić z żarówki z oprawką lub bez oprawki.

[b]Tygrysisko[/b], A działa Ci regulator jaskrawości podświetlenia (pokrętło z lewej srony) z tymi diodami?

spyro
www.vwvento.org

Kup z oprawką i proponuję kupić je w ASO. Kosztują drożej ale są oryginalne i nie będziesz musiał znowu za pół roku wyciągać zegarów. A na oryginalnych żarówkach moja furka przejeździła 12 lat (wybita data na żarówce OSRAM VW, potem na jakiś ze stacji przejeździłem parę miechów i kupiłem oryginały w serwisie VW. OSRAM z wybitym logo VW.

Paweł J.
Vento to ja!

[quote="Poldi"]Tygrysisko, A działa Ci regulator jaskrawości podświetlenia (pokrętło z lewej srony) z tymi diodami?[/quote]
działa....
[quote="Poldi"]czy standarodowe żarówki które są w podświetleniu zegarów da się wyciągnąć z oprawki żeby wymienić[/quote]
da się ale gra nie warta świeczki....

[ REPLY ]
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: