Koledzy zauważylem cos dzisiaj niepokojącego dla mnie. Po wymianie sondy w moim Ventylku na uniwersalną niestety Boscha tzn trzeba było łączyc kable okazało się ze owa sonda i tak nie pracuje teraz ehhh. Sonda 4 przewodowa czarny kabel, dwa białe od grzałek i ten od masy chyba jeden. Tylko czemu nie pracuje możliwość złego połączenia kabli tych białych czy to bez różnicy było?? Jakieś pomyśły?? Czy trzeba odwiedzić elektryka?
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2010-01-26, 23:04
nie mam schematu akurat do ADZ, oczywiście że jak pomyliłes kable to nie zadziała. Ten z boku wtyczki to sygnałowy napewno. Może jedź do elektryka. Ale trzeba by sprawdziźć przejście kabli od sterownika silnika do wtyczki. Więc wyjąć wtyczkę. Voltomierz do ręki, zapalić silnik może być zimny żeby się tam nie poparzyć. Teraz w kablu od strony ECU sygnałowym ma być około 0.44 volta (mierzyć między nim a masa silnika), pomiędzy oboma kablami grzałki ma być napięcie z aku, a czwarty kabel ma mieć przejście do masy (opór między jego stykiem we wtyczce a masą silnika czu ujemną klemą aku ma być bliski zeru a maks. 1 om.
Ostatnio zmieniony przez pablomed 2010-01-26, 23:05, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 2.0 2E 116km Pomógł: 2 razy Wiek: 35 Dołączył: 27 Wrz 2009 Posty: 141 Skąd: Mrozy
Wysłany: 2010-01-29, 11:44
ja mam znów problem polegajacy na tym ze wczoraj rano gdy odpaliłem samochód wszystko ładnie pieknie pochodził ok 10 min az w koncu porzadnie kichną i koniec... ani go z benzyny ani z gazu, w koncu doszłem ze nie ma iskry ok czyli cewka lub czujnik halla. Wymieniłem cewke na nowa i samochód odpalił ALE nie ma wolnych obrotów, gdy sie go przycisnie to potrafi po puszczeniu pedału gazu trzymac wyskolie obroty przez parenascie sekund po czym bardzo powoli opadaja, gdy juz opadna i ma tak ok 900 obr to te obroty zaczynaja rosnac nawet do 5tys po czym opadaja spowrotem taka sytyłacja powtarza sie pare razy w ciągu minuty. Co moze byc tego przyczyną?? hallotron?? a moze przepływomiez zauważyłem ze ta klapka co w nim siedzi zaczeła mi strasznie dzwonic urwała sie?? spotkał sie ktos z Was z takim czymś?
a po czy sądzisz że sonda niepracuje masz vaga podpiętego
na VAGu pokazuje mi zwarcie do masy przy sondzie nic ze nie pracuje hmmm moze pracuje ale jak wyciągne wtyczke keidy auto jest nagrzane do 90 stopni na jałowym to nic sie nie dzieje a chyba powinno po odłączeniu sondy tak???
kolego krzys9262, na początek czy ta klapka w przepływomieżu pracuje płynnie czy się nie zacina, następnie posprawdzaj cały dolot powietrza pod względem szczelności, równiesz sprawć odme silnika czy jest szczelna i na koniec zdemontuj silniczek krokowy, zalej go nitro i zostaw na 20min. następnie go przemyj jeszcze raz i wydmuchaj
kolego eros662, po odłączeniu sondy nieodczujesz nagłej różnicy, sprawdzałeś czy do sondy dochodzi zasilanie
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2010-01-29, 21:30
krzys9262, jak ta klapka już aż dzwoni to ja nie wiem, chyba przepływka załatwiona. Jakaś złota rączka naprawi, to proste ustrojstwo. A sprawna kosztuje niestety 3 stóweczki. Szukanie dziury w dolocie po strzale to oczywiście podstawa
Silnik: 2.0 2E 116km Pomógł: 2 razy Wiek: 35 Dołączył: 27 Wrz 2009 Posty: 141 Skąd: Mrozy
Wysłany: 2010-01-30, 19:53
ja juz rozwiazałem problem. okazało sie ze przepływomierz został uszkodzony a dokładniej klapka która dochodzi do pewnego momentu i sie zacina,uff dobrze ze to tylko to i wazne ze ventylek juz jezdzi tak jak powinien:) ale i tak serdeczne dzieki za pomoc.Pozdrawiam
Witam
podpinam się pod temat u mnie też występuje problem z dużymi obrotami po odpaleniu silnika obroty gwaltownie rosna do 2tys. czasami nawet i wiecej gdy silnik jest cieply 80-90stopni obroty spadaja i zaczynaja falowac 600obr. do 1500
co to moze być?
sonda??
silniczek krokowy??
czy moze lapie gzies lewe powietrze??
co to moze być?
sonda??
silniczek krokowy??
czy moze lapie gzies lewe powietrze??
Powiem Ci że wszytskie te rzeczy albo nawet i inne. Sonde wymieniłem i tylko spalaniem mam mniejsze, powietrze lewe sprawdzałem, no i krokowiec też niby działa ale może wymeinić trzeba?? No sprawdż podstawe wtrysku jeszcze i wężyki.
Nom niestety zobacz tu http://www.youtube.com/watch?v=vS6ji58eVLY nagrałem jak mniej wiecej obroty mi skacza ale to jeszce mało ma wieksze odchyły bliżej zera czasem no i słychac jak auto dziwnie chodzi
miałem takie same problemy i wszystko było winą czujnika temparatury płynu co podaje sygnał do komp.cena 24zł.i jak ręką odją na wagu też przy sprawdzaniu wyłapał mi 15 błędów a teraz zrobiłem jakieś 4000km i nic się niedzieje obroty dyl.wag też 0 błedów
andrzej.78, tez tak myśle ze tzreba by czujnik wymienic z tym że na VAGu nic nie pokazuje że jest on uszkodzony czy coś. Ale czujnik zmieniam 20 zł u mnie ten z żółta obwódką
kurcze strasznie gwałtownie ci te obroty wzrastają
sprubuj odłączyć krokówke, odpal trzymaj na równym gazie te 800-900 obrotów i zobacz co się będzie działo
vezet22, na VAGU wczoraj nie pokazało mi uwalonego krokowca tylko ten nieprawidłowy sygnał potencjometra przepustnicy. No i po jego odłączeniu auto odpala, obroty są około 1 tys na zimnym wiadomo lekko sie dławi auto ale obroty spadają dobrze i nie gwałtownie jak na filmie. To proponujesz demontaz przepustnicy i zanurzenie jej w nitro??:)
vezet22, a powiedz mi tak. Ostatnio miałem przygode z masa klemy plusowej że była luzna i auto w ogóle nie kreciło. Klema została zdjęta na nowa wmontowana bardziej zaciśnięta bo była luzna. Po godzinie podłączyłem ją z powrotem i okazało się że auto jak nowe. Obroty chodziły jak marzenie na benie i gazie po puszczeniu pedału gazu odrazu hamował silnikiem wsyztsko było si. Odpalał na drugi dzien odrazu po ułamku sekundy nawet nie kręcił 1s. no ale neistety czar prysł dziś. obroty znów się wieszają, same rosną problem pierwotny po prostu. O co tu chodzi>>?????
po odłączeniu klemy zresetował się ECU i chodził dobrze .
Ale zły sygnał lub brak sygnału z potencjometra przepustnicy spowodowało powrót problemu z obrotami.
Wymień potencjometr.
Pozdro.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum