W jaki sposob mozna regulowac predkosc wycieraczek, bo nieraz jak wezme na tymczasowe to kilka sekund trzeba czekac a nieraz co 2 sekundy zbiera. jakos to sie musi regulowac czestotliwoscia wlanczania czy moze raz w gore raz w dol, wiecie moze jak???
W Volkswagenie Vento jest możliwość ustawienie czasu pracy wycieraczek.
Wystarczy przy włączonych wycieraczkach na najniższym programie wyłączyć je i włączyć jeszcze raz a czas pomiędzy włączeniem i wyłączeniem będzie czasem przerwy pomiędzy następnymi ruchami wycieraczek.
_________________ Grupa Dolnośląska
VENTO....polubisz każdą drogę
Ostatnio zmieniony przez siergiejjg 2009-01-08, 00:32, w całości zmieniany 2 razy
Wystarczy przy włączonych wycieraczkach na najniższym programie wyłączyć je i włączyć jeszcze raz a czas pomiędzy włączeniem i wyłączeniem będzie czasem przerwy pomiędzy następnymi ruchami wycieraczek.
Wszystko ok. Ale aby ustawić sobie taką prędkość, to trzeba najpierw włączyć tą "czasówkę", później wyłączyć i odczekać taką chwilę, jaką sie chce, aby chodziła. Przykładowo, aby zrobić odstęp między kolejnymi wahnięciami 2 sekundy, to włączasz czasówkę, wyłączasz, czekasz te 2 sek. i włączasz ponownie - i masz już 2 sek. tak samo, jak byś chciał odstęp z ok. 8 sek. - analogicznie tak samo. włączasz, wyłączasz, czekasz te 8 sek i ponownie włączasz - nic prostrzego. Ale ustawienia te kasują się po wyłączeniu zapłonu, więc po ponownymuruchomieniu auta na nowo trza się ustawiać
Nio, ale to nie ma tak hop sium, że wyłączy i włączy i ma taki czas, jaki by chciał - aby miec tak, jak się tego chce to trzeba odpowiednio odczekać Ja to dopiero w sumie niedawno odkryłem, nieźle, nie? Nigdy nie potrafiłem sutawić tak, jak to ja bym chciał, a przypadkowo krócej, niż zwykle przełączyłem i działa
więc po ponownymuruchomieniu auta na nowo trza się ustawiać
U mnie ustawienie trzyma
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Silnik: 1.8 90KM Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 08 Paź 2008 Posty: 271 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2009-01-08, 00:46
sebastian napisał/a:
Ja to dopiero w sumie niedawno odkryłem, nieźle, nie? Nigdy nie potrafiłem sutawić tak, jak to ja bym chciał, a przypadkowo krócej, niż zwykle przełączyłem i działa
no stary prosze cie...ja jak tylko kupilem vento..i jak pierwszy deszcz spadl to juz to przyczailem...bo zanim wsiadlem do mojego auta to stronke kilka razy przeczytalem
wiesz takie podniecanie sie autem jak jeszcze nie masz w domu
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-01-08, 11:02
Dokładnie tak jak piszę poprzednicy...włączasz czasówkę i od razu wyłączasz i czekasz tyle ile chcesz aby wybieraczki miły przerwy...włączasz czasówkę i już masz na stałe te ustawienia....oczywiście mi te ustawienia zerują się po wyjęciu kluczyka i na nowo trzeba ustawiac...ale ten tryb domyślny jest nawet ok.
Ogólnie super sprawa te wycieraczki....ładnie można je dostosowac do warunków na drodze-wręcz idealnie....no i łatwo-szybko mozna wprowadzić nowe ustawienia....tutaj konstruktorzy VW się popisali
Mi się bardziej podoba, jak programator działa nie na zasadzie włączania i wyłączania, lecz gdy w manetce jest małe pokrętełko, taki potencjometr, to sobie można regulować niezależnie jak sie chce, no i nic nie ucieka po zgaszeniu silnika - Jak np. w VW T5, Golfie 5 itp.
Tygrysisko, nawet w skodzie favorit byl juz taki patent W daewoo jest cos takiego jak pokretlo od regulacji wysokosci swiatel i tym sie reguluje czasowki.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
W zasadzie kazdy samochod mozna tak przerobic. Wystarczy ten przekaznik z regulacja i go podlaczyc.
Silnik: 1.8 B
Wysłany: 2009-01-08, 12:21
Sprawdzimy po pracy. Do tej pory sądziłem, że nie mam czasowych wycieraczek. Myślałem, że mam tylko dwie prędkości. A tu taka niespodzianka, miła niespodzianka może być
Ma ktos rozpiske przekaznikow? Bo potrzebowalbym wiedziec w ktorym miejscu znajduje sie u mnie przekaznik wycieraczek. Szlag mnie trafia jak daje na czasowki i wycieraczka idzie do gory po czym sie zatzrymuje, po 5 sekundach spada na srodek szyby a pozniej sie chowa. Albo jak wycieraczki pracuja na 1 biegu to po wylaczeniu ich za pomoca wajchy, zamiast dokonczyc cykl pracy to staja w miejscu.
Tygrysisko, przewin troche w dol. Chodzi mi o przekaznik a nie bezpiecznik
Gracias
Teraz tylko pytanie "jak to rozumiec"
R2 - mycie/wycieranie, tyl - to byly vento z tylna wycieraczka? Czy to raczej zywcem wziety opis z golfa?
R8 - przerywane mycie/wycieranie
Myslalem, ze jest jeden przekaznik do wycieraczek, a teraz zglupialem
Mam tylko R8, powyzej nie ma R2. U mnie ma on numerek 99. A na bocznej sciance katalogowy 357 955 531.
Po wyjeciu tego przekaznika spryskiwacze dzialaja, nie dzialaja czasowki oraz nie dziala pierwszy bieg wycieraczek, ale drugi ten najszybszy dziala. A teraz przystepuje do rozbierania przekaznika
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum