Wysłany: 2009-04-11, 16:50 Problemy z pracą silnika na paliwie
Witam !
Mam problem ze swoim vento z silnikiem 1.8 rok prod 1993
Otóż silnik nie pracuje na bęzynie, jeżeli jest przełonczony na gaz po odpaleniu i przełączeniu na gaz silnik pracuje bez zarzutu. Problem pojawia się gdy przełanczam na benzyne silnik przestaje pracować. Jeżeli dynamicznie ruszam dźwignią gazu silnik nie gaśnie i ma dziwne obroty. Jeżeli zapale i wcisne gaz to silnik zgaśnie, podobnie jest też jak nie będe trzymał gazu. Jedynym momentem na to żeby silnik pracował na benzynie jest ciągłe ruszanie dźwignią gazu, nie da się niestety jechać w takim stanie. Byłbym wdzięczny za pomoc
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-04-11, 22:00
PokeMaster, a masz wystarczającą ilość benzyny w zbiorniku Skoro śmigasz na LPG to masz zawsze zapas benzyny czy jest jej maławo i przycierasz czasami pompę paliwowa
Samochód zawsze pali nie zależnie czy jest zimny czy ciepły tylko odrazu gaśnie, jeżeli nie ruszam dzwignią gazu. A jeżeli chodzi o instalacje gazową to nie wiem jaka jest nie znam się na tym
Silnik: PAROWY Pomógł: 10 razy Wiek: 49 Dołączył: 29 Mar 2008 Posty: 733 Skąd: POLSKA
Wysłany: 2009-04-12, 08:59
to jezeli ruszasz dzwignią gazu i dziala to pompa powinna byc dobra mowie jedynie silniczek krokowy on jest odpowiedzialny od wolnych obrotów ale i tez jest tam takie cos czujnik połozenia przepustnicy zobacz te wtyczki co sa polaczone do wtrysku i krokowca i do czujnika polozenia przepustnicy krokowiec mozna sprawdzic czy dziala wystarczy ze ktos ci wlaczy zaplon a ty sie przysluchasz czy sie wysuwa bedzie slyszaslne takie bzzzzzzz pod maska musisz sluchac kolo monowtrysku
A i jeszcze czy jak dasz duzo gazu to na wysokich obrotach bedzie chodził na BP czy tez zgasnie
Chyba ze jest slabe cisnienie na pompie paliwa to nie bedzie tez pracował albo masz zapchany filt paliwa zmieniales go kiedyś co najmniej kazdego roku powinien być wymieniony
Ostatnio zmieniony przez silverek 2009-04-12, 09:02, w całości zmieniany 1 raz
tak filtr sprawdzałem i z dostępem paliwa nie ma problemu. A na wysokich obrotach terz gaśnie, wogóle tródno jest osiągnąć wysokie obroty bo trzeba ciągle roszać dzignią gazu gdy ją pusze lub wcisne i nie ruszam nia samochód gaśnie
Silnik: PAROWY Pomógł: 10 razy Wiek: 49 Dołączył: 29 Mar 2008 Posty: 733 Skąd: POLSKA
Wysłany: 2009-04-12, 17:26
to mozliwe ze czujnik polozenia przepustnicy zawodzi albo slabe cisnienie pompy paliwa i jak dajesz gazu to lapie bo wytworzy jakies cisnienie i puszczasz to znowu jakies cisnienie wzrasta i tak w kółko
A jeszcze jedno a jakbyś dał pedał do konca i tylko minimalnie nim ruszał to bedzie dzialal czy musisz calkowicie puscić pedał i znowu do konca wcisnąć
Położenie dżwigni gazu nie mam znaczenia czy jest on wciśnięty czy puszczony musze nim ciągle energocznie ruszać. Jeżeli wcisne do konća tprzy końcu też moge ruszać gazem i nie zgaśnie, podobnie jest przy każdym położeniu dźwigni gazu. Dodam jeszcze fakt że przed tą awarią samochód lubił na benzynie na wolnych obrotach zgasnąć. Poza tym miałem już taką sytułacje z nim raz ta sama awaria zdarzyła mi sie przed weekendem miałem po weekendzie jechać do jakiegoś mechanika ale można powiedzieć że samo się naprawiło i było dobrze. Niestety teraz znów mam tą awarię
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum