|
The Vento - MarkFoxx |
| Author |
Message |
Paweł_R
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1.8 AAM
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Z tego co sie dowiedziałem, to u mnie jest łożysko razem z poduszk± i kosztuje 49zł (SWAG). Bo podobno s± dwa rodzaje. Bagażnik fajnie przygotowany do zabudowy. A te 2/3 tygodnia to ile km robisz? Ja u siebie dolewam 1l ale na 10tys. |
|
|
|
|
MarkFoxx
Kierowca eLki

Silnik: 2.0 AGG
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="szefuniopaslek"]Może masz jaki¶ lewy "wentylator" w bagażniku przez który leci piasek. [/quote]
Brakuje mi jednej uszczelki, przez któr± przechodzi elektryka do klapy z lewej strony. Możliwe, że t± drog± dostaje się najwięcej kurzu. Muszę odwiedzić jeszcze raz szrot.
[quote="Paweł_R"]A te 2/3 tygodnia to ile km robisz?[/quote]
Tygodniowo robię około 300 km więc stosunkowo mało na to co muszę dolewać. Z wydechu leci często niebieskawy dym. Uszkodzony silnik krokowy raczej nie będzie tego przyczyn±. |
|
|
|
|
tom cio

Silnik: 16vT
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| nolan bez powodu by się go nie pozbywał, a tu zasłaniał się lepsz± sylwetk± golfa, no ale najważniejsze by Ci motywacji do modyfikacji, i dalszych napraw starczyło :D i jako¶ to będzie, najgorzej pewnie z funduszami jak to przeważnie bywa. |
|
|
|
|
czarnysauber
Vento to ja!
Silnik: 1,8
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="MarkFoxx"]
Brakuje mi jednej uszczelki, przez któr± przechodzi elektryka do klapy z lewej strony. Możliwe, że t± drog± dostaje się najwięcej kurzu.[/quote]
Mam ten sam problem :( narazie mam zaklejone ta¶m± i nigdzie nie mogę dorwać tej uszczelki |
|
|
|
|
Paweł_R
Zapalony Ventkarz

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote]Z wydechu leci często niebieskawy dym[/quote]
Nie znam się zbytnio na mechanice, ale to chyba oznacza, że pewnie czeka Cię remont silnika, bo moim zdaniem, trochę za dużo tego oleju wcina. |
|
|
|
|
czarnysauber
Vento to ja!
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="MarkFoxx"]Z wydechu leci często niebieskawy dym.[/quote]
Pier¶cienie do wymiany :( |
|
|
|
|
v3n70
Ventomaniak BoyMustang

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
chyba się zgadza, pier¶cienie do wymiany..
a ubywa Ci tylko oleju? czy płynu chłodz±cego też? |
|
|
|
|
tom cio

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Nie koniecznie pier¶cienie bo i gumki na zaworach mog± być zaorane. No ale tak czy siak czeka cię rozbiórka silnika. |
|
|
|
|
vwjanekvento
Donator

Silnik: 1.8 GLX
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Co racja to racja napewno pier¶cienie i uszczelnacze ale przy okazji zrobisz uszczelke pod glowica i wszystkie symeringi i powinno być już ok, a je¶li chodzi o ta uszczelke po lewej stronie to tez jej nie mam i podejrzewam ze nikt jej nie ma ;) |
|
|
|
|
nolan22
Zapalony Ventkarz

Silnik: 2.0GT
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| słuchaj tom cio nie gadaj takich bzdur ok bo nie pozbyłem się auta dlatego ze miał niby defekt bo ja tym autem jezdziłem jak byłe na serii potem na gwincie i ja oleju nie dolewałem to mówie poważnie a też sobie zobacz w jakim ja stanie też auto kupiłem i w jakim sprzedałem w każdym aucie jest co¶ do zrobienia bo to nie s± nowe auta ale trzymam kciuki ze dasz sobie radę z ventylem i będziesz się cieszył z jazdy tył autem i powodzenia w dalszych modach |
|
|
|
|
czarnysauber
Vento to ja!
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="tom cio"]Nie koniecznie pier¶cienie bo i gumki na zaworach mog± być zaorane. No ale tak czy siak czeka cię rozbiórka silnika.[/quote]
Chyba przez same gumki tyle oleju aż by nie brało ,ale jak piszesz najlepiej zrobić pier¶cienie i przy okazji uszczelniacze i uszczelkę głowicy plus planowanie. Potem zalewasz nowy płyn i olej i silnik jak nowy ;) a to jedna robota ;) |
|
|
|
|
tom cio

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| [b]czarnysauber[/b], wujek mi ostatnio opowiadał ja wymieniał gumki u siebie ale w 1.8 jaki¶ czas temu. Jak zdejmował to oczy przecierał, na 8szt zostało 5 a 3 sobie wybyły i wła¶nie chlał olej jak w¶ciekły, a pier¶cieni nie ruszał i jest git, także różnie to bywa, ale oby MarkFoxx zrobił i chulał jak najlepiej. |
|
|
|
|
MarkFoxx
Kierowca eLki

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Płyn chłodniczy delikatnie ubywa, ale to raczej inn± drog±, bo sprawdzałem pod autem.
Moje podejrzenia też kierowały się ku pier¶cieniom. Cóż, uzbieram w przyszłym miesi±cu fundusze i prawdopodobnie zrobię wszystko za jednym zamachem. W sumie nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, bo wywalę cały silnik ze skrzyni± i zrobię cleana pod mask±. W każdym b±dĽ razie dziękuje za pomoc.
Jeszcze trochę i nie będzie w tym aucie rzeczy, której nie rozkręcę. :D Zacz±łem niedawno prace nad podłog± od ¶rodka. Wywaliłem całe wygłuszenie i jestem na etapie szlifowania blachy do gołego. Na to przyjdzie epoksyd antykorozyjny, wygłuszenie itp.
Dzi¶ przed prac± podjechałem na szrot i wyj±łem parę pierdół z MK3. Niby nic, ale muszę mieć wszystko na tip-top. :)
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/843/akya.jpg/][img]http://imageshack.us/a/img843/3658/akya.th.jpg[/img][/URL]
[quote="nolan22"] ja tym autem jezdziłem jak byłe na serii potem na gwincie i ja oleju nie dolewałem to mówie poważnie[/quote]
Dziwne, bo mi już po pierwszej trasie, w której zrobiłem 450 km w zimę zaczęła się ¶wiecić kontrolka oleju. Ale nie wnikam. Nie wiem, o których usterkach wiedziałe¶, a o których nie. Ja zamierzam uratować Ventyla najlepiej jak będzie można. :) |
|
|
|
|
czarnysauber
Vento to ja!
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="tom cio"]czarnysauber, wujek mi ostatnio opowiadał ja wymieniał gumki u siebie ale w 1.8 jaki¶ czas temu. Jak zdejmował to oczy przecierał, na 8szt zostało 5 a 3 sobie wybyły i wła¶nie chlał olej jak w¶ciekły[/quote]
W takim przypadku to się zgodzę ;) patrzyłem po swoim przypadku ,bo ja wymieniałem uszczelniacze bo były sparciałe i widać było po nalocie że trochę przepala. Ale nie było dużej różnicy w poziomie oleju i nie dymił.
[quote="MarkFoxx"]Ja zamierzam uratować Ventyla najlepiej jak będzie można. :)[/quote]
I brawa się należ± za takie podej¶cie :oklaski: :oklaski:
[quote]
Płyn chłodniczy delikatnie ubywa, ale to raczej inn± drog±, bo sprawdzałem pod autem. [/quote]
Czyżby przy pompie ?? :hmmm: |
|
|
|
|
nolan22
Zapalony Ventkarz

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
a powiedz poco miałbym ci kity wciskać trochę km zrobiłem bo auto oszczędne było
a do twojej wiadomosci uszczelka pod głowic± była robiona przez poprzedniego wła¶ciciela auta i auto mnie nigdy nie zawiodło ze np nie chciało zapalić itp
ja też w tego wentyla włożyłem trochę kasy zeby to wygl±dało bo jak go kupiłem to nie wygl±dalo za bardzo ale mniejsza z tym
gwint założyłem przednie lampy sciemnione tylnie lampy dymione kupiłem tłumnik kupiłem i trochę spraw mechanicznych zrobiłem |
| |
|
|
|
|
v3n70
Ventomaniak BoyMustang

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="czarnysauber"]
[quote]
Płyn chłodniczy delikatnie ubywa, ale to raczej inn± drog±, bo sprawdzałem pod autem. [/quote]
Czyżby przy pompie ?? :hmmm:[/quote]
przy pompie raczej niee. ja mam podobny przypadek, ubywa oleju i płynu chłodz±cego. po wymianie uszczelki pod głowic± nadal ubywa, ale troszkę mniej. diagnoza wykazała, że uszczelniacze zaworów s± jeszcze do roboty..
dodatkowe objawy:
- zasysa korek zbiorniczka wyrównawczego, po którego przekręceniu słychać syk
- niebieski dymek z rury wydechowej i osmolona końcówka tłumika
- smród przy odbalaniu
[b]nolan22[/b] weĽ się tak nie uno¶, ci±gle na forum robisz zamieszanie wokół siebie. czy nie można luĽne gadki prowadzić, tylko od razu się kłócić z kim¶? wyloozuj chłopie, zjedz snikersa ;) |
|
|
|
|
TT600
Zapalony Ventkarz Fake Cupra

Silnik: ASZ+
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="v3n70"]zasysa korek zbiorniczka wyrównawczego, po którego przekręceniu słychać syk [/quote]
Tak ma być. Układ chłodniczy pracuje pod ci¶nieniem, korek też jest ci¶nieniowy i ma zawór (otwiera się przy nadci¶nieniu ~100 kPa). Jak syczy to znaczy, że układ w miarę szczelny :D
A uszczelniacze zaworowe daj± najwięcej dymu przy odpalaniu po długim postoju, np. po nocy. |
|
|
|
|
nolan22
Zapalony Ventkarz

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| ja się z nikim nie kłuce i nie mam zamiaru ale powiedziałem to co chciałem to jest forum i każdy mówi to co chce i tyle |
|
|
|
|
vwjanekvento
Donator

Silnik: 1.8 GLX
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| [b]v3n70[/b] je¶li chodzi o korek to go nie zasysa wręcz odwrotnie powstaje ci¶nienie które go wypycha, przejedz się pare klockow tak żeby wiatraki się wlaczyly i odkręć korek to zbaczysz co się stanie ;) dlaczego tak jest? Bo plyny chlodzace które lejemy (petrygo-pewnie większo¶ć z nas) zawiera cz±steczki wody, a wiadomo ze woda jak się zagotuje to i para jest i stad ci¶nienie, to tez jest przyczyna ze po spuszczaniu plynu po 2-3latach plyn jest rudy, działanie metalu z woda, dlatego Panowie zalecam lanie takiego plynu który nie zawiera czastek wody i wtedy zobaczycie ze nie będzie ci¶nienia na zbiorniczku ;) |
|
|
|
|
v3n70
Ventomaniak BoyMustang

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| ja jak±¶ taniochę z Tesco po przecenie wlewam i pewnie dlatego mam odwrotne efekty :P czasami mi tak zasysa, że nie da się odkręcić, a czasami tak jak mówisz, wypycha i wylatuje para :P |
|
|
|
|
Paweł J.
Vento to ja!
Silnik: ...
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="vwjanekvento"]Bo plyny chlodzace które lejemy (petrygo-pewnie większo¶ć z nas) zawiera cz±steczki wody, a wiadomo ze woda jak się zagotuje to i para jest i stad ci¶nienie,[/quote]
Każdy gotowy płyn chłodniczy to roztwór wodny, czyli woda destylowana i glikol plus uszlachetniacze np inhibitory korozji. Wody nie zawieraj± jedynie koncentraty, które i tak należy rozcieńczyć z wod± destylowan±. Fakt iż przy ciepłym silniku może wydobywać się para lub nawet psikn±ć płynem to normalne zjawisko, ponieważ układ chłodniczy jest układem ci¶nieniowym, a ci¶nienie podnosi temperaturę wrzenia płynu. Ci¶nieniem steruje korek w zbiorniczku wyrównawczym. Także nie szukajmy problemów na siłę. ;)
Co do oleju to pewnie uszczelniacze zaworowe, nie wiem jak w 2e ale w 1.8 da się je wymienić bez ¶ci±gania głowicy, a ich wymiana może usun±ć nawet duże ubytki oleju. Kiedy¶ Spyro o tym pisała na forum (jak zaczynało istnieć) dolewał olej bańkami, a wszystkiemu winne były uszczelniacze. |
|
|
|
|
Kruchy69
Już prawie mieszkam w Ventce Octavia, Vento

Silnik: z turbo
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| w każdym silniku da sie wymienic bez sciagania głowicy, poza subaru :diabełek: ale trzeba miec odpowiedni sprzet do tego. A jak to sprawdzić? Jesli przy odpaleniu puszcza niebieska chmure, a potem nie, to uszczelniacze, jesli podczas pałowania - pierscienie. jesli ubywa płynu - uszczelka, do tego po odkreceniu korka od płynu chłodzacego czuć spaliny w zbiorniczku. Płyn moze spitalac też przez broki w bloku i głowicy, albo przez pompe wody, albo jakis w±ż. W razie pytan odnoscnie tego silnika i brania oleju, pisz PW. wszystko pokolei Ci wytłumacze. ;) |
|
|
|
|
MarkFoxx
Kierowca eLki

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Na wstępie dziękuje wszystkim, którzy zaangażowali się w dyskusję i wyja¶nili co nieco. :)
A wracaj±c do sprawy brania oleju przez silnik to na starcie z rury wydechowej nie wydostaje się żaden dym więc to raczej nie będ± uszczelniacze zaworów. Stawiam więc na pier¶cienie, bo lubi pu¶cić dymek przy mocniejszym depnięciu. Kupiłem dzi¶ jaki¶ tańszy olej żeby nie zbankrutować skoro silnik i tak go zjada, a po generalce zaleje go już czym¶ z wyższej półki.
Czeka mnie też wymiana tarcz hamulcowych, regeneracja tłoczka hamulcowego, wymiana łożysk piast, przegubów, sprzęgła i ogólnie byłoby szybciej gdybym napisał co jest sprawne...
Na pewno będzie ciekawie w temacie. :twisted: |
|
|
|
|
czarnysauber
Vento to ja!
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="MarkFoxx"] Kupiłem dzi¶ jaki¶ tańszy olej żeby nie zbankrutować skoro silnik i tak go zjada, a po generalce zaleje go już czym¶ z wyższej półki. [/quote]
Polecam Valvoline ,ja używam i jestem zadowolony ;)
http://www.valvolinepolska.pl/cp,26,olej_silnikowy_maxlife.html
Chyba że latach w długie trasy to wtedy valvoline vr 1 ;) |
|
|
|
|
Paweł_R
Zapalony Ventkarz

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Też leje ten olej co kolega [b]czarnysauber[/b] i też zdecydowanie polecam :) Przeletałem już na tym oleju około 40tys i silniczek chodzi cichutko i nie zużywa nadmiernie oleju. |
|
|
|
|
|
|