Silnik: ABS Pomógł: 5 razy Wiek: 49 Dołączył: 19 Lis 2006 Posty: 315 Skąd: internet
Wysłany: 2009-01-10, 12:51 wymiana silnika
Panowie mam pytanie ?
Kolega ma silnik w wv polo 1300 i chce wymienic na 1800 lub na 1600 i teraz pytanie do znawcow , czy nie trzeba przespawac lapy silnika chodzi mi tylko o mocowanie silnika bo reszte wiem ze trzeba wymnieniac pod \silnik jak skrzynia, komp itp ....
_________________ Vw Vento 1,8 GT 93r
Ostatnio zmieniony przez gucio 2009-01-10, 12:52, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 1.8 ABS +LPG Pomógł: 18 razy Wiek: 49 Dołączył: 19 Mar 2007 Posty: 620 Skąd: wielkopolska,okolice Kalisza
Wysłany: 2009-01-10, 14:58
Wydaje mi się że chyba trzeba będzie łapy przespawać... ale nie wiem na sto procent... Polo nie miało chyba w swojej gamie modelu z silnikiem 1.8... więc pewnie trzeba pokombinować...
Silnik: ABS Pomógł: 5 razy Wiek: 49 Dołączył: 19 Lis 2006 Posty: 315 Skąd: internet
Wysłany: 2009-01-10, 16:04
misiek napisał/a:
Wydaje mi się że chyba trzeba będzie łapy przespawać... ale nie wiem na sto procent... Polo nie miało chyba w swojej gamie modelu z silnikiem 1.8... więc pewnie trzeba pokombinować...
Kolega ma silnik w wv polo 1300 i chce wymienic na 1800 lub na 1600 i teraz pytanie do znawcow
az takim znawca to ja nie jestem , ale z tego co pamietam , to silniki do pojemnosci 1.6 mialy inne mocowania bloku , czyli lapy prawego kola przedniego (siedzac na miejscu kierowcy).
od 1.6 w zwyz byly blizej lampy o jakies 10 cm.
wiec bedzie trzeba przespawac mocowanie lapy na podloznicy , ale jest to zabieg w pelni wykonalny i bezpieczny .
mialem golfa serii I i tam wlasnie przerabialem ten problem .
nadcina sie podluznice , wycina mocowanie lapy w calosci , montuje silnik , wspawuje lape dokonujac pomiarow poprzecznosci silnika wzgledem karoserii , oraz podloza , poczym wyciaga sie jeszcze raz silnik i zaspawuje stare miejsce wspawujac plaskowniki .
od cala filozofia - w zwyklym garazowym warsztacie niewykonalne ...
powodzenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum