|
rozgrzewanie silnika TDI |
| Author |
Message |
Gavel
detektyw forumowy

Silnik: TDI 1Z+
|
Posted: rozgrzewanie silnika TDI
|
[ !!! ]
|
|
Tak się zacząłem ostatnio zastanawiać czy aby mój silniczek (TDI - 1Z) nie za długo się nagrzewa. Staram się zawsze spokojnie jeździć na początku żeby go rozgrzać ale zauważyłem że zabiera mu to dość dużo czasu - temperatura ok. 70 °C pojawia się dopiero po przejechaniu 6-8 km. Wydaje mi się to trochę za dużo. I tu pytanie do innych użytkowników TDI - czy Wam też się tak długo silniczek rozgrzewa?
No i druga sprawa: gdzieś czytałem, że aby skrócić ten czas rozgrzewania warto zaślepić EGR. Jeśli to prawda to gdzie ten zawór dokładnie jest i czy da się to zrobić "domowymi" sposobami czy lepiej oddać autko do specjalisty? |
|
|
|
|
theority
Vento 1,9 TDi

Silnik: 1Z
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Ja mam TD i też się długo nagrzewa. Czasem muszę przejechać nawet więcej km niż Ty ;) |
|
|
|
|
kovval
Już prawie mieszkam w Ventce

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| no ja tez widze ze dosc dlugo mi sie nagrzewa. tez cos okolo 6-8 km. jade sobie delikatnie, ogrzewania wogole nie wlaczam, tylko nawiew zimny na szybke + AC. czytalem gdzies zeby nie wlaczac ogrzewania, bo zabiera to cieplo potrzebne silniczkowi....czy to prawda to nie wiem. ale sie sprawdza. silnik szybciej sie nagrzewa :) takze gawel jest nas dwoch TDI'kow |
|
|
|
|
spyro
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="kovval"]bo zabiera to cieplo potrzebne silniczkowi[/quote]
Ciepło lecące do kabiny idzie właśnie od silnika, a dokładniej od płynu chłodniczego, który się nagrzewa. Ja tam nie mam takich problemów, i jak dojeżdżam do końca ulicy to w środku jest już gorąco...
Ogólnie gadki, żeby nie włączać ogrzewania na początku są błędne, na luzaku możesz to zrobić. Ja wogóle nie wyłączam pokrętła z ogrzewania w zimę, jest włączone non stop, żebym ie musiał o tym pamiętać :-) |
|
|
|
|
Gavel
detektyw forumowy

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
No to mnie [b]kovval[/b] trochę uspokoiłeś ale mimo to nadal mi się wydaje że to trochę za długo. Wiem że to całkiem inny silnik itp. ale w Kangurze (1,5 dCi) to temp. 90°C uzyskuje już po 2-3 km więc dlatego mnie to zastanawia.
Czekam na inne opinie użytkowników TDI.
A co do nawiewów to teraz też staram się ich nie ruszać, bo nie bardzo wiem w którą stronę i które pokrętło od czego :hahaha: :hahaha: :hahaha:
[img]http://images33.fotosik.pl/31/7fd9e7ab3e6f6ff1med.jpg[/img]
[img]http://images26.fotosik.pl/105/8c1df7ca61ef16eamed.jpg[/img] |
| |
|
|
|
|
tomala2301
Zapalony Ventkarz VW Vento 1.9 TD

Silnik: 1,9TD
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Gavel a gdzie masz obódowe od pokręteł ? Co do nagrzewania się to daj sobie spokoj ja mam TD i tak samo się nagrzewa , wiec nie martw się jest ok :OK: |
|
|
|
|
marbik
Niedzielny kierowca VW Vento 1.9 TDI

Silnik: 1Z
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| witam! też mam TDI-ka i jest tak samo z rozgrzewaniem silnika. ostatnio zacząłem się zastanawiać czy wszystko w porządku z termostatem ale widze że to chyba normalne. |
|
|
|
|
Gavel
detektyw forumowy

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="tomala2301"]Gavel a gdzie masz obódowe od pokręteł ?[/quote]
Została w Toruniu :mrgreen:
Ale za jakiś czas wróci w trochę zmodyfikowanej formie ;) |
|
|
|
|
tomala2301
Zapalony Ventkarz VW Vento 1.9 TD

Silnik: 1,9TD
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| no to się musisz pochwalić zmianą :] |
|
|
|
|
spyro
www.vwvento.org

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="Gavel"]ale w Kangurze (1,5 dCi)[/quote]
Ten silnik ma dużo krótszy wałek a co za tym idzie silnik nagrzewa się szybciej, podobnie jest w Matizie, wałek jest tak krótki że w oka mgnieniu silnik jest rozgrzany...
[quote="Gavel"]Została w Toruniu[/quote]
I nawet się nie pochwaliłeś? :co?: |
|
|
|
|
Gavel
detektyw forumowy

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="spyro"]I nawet się nie pochwaliłeś?[/quote]
pochwale się jak będzie gotowe :OK: |
|
|
|
|
jaro
Kierowca eLki

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Witam, ja mam TD i jest podobnie pomimo nowego termostatu. Zanim sie rozgrzeje do ok 90' to trzeba ok 6-8 km i nie ma znaczenia czy dmuchawa codzi na cieplym powietrzu czy nie. Wydaje mi sie ze jest to kwestia rozwiazania silnika. Termostat znajduje sie na dole przy pompie a w innych autach tuz przy glowicy (bloku silnika).Zatem mniej plynu jest do nagrzania...tak sobie to tlumacze... :lol:
[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: 2006-11-14, 15:39[/i] ][/size]
No i czujnik jest zamocowany w plastikowym rozgałęzniku przed glowica i w innych autach jest wkrecony w plok glowicy |
|
|
|
|
Kingu
Niedzielny kierowca

Silnik: 1.9 TDI 90KM
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Mój TDI teraz w zimie również długo się nagrzewa. Na odcinku 3-4 km, a tyle dojeżdżam do pracy, wskazówka temperatury w ogóle nie drgnie. |
|
|
|
|
jjaarryy
Ventofan grajek :)

Silnik: 1,8 75 KM
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| W TDI toi jest normalka z tak długim nagrzewaniem, disle tak mają i tyle. U mnie benzyna tak długo się nagrzewała, chociaż nie do końca bo nawet nie łapał 90 C choć powinien jak i również tak powinno mu zostać, bo to normalna temp. pracy. Wymiana termostatu odrazu pomogła i jest ok. |
|
|
|
|
babyy82
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1,9 TDI 1Z
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Ja zmienilem termostat na jakis badziew za 25zloty i pozniej spowrotem wrocilem do orginalnego bo okazal sie dobry. A rozgrzewa mi sie teraz czyli w temp okolo 0 do -5 stopni przez okolo 15km przy spokojnej jezdzie tak do 90 a jak troche przycisne mocniej to po okolo 8 - 10km. denerwuje mnie to troche ale w sumie cieplym dmucha juz po okolo 3-4km. Poprostu ten typ chyba tak juz ma choc to mocno denerwujace:/ |
|
|
|
|
jjaarryy
Ventofan grajek :)

Silnik: 1,8 75 KM
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
ale masz beznyne ????????? u mnie po 3 km. ma 90 C tak przy - 3 do 0 C
[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: 2007-02-12, 21:47[/i] ][/size]
Sorki juz widze że Diesel |
|
|
|
|
kawalek
Zapalony Ventkarz

Silnik: turbodiesel
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| A jak wam pali przy tych ostatnich mrozach? mi po nocy (-18'C) jak zapalalem bylo ok. -8'C to zalalił za 3 razem. załapał już za drugim ale nie chciałem go męczyć:D |
|
|
|
|
pete
Niedzielny kierowca

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| cześć Wam, chodzi o to że diesel to oszczędny typ silnika a co za tym idzie jego straty ciepła są tak małe, że nie daja rady w mrozie oddać go tyle żeby ogrzać kabinę, mówiąc fizycznie silnik ma wysoką sprawność, w niektórych dieslach (chyba tych nowszych) montuje się ogrzewanie elektryczne o mocy rzedu kilku kW. Zuważcie, że gdy włączycie w czasie mrozu ogrzewanie na full silnik trochę ostygnie... U mnie zimą nigdy nie mam temperatury 95 st. zawsze jest mniej ale grzeje w środku całkiem dobrze. |
|
|
|
|
babyy82
Zapalony Ventkarz

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Mi jak ostatnio bylo w nocy z -12 a rano okolo -8 to zapalil za drugim ale musialem wchodzic przez tylne drzwi bo przednie oczywiscie zamarzly :dół: A swoja droga zeby sposobu na te zamki to ja nie wiem :załamka: |
|
|
|
|
spyro
www.vwvento.org

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
U mnie nie chwaląc sie na zapalanie ngdy nie mogłem narzekać. T akurat zawsze było GIT, tzn jak co roku, za pierwszym myka niezależnie od temperatury... Nie wiem od czego to zależne, ale zawsze ślicznie odpalał.
No ale ja mam benzynkę :-) |
|
|
|
|
babyy82
Zapalony Ventkarz

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote]No ale ja mam benzynkę [/quote]
No wlasnie od tego zalezy:P Benzynka w tym zestawieniu sie nie liczy bo ropniak zawsze przegra:P |
|
|
|
|
szatanek
Kierowca eLki

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Witam panowie nie wiem czy wiecie, ale w silniku TDI są zastosowane świece żarowe w układzie chłodzenia tzw. podgrzewacze DO PODGRZEWANIA CIECZY CHŁODZĄCEJ, ogólnie w nowszych silnikach czy to benzyna czy diesel stosuje sie takie podgrzewacze aby silnik łapał jak najszybciej temp. roboczą. Warto sprawdzic czy te swieczki czasem nie padły i dletego silnik tak długo łapie temp.
[img]http://images34.fotosik.pl/31/f959b7c1eb60eece.jpg[/img] |
|
|
|
|
jaca
Pan i władca oktanów jacawil

Silnik: 2e
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
ja na swoje tdi nie narzekam wlaczam i mam od razu ciepelko gdzies po 10 sek
[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: 2007-02-15, 10:49[/i] ][/size]
:jupi: :jupi:
[img]http://images31.fotosik.pl/31/aa44facd9ddca2ebmed.jpg[/img] |
|
|
|
|
Gavel
detektyw forumowy

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
cwaniaczek :>
zobaczymy jak będzie miał tyle lat co nasze :dokuczacz: |
|
|
|
|
Paweł J.
Vento to ja!
Silnik: ...
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Ja na swoją benzynkę też nie mogę narzekać bo rok temu po nocy spędzonej na dworze prz -31 a w dodatku strasznie w tedy wiało, więc uczucie chłodu było spotęgowane, samochód odpalił za pierwszym razem tak jakby to było lato.
A co do rozgrzewania się silnika to kiredyś jak wymieniałem termostat u mechanika i kupiłem za mało plynu(brakowało ok. litra) to mechanik kazał mi jechać na włączonym ogrzewaniu bo silnik sie w tedy wolniej nagrzewa. Pamiętam to dobrze bo był w tedy środek lata, spory upał a ja jechałem(do najbliższego cpn-u) na pełnym ogrzewaniu. Ponąć w tedy silnik ma większe straty ciepła, więc coś w tym musi być, ale w zimie ciągle jeżdzę na ogrzewaniu, nie wyłączam go aby silnik szybciej nagrzać. Osobiście tego nie testowałem. |
|
|
|
|
|
|