Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Dużo problemów z nowym nabytkiem
Autor Wiadomość
saytronic 
Niedzielny kierowca
SayTronic

Silnik: 2.0
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2012-05-20, 11:22   Dużo problemów z nowym nabytkiem

Witam wszystkich venciarzy :)
Jako, że jestem nowym użytkownikiem i mam nadzieje, że długo nim pozostonę chciałbym odremontować mój nowy nabytek i cieszyć się nim długie lata.
Jest z nim niestety sporo problemów, które mam nadzieje z Waszą pomocą rozwiąże o będę mógł się cieszyć wygodną jazdą tym autkiem.

Zacznę od najbardziej uciążliwych:
-kolega upierał się że to on mi go wymieni, okazało się że zrobił mega zwarcie i nie odczepił akumulatora efekty ? Nie działający obrotomierz oraz mrugająca kontrolka oleju.
-Vento potrafi kaszleć tzn strzelać z filtra powietrza, stan przewodów oraz filtra w stanie opłakanym poklejone wszystko jakąś taśmą przez poprzedniego właściciela, wrażenie jakby przepustnica się zacinała
- po nalaniu więcej jak 30l benzyny z bagażnika śmierci benzyną
- dwie nowe sprężyny z tyłu przy większym załadunku (4 osoby) prawa strona obciera o nadkole na dołkach
- zacinający się rozrusznik, potrafi po wyłączeniu zapłonu bzyczeć i bzyczeć
- podczas jazdy na benzynie potrafi przerwać takjakby gasł i po 100 metrach znowu jedzie albo po ponownym odpaleniu
- bzycząca maglownica
- niedziałający szyberdach, napięcie dochodzi robi pstryk i nic więcej

W Autku wymienione:

- pełne zawieszenie amortyzatory kayaba przód tył sprężyny kielichy itd
- kopułka i palec
- rozrząd itd
- po podpięciu do kompa itd mechanik stwierdził w aso że przebieg 204tys jest oryginalnym

Co planuje wymienić i co jest do wymiany względem technicznym :

- uszczelka pod pokrywą klawiatury
- dwie dziurki w podłodze ( mata żywica i poszedł )
- przewody paliwowe oraz do pompy ktoś pozakładał z węży ogrodowych ( :młotek: )
- guma na przegubie
- nigdzie nie mogę dostać przegubu wewnętrznego

Piasty jakie posiadam są na 5 dziurek i felgi jakie mogę dobrać to tylko 15 z jakimś dziwnym otworem centrującym tzn dziwne rozmiary , szukam i szukam nie mogę znaleźć

Swoją drogą autko kupiłem za 600zł Vento 92rok 2.0 wersja GT z instalacją gazową, zakochałem się w tym autku i postanowiłem je doprowadzić do porządku.

Proszę o pomoc i mam nadzieję, że zagoszczę tutaj na długo.

pawel39106 
Ventomaniak
VW

Silnik: 1.8 Pb+LPG
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2012-05-20, 11:47   

saytronic napisał/a:

- po nalaniu więcej jak 30l benzyny z bagażnika śmierci benzyną
- dwie nowe sprężyny z tyłu przy większym załadunku (4 osoby) prawa strona obciera o nadkole na dołkach
saytronic napisał/a:
- niedziałający szyberdach, napięcie dochodzi robi pstryk i nic więcej
saytronic napisał/a:
- kopułka i palec

Zobacz czy uszczelka plastikowej pokrywy pompy paliwa jest dobrze zaapałożona, jest ona pod tylną kanapa i pod metalowym deklem, ja ostatnio na szybkego zakładałem i tez mi teraz benzyna capi.
Obciera bo pewnie opony za szerokie.
W szyberdachu pewnie prowadnice poharatane tak jak u mnie było, możesz go spróbować ręcznie otworzyć, pod plastikową osłoną w posufitce powinien być kluczyk do ręcznego otwierania.
Jak wymieniłeś kopułkę i palec to lepiej byłoby gdybyś przy tym wymienił równiez kable i swiece może wtedy znikły by problemy z kaszlaniem i strzelaniem.

KondziorR 
Ventofan

Silnik: 1.8eLPeGie
Wysłany: 2012-05-20, 11:50   

Witam kolege, 600 zł to całkiem całkiem cena za taki stan. Co do dziur proponowałbym chociaż migomatem je pospawać bo lepienie to taki mocno średni pomysł moim zdaniem jeśli chodzi o podłoge. Rozrusznik wyciągnij i wyczyść, skoro w takim stanie furka to pewnie nikt tam nawet nie zaglądał może przydałoby się wymienić tulejki no i ofc przesmarować całość benzyną może śmierdzieć bo gdzieś jest nieszczelność jak łatwo się domyślić może łatając przewody paliwowe poprzedni właściciel nie dokręcił pompy tak jak się należy. Co do obcierania u mnie na -60 też potrafi przytrzeć ale tylko kiedy mam full gazu a zbiornik jest akurat z prawej strony umiejscowiony i jest tam większy nacisk. Problem rozwiązałem gumami usztywniającymi z allegro. Jeśli nie możesz dostać przegubów na szrotach pozostaje Ci ASO :( Szyberdach pewnie ma padniętą prowadnicę, wpisz w szukajce hasło szyberdach a dostaniesz milion tematów z rozwiązaniem problemów.Z prądem Ci nie pomoge bo akurat to moja pięta Achillesa
Przepraszam za tak chaotyczną wypowiedź ale męczy mnie syndrom dnia wczorajszego zwany też kacem.
Pozdrawiam. :)

pawlunio1987 
Zapalony Ventkarz
VENTOFAN

Silnik: 2.0 GT
Wysłany: 2012-05-20, 12:17   

Powitac !! Powiem Ci z doswiadczenia swego czasu tez mialem problem z felgami, swojego kupilem na alusach ale na zime chcialem stalowki ile ja sie naszukalem, w koncu sie udalo. Jak cos to w moim temacie znajdziesz oznaczenia oryginalnych stalowek i juz moge Ci powiedziec gdzie ja bralem i gdzie jeszcze moga byc trasa na chełm miejscowość raciborowice po prawej stronie za zakretem bedziesz mial szrocik i tam pytaj.
Ostatnio zmieniony przez pawlunio1987 2012-05-20, 12:18, w całości zmieniany 1 raz  

saytronic 
Niedzielny kierowca
SayTronic

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2012-05-20, 12:46   

co do przegubów to właśnie w aso nie było :( w żadnym sklepie też bo raczej jestem zwolennikiem zakładania nowych części, Pan z ASO stwierdził że to jakaś amerykańska wersja :D
no i jeszcze odklejona podsufitka zastanawiam się czy nie lepiej kupić drugą niż tą rozbierać, lubie samemu pogrzebać przy autku wtedy jak to się mówi czuje się większe przywiązanie niż do kobiety ;)

co do rozrusznika to jest nowy wraz z elektromagnesem
Ostatnio zmieniony przez saytronic 2012-05-20, 12:47, w całości zmieniany 1 raz  

devill4 
Zapalony Ventkarz
Megazord :D

Silnik: AAM AAZ
Wysłany: 2012-05-24, 14:10   

Cytat:
co do rozrusznika to jest nowy wraz z elektromagnesem

nowy chiński czy ori po regeneracji?
saytronic napisał/a:
odklejona podsufitka zastanawiam się czy nie lepiej kupić drugą niż tą rozbierać

szkoda zachodu bo tam jest taka jakby gąbka cienka chyba więc więcej się na klniesz niż to pokleisz :)
saytronic napisał/a:
niedziałający szyberdach, napięcie dochodzi robi pstryk i nic więcej

zdejmij ten plastik pod którym jest silnik i sprawdź jak ustawiona jest zaślepka od otwierania ręcznego - musi być zamknięta żeby silniczek chodził, ewentualnie
pawel39106 napisał/a:
możesz go spróbować ręcznie otworzyć, pod plastikową osłoną w posufitce powinien być kluczyk do ręcznego otwierania.

a jak już tak nie idzie albo idzie tylko jedna strona to cały do wymiany
Ostatnio zmieniony przez devill4 2012-05-24, 14:12, w całości zmieniany 1 raz  

saytronic 
Niedzielny kierowca
SayTronic

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2012-05-25, 18:14   

Świece, kabelki wymienione :) , guma na przegubie również, problem z rozrusznikiem rozwiązany, regeneracja magla dzięki czemu płynie i bez zgrzytania, założone wszystkie oryginalne przewody(czyt. zastąpione wężami ogrodowymi, które założył poprzedni właściciel) pozostaje jeszcze przepływomierz, problem z szyberdachem i podsufitka. Niestety ktoś wcześniej ingerował w szyberdach i nie idzie odkręcić silniczka, ręcznie też nie idzie, czyli przy podsufitce wymiana szyberbajeru :D

Jeszcze jedno pytanie odnośnie małego zwarcia, świeci się cały czas kontrolka od oleju tzn mruga oraz przestal działać obrotomierz :( dodam że zrobiło mi się małe zwarcie i po tym tak jest :(

Jutro postaram się zamieścić fotki mojej lalki:

Do wnętrza została dokupiona drewniana kierownica, kierunki z ledami oraz spojlerek czy blenda jak zwał tak zwał :P

czekam na ładne aluski (niby takie mają być cudowne i mają pasować) oczywiście preferuje profil 50 ;)

Odpowiedz do tematu