witam
otóż na czasie będę zmuszony wymienić cały wydech, ponieważ jest już "zgnity" szczególnie środkowa część, przepaliła się już i warczy jak WRC xD oczywiście w negatywnym słowa znaczeniu bo dźwięk nie jest przyjemny, a od razu słychać, że tłumik się przepalił
no i mam problem, ponieważ nie wiem co zrobić z tym katem, czy go wybebeszyć i zostawić puszkę (ale podobno puszka też jest już do wywalenia), czy zmienić cały wydech i zamiast kata wstawić strumienicę (tak doradził mi mechanik), czy też zakupić przelot i nie bawić się w katy ;P
ale jest wtedy 2 ale, jeśli założę przelot i wywalę kata to co z sondą lambda ?
i co będzie na przeglądzie, podobno w przelocie jest coś podobnego do kata, więc raczej nie było by problemu, ale przy strumienicy, czy nawet zwykłej rurze słyszałem też takie coś, że auta wyprodukowane do '95 nie muszą mieć kat, ale w dowodzie jest wbite, że jest, więc sam już nie wiem ... z dieslem jest prosto, a jak jest w benzynie ?
i ile może mnie kosztować przelot, bo to też biorę pod uwagę ;P
proszę Was o pomoc ...
pozdrawiam
_________________ Spełniaj marzenia, bo życie jest krótkie.
kolego wywal kata i jak masz problemy z przegłądem to są strumienice w kształcie kata, lub po prostu wspawaj rure zamiast kata, z sądą nic nie będzie się działo .
Napewno niezostawiaj puszki po kacie bo nieprzyjemny będzie odgłos wydechu
http://allegro.pl/item862...golf_jetta.html
o takie coś słyszałem, że źle ustawiona strumienica może doprowadzić do skończenia silnika... czy to prawda ? i czy akurat chodzi o te strumienicę ?
Powiem ci tak ja am wstawione dwie strumienice i jest oki. tylko w którym miejscu masz sondę Jesli na kolektorze wydechowym to spokojnie kup strumienice za 50 zł nie ta za 90 i montuj. bedzie delikatnie głosniejszy ale sie przyzwyczaisz
w rurze wydechowej masz sonde tuż przed katalizatorem
albo slepy jestem albo u mnie jej nie ma ale przed katem jej nie widziałem ani przy starym układzie ani po wymianie na nowy wydaje mi sie ze sonda jest gdzieś u góry układu może gdzieś przy kolektorze
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
Ostatnio zmieniony przez krzeszak 2010-01-03, 11:03, w całości zmieniany 1 raz
słyszałem, że źle ustawiona strumienica może doprowadzić do skończenia silnika... czy to prawda ?
na karzdej strumienicy jast zaznaczone kturą częścią do silnika będzie , ale pierwsze słysze żeby mogła uszkodzić silnik, sonda napewno jest przed katem więc problemu niema
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2010-01-03, 14:07
Na pewno strumienica nic nie daje, szkodzić też w nieewysilnym silniku nie powinna, ale jeśli już coś zakładać to tłumik imitujący katalizator ale z cechami tłumiącymi. Jest cichutko przynajmniej. Sa wersje z gniazdem na sondę i bez.
Np. http://www.allegro.pl/ite...lambda_awg.html
Silnik: 2.8 VR-6 Pomógł: 16 razy Wiek: 38 Dołączył: 09 Mar 2009 Posty: 2400 Skąd: Warszawa-Puszków
Wysłany: 2010-01-03, 18:31
vezet22 napisał/a:
zdania są podzielone
dokładnie .powiem szczerze że jak ja u siebie wstawiłem strumiennice zamiast kata to odczułem pewną różnicę,nie mówię tu o różnicy 2 sekund do setki ,ale jest to odczuwalne
to i tak będzie w AAM... na pewno nie w KAT. bo mam ze swojego i nigdzie dziury na sonde nie ma
no to dobrze się składa , pewnie zdecyduje się na jakiś przelot, zamiast kata + kawałek rury i końcówka też jakiś fajny i ma warczeć ;D
a powiedzcie mi jaka jest różnica między ( przelot w miejsce kata + rura + końcówka ) a ( przelot w miejsce kata + rura + przelot na środku + rura + końcówka )
BenyVw, masz może fotki jak wygląda ten ulter w Twoim Vento ? gra jest warta świeczki i wydania na niego 320 zł bo mi się nie uśmiecha dać za sam koniec 320zł no ale jak fajnie wygląda i fajnie warczy to co innego
Ostatnio zmieniony przez zeniTh 2010-01-05, 00:04, w całości zmieniany 1 raz
pierwsza i druga opcja podniesie dzwiek wydechu powyzej normy 93db i bedzie problem na przegladzie. zrób tak stumienice za kata środek zostaw i staw basowy na tył piknie bedzie mruczał
zeniTh U siebie zamieniłem kata na strumienice no i tył delikatnie basowy ,co prawda mi nie przeszkadza bo takiego efektu oczekiwałem ale nie jedna osoba która ze mną jechała pytała czy mi tu nie za głośno ? Także jak chcesz słyszeć swoje autko i masz wolne 300-400 zł to polecam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum