Warning ! cookie path is empty! Check in in the Admin Control Panel or set it in the PhpMyAdmin table: prefix_config - cookie_path row
 Forum Index

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups
RegisterRegister  Log inLog in

Previous topic «» Next topic
The Vento - MarkFoxx
Author Message
Paweł_R
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1.8 AAM
Posted:     [ !!! ]

Z tego co sie dowiedziałem, to u mnie jest łożysko razem z poduszk± i kosztuje 49zł (SWAG). Bo podobno s± dwa rodzaje. Bagażnik fajnie przygotowany do zabudowy. A te 2/3 tygodnia to ile km robisz? Ja u siebie dolewam 1l ale na 10tys.

MarkFoxx
Kierowca eLki

Silnik: 2.0 AGG

[quote="szefuniopaslek"]Może masz jaki¶ lewy "wentylator" w bagażniku przez który leci piasek. [/quote]

Brakuje mi jednej uszczelki, przez któr± przechodzi elektryka do klapy z lewej strony. Możliwe, że t± drog± dostaje się najwięcej kurzu. Muszę odwiedzić jeszcze raz szrot.

[quote="Paweł_R"]A te 2/3 tygodnia to ile km robisz?[/quote]

Tygodniowo robię około 300 km więc stosunkowo mało na to co muszę dolewać. Z wydechu leci często niebieskawy dym. Uszkodzony silnik krokowy raczej nie będzie tego przyczyn±.

tom cio

Silnik: 16vT

nolan bez powodu by się go nie pozbywał, a tu zasłaniał się lepsz± sylwetk± golfa, no ale najważniejsze by Ci motywacji do modyfikacji, i dalszych napraw starczyło :D i jako¶ to będzie, najgorzej pewnie z funduszami jak to przeważnie bywa.

czarnysauber
Vento to ja!

Silnik: 1,8

[quote="MarkFoxx"]
Brakuje mi jednej uszczelki, przez któr± przechodzi elektryka do klapy z lewej strony. Możliwe, że t± drog± dostaje się najwięcej kurzu.[/quote]
Mam ten sam problem :( narazie mam zaklejone ta¶m± i nigdzie nie mogę dorwać tej uszczelki

Paweł_R
Zapalony Ventkarz

[quote]Z wydechu leci często niebieskawy dym[/quote]

Nie znam się zbytnio na mechanice, ale to chyba oznacza, że pewnie czeka Cię remont silnika, bo moim zdaniem, trochę za dużo tego oleju wcina.

czarnysauber
Vento to ja!

[quote="MarkFoxx"]Z wydechu leci często niebieskawy dym.[/quote]
Pier¶cienie do wymiany :(

v3n70
Ventomaniak
BoyMustang

chyba się zgadza, pier¶cienie do wymiany..
a ubywa Ci tylko oleju? czy płynu chłodz±cego też?

tom cio

Nie koniecznie pier¶cienie bo i gumki na zaworach mog± być zaorane. No ale tak czy siak czeka cię rozbiórka silnika.

vwjanekvento
Donator

Silnik: 1.8 GLX

Co racja to racja napewno pier¶cienie i uszczelnacze ale przy okazji zrobisz uszczelke pod glowica i wszystkie symeringi i powinno być już ok, a je¶li chodzi o ta uszczelke po lewej stronie to tez jej nie mam i podejrzewam ze nikt jej nie ma ;)

nolan22
Zapalony Ventkarz

Silnik: 2.0GT

słuchaj tom cio nie gadaj takich bzdur ok bo nie pozbyłem się auta dlatego ze miał niby defekt bo ja tym autem jezdziłem jak byłe na serii potem na gwincie i ja oleju nie dolewałem to mówie poważnie a też sobie zobacz w jakim ja stanie też auto kupiłem i w jakim sprzedałem w każdym aucie jest co¶ do zrobienia bo to nie s± nowe auta ale trzymam kciuki ze dasz sobie radę z ventylem i będziesz się cieszył z jazdy tył autem i powodzenia w dalszych modach

czarnysauber
Vento to ja!

[quote="tom cio"]Nie koniecznie pier¶cienie bo i gumki na zaworach mog± być zaorane. No ale tak czy siak czeka cię rozbiórka silnika.[/quote]
Chyba przez same gumki tyle oleju aż by nie brało ,ale jak piszesz najlepiej zrobić pier¶cienie i przy okazji uszczelniacze i uszczelkę głowicy plus planowanie. Potem zalewasz nowy płyn i olej i silnik jak nowy ;) a to jedna robota ;)

tom cio

[b]czarnysauber[/b], wujek mi ostatnio opowiadał ja wymieniał gumki u siebie ale w 1.8 jaki¶ czas temu. Jak zdejmował to oczy przecierał, na 8szt zostało 5 a 3 sobie wybyły i wła¶nie chlał olej jak w¶ciekły, a pier¶cieni nie ruszał i jest git, także różnie to bywa, ale oby MarkFoxx zrobił i chulał jak najlepiej.

MarkFoxx
Kierowca eLki

Płyn chłodniczy delikatnie ubywa, ale to raczej inn± drog±, bo sprawdzałem pod autem.

Moje podejrzenia też kierowały się ku pier¶cieniom. Cóż, uzbieram w przyszłym miesi±cu fundusze i prawdopodobnie zrobię wszystko za jednym zamachem. W sumie nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, bo wywalę cały silnik ze skrzyni± i zrobię cleana pod mask±. W każdym b±dĽ razie dziękuje za pomoc.

Jeszcze trochę i nie będzie w tym aucie rzeczy, której nie rozkręcę. :D Zacz±łem niedawno prace nad podłog± od ¶rodka. Wywaliłem całe wygłuszenie i jestem na etapie szlifowania blachy do gołego. Na to przyjdzie epoksyd antykorozyjny, wygłuszenie itp.

Dzi¶ przed prac± podjechałem na szrot i wyj±łem parę pierdół z MK3. Niby nic, ale muszę mieć wszystko na tip-top. :)

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/843/akya.jpg/][img]http://imageshack.us/a/img843/3658/akya.th.jpg[/img][/URL]

[quote="nolan22"] ja tym autem jezdziłem jak byłe na serii potem na gwincie i ja oleju nie dolewałem to mówie poważnie[/quote]

Dziwne, bo mi już po pierwszej trasie, w której zrobiłem 450 km w zimę zaczęła się ¶wiecić kontrolka oleju. Ale nie wnikam. Nie wiem, o których usterkach wiedziałe¶, a o których nie. Ja zamierzam uratować Ventyla najlepiej jak będzie można. :)

czarnysauber
Vento to ja!

[quote="tom cio"]czarnysauber, wujek mi ostatnio opowiadał ja wymieniał gumki u siebie ale w 1.8 jaki¶ czas temu. Jak zdejmował to oczy przecierał, na 8szt zostało 5 a 3 sobie wybyły i wła¶nie chlał olej jak w¶ciekły[/quote]
W takim przypadku to się zgodzę ;) patrzyłem po swoim przypadku ,bo ja wymieniałem uszczelniacze bo były sparciałe i widać było po nalocie że trochę przepala. Ale nie było dużej różnicy w poziomie oleju i nie dymił.
[quote="MarkFoxx"]Ja zamierzam uratować Ventyla najlepiej jak będzie można. :)[/quote]
I brawa się należ± za takie podej¶cie :oklaski: :oklaski:
[quote]
Płyn chłodniczy delikatnie ubywa, ale to raczej inn± drog±, bo sprawdzałem pod autem. [/quote]
Czyżby przy pompie ?? :hmmm:

nolan22
Zapalony Ventkarz

a powiedz poco miałbym ci kity wciskać trochę km zrobiłem bo auto oszczędne było
a do twojej wiadomosci uszczelka pod głowic± była robiona przez poprzedniego wła¶ciciela auta i auto mnie nigdy nie zawiodło ze np nie chciało zapalić itp
ja też w tego wentyla włożyłem trochę kasy zeby to wygl±dało bo jak go kupiłem to nie wygl±dalo za bardzo ale mniejsza z tym
gwint założyłem przednie lampy sciemnione tylnie lampy dymione kupiłem tłumnik kupiłem i trochę spraw mechanicznych zrobiłem

v3n70
Ventomaniak
BoyMustang

[quote="czarnysauber"]
[quote]
Płyn chłodniczy delikatnie ubywa, ale to raczej inn± drog±, bo sprawdzałem pod autem. [/quote]
Czyżby przy pompie ?? :hmmm:[/quote]

przy pompie raczej niee. ja mam podobny przypadek, ubywa oleju i płynu chłodz±cego. po wymianie uszczelki pod głowic± nadal ubywa, ale troszkę mniej. diagnoza wykazała, że uszczelniacze zaworów s± jeszcze do roboty..
dodatkowe objawy:
- zasysa korek zbiorniczka wyrównawczego, po którego przekręceniu słychać syk
- niebieski dymek z rury wydechowej i osmolona końcówka tłumika
- smród przy odbalaniu

[b]nolan22[/b] weĽ się tak nie uno¶, ci±gle na forum robisz zamieszanie wokół siebie. czy nie można luĽne gadki prowadzić, tylko od razu się kłócić z kim¶? wyloozuj chłopie, zjedz snikersa ;)

TT600
Zapalony Ventkarz
Fake Cupra

Silnik: ASZ+

[quote="v3n70"]zasysa korek zbiorniczka wyrównawczego, po którego przekręceniu słychać syk [/quote]

Tak ma być. Układ chłodniczy pracuje pod ci¶nieniem, korek też jest ci¶nieniowy i ma zawór (otwiera się przy nadci¶nieniu ~100 kPa). Jak syczy to znaczy, że układ w miarę szczelny :D
A uszczelniacze zaworowe daj± najwięcej dymu przy odpalaniu po długim postoju, np. po nocy.

nolan22
Zapalony Ventkarz

ja się z nikim nie kłuce i nie mam zamiaru ale powiedziałem to co chciałem to jest forum i każdy mówi to co chce i tyle

vwjanekvento
Donator

Silnik: 1.8 GLX

[b]v3n70[/b] je¶li chodzi o korek to go nie zasysa wręcz odwrotnie powstaje ci¶nienie które go wypycha, przejedz się pare klockow tak żeby wiatraki się wlaczyly i odkręć korek to zbaczysz co się stanie ;) dlaczego tak jest? Bo plyny chlodzace które lejemy (petrygo-pewnie większo¶ć z nas) zawiera cz±steczki wody, a wiadomo ze woda jak się zagotuje to i para jest i stad ci¶nienie, to tez jest przyczyna ze po spuszczaniu plynu po 2-3latach plyn jest rudy, działanie metalu z woda, dlatego Panowie zalecam lanie takiego plynu który nie zawiera czastek wody i wtedy zobaczycie ze nie będzie ci¶nienia na zbiorniczku ;)

v3n70
Ventomaniak
BoyMustang

ja jak±¶ taniochę z Tesco po przecenie wlewam i pewnie dlatego mam odwrotne efekty :P czasami mi tak zasysa, że nie da się odkręcić, a czasami tak jak mówisz, wypycha i wylatuje para :P

Paweł J.
Vento to ja!

Silnik: ...

[quote="vwjanekvento"]Bo plyny chlodzace które lejemy (petrygo-pewnie większo¶ć z nas) zawiera cz±steczki wody, a wiadomo ze woda jak się zagotuje to i para jest i stad ci¶nienie,[/quote]

Każdy gotowy płyn chłodniczy to roztwór wodny, czyli woda destylowana i glikol plus uszlachetniacze np inhibitory korozji. Wody nie zawieraj± jedynie koncentraty, które i tak należy rozcieńczyć z wod± destylowan±. Fakt iż przy ciepłym silniku może wydobywać się para lub nawet psikn±ć płynem to normalne zjawisko, ponieważ układ chłodniczy jest układem ci¶nieniowym, a ci¶nienie podnosi temperaturę wrzenia płynu. Ci¶nieniem steruje korek w zbiorniczku wyrównawczym. Także nie szukajmy problemów na siłę. ;)

Co do oleju to pewnie uszczelniacze zaworowe, nie wiem jak w 2e ale w 1.8 da się je wymienić bez ¶ci±gania głowicy, a ich wymiana może usun±ć nawet duże ubytki oleju. Kiedy¶ Spyro o tym pisała na forum (jak zaczynało istnieć) dolewał olej bańkami, a wszystkiemu winne były uszczelniacze.

Kruchy69
Już prawie mieszkam w Ventce
Octavia, Vento

Silnik: z turbo

w każdym silniku da sie wymienic bez sciagania głowicy, poza subaru :diabełek: ale trzeba miec odpowiedni sprzet do tego. A jak to sprawdzić? Jesli przy odpaleniu puszcza niebieska chmure, a potem nie, to uszczelniacze, jesli podczas pałowania - pierscienie. jesli ubywa płynu - uszczelka, do tego po odkreceniu korka od płynu chłodzacego czuć spaliny w zbiorniczku. Płyn moze spitalac też przez broki w bloku i głowicy, albo przez pompe wody, albo jakis w±ż. W razie pytan odnoscnie tego silnika i brania oleju, pisz PW. wszystko pokolei Ci wytłumacze. ;)

MarkFoxx
Kierowca eLki

Na wstępie dziękuje wszystkim, którzy zaangażowali się w dyskusję i wyja¶nili co nieco. :)

A wracaj±c do sprawy brania oleju przez silnik to na starcie z rury wydechowej nie wydostaje się żaden dym więc to raczej nie będ± uszczelniacze zaworów. Stawiam więc na pier¶cienie, bo lubi pu¶cić dymek przy mocniejszym depnięciu. Kupiłem dzi¶ jaki¶ tańszy olej żeby nie zbankrutować skoro silnik i tak go zjada, a po generalce zaleje go już czym¶ z wyższej półki.

Czeka mnie też wymiana tarcz hamulcowych, regeneracja tłoczka hamulcowego, wymiana łożysk piast, przegubów, sprzęgła i ogólnie byłoby szybciej gdybym napisał co jest sprawne...

Na pewno będzie ciekawie w temacie. :twisted:

czarnysauber
Vento to ja!

[quote="MarkFoxx"] Kupiłem dzi¶ jaki¶ tańszy olej żeby nie zbankrutować skoro silnik i tak go zjada, a po generalce zaleje go już czym¶ z wyższej półki. [/quote]
Polecam Valvoline ,ja używam i jestem zadowolony ;)
http://www.valvolinepolska.pl/cp,26,olej_silnikowy_maxlife.html
Chyba że latach w długie trasy to wtedy valvoline vr 1 ;)

Paweł_R
Zapalony Ventkarz

Też leje ten olej co kolega [b]czarnysauber[/b] i też zdecydowanie polecam :) Przeletałem już na tym oleju około 40tys i silniczek chodzi cichutko i nie zużywa nadmiernie oleju.

[ REPLY ]
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: