No tak...najgorszy szajs zresztą wszystko co mam w furce to
No coś Ty... Chyba się nie obraziłeś za to na mnie?
-przepraszam.
Ja nie powiedziałem, że bleee
Na swoim przykładzie tylko powiedzialem o tym Optim, jak było. Co nie znaczy, ze tak samo musi być u Ciebie...
Nie ma co za dużo dyskutować na temat łożysk ,zwłaszcza tych z przodu .Tu najlepiej mieć prasę i bez kłopotu ,kwestia tylko jakości łożysk .Z tyłu natomiast dochodzi jeszcze umiejętność dokręcenia z odpowiednią siłą .Ja kiedyś wymieniłem łożyska tylne i siadły mi po niezbyt długim czasie .Wymieniłem drugi raz i tym razem już zrobiłem na nich ponad 40tys. i chodziły bez zarzutu .Auto sprzedałem więc nie wiem ile jeszcze przejechało na nich .Obydwie pary łożysk były jakościowo porównywalne ,albo więc trafiłem na felerną parę albo za silnie dokręciłem .Ważne jest prawidłowe dokręcenie łożysk .
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2008-12-14, 11:54
Buli, scaliłem ten temat z Twoim poprzednim gdyż jest o tej samej tematyce i jeśli ktoś użyje opcji szukaj to znajdzie wiele przydatnych rzeczy w jednym temacie
Buli napisał/a:
co o nich sadzicie??
zdaje się, ze to prawdziwy SKF...no i wcale taki drogi nie jest...cena jak za zwykłe lepsiejsze łożyska.
Panowie juz zgłupiałem sory ze trudje duupp ale dzisiaj byłem w sklepach chciałem kupic te złozyska i wszyscy mi mowia ze SKF juz schodza na psy ze sa produkowane w hinach i proponuja mi RUVILLE czy te łozyska sa dobre?? cenowa wyglada to prawie tak samo a jak w praktyce?
wszyscy mi mowia ze SKF juz schodza na psy ze sa produkowane w hinach
nie wiem ile w tym prawdy ... ale jak pisałem wcześniej w branży maszynowej wszystko obstawione przez SKF, mój szef jak kupuje zamienniki to tez SKF...coś w tym chyba jest , w końcu mało czego nie robi sie w chinach ...chodź wątpię zdeby tak porządna firma chciała je robić w chinach ,a jeśli wychodzą takowe to zapewne ktoś pod znakiem firmy kreci lewe interesy i puszcza na rynek badziewie
Buli napisał/a:
proponuja mi RUVILLE czy te łozyska sa dobre??
również o tym pisałem RUVILLE to jedna z lepszych firm produkująca wszelkie zamienniki do aut ,możesz śmiało je brać
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
Odświeżę trochę temat. Muszę wymienić łożyska na przodzie bo wyją jak głupie. Ostatnio kupione łożyska z Kraśnika padły po 4 tysiącach I teraz nie wiem co wybrać, na mieście same badziewie typu Optimal, Kraśnik i inne wynalazki. Jedyny wybór to allegro, znalazłem łożyska Fag'a, SKF'a i Ruville. Cena SKF'ów nawet jak na dobre łożyska wydaje mi się strasznie wysoka, 95zł za sztukę Ruville 75zł, Fagi 62zł. Znalazłem też Master Sporty po 45zł. Miał ktoś do czynienia z Master Sport'ami Podobno łożyska do ostrej jazdy, przynajmniej według sprzedającego Ruville wiem że są polecane więc o nie nie pytam ale co z Fag'ami, jeździ ktoś na nich
kupiłem ruville ale jeszcze ich nie załozułem a z Fag'ami nie jestem pewien ale to sa chyba te łozyska co kupiłem i nawet miesiaca nie wytrzymały;/ tez pisało ze do ostrej jazdy ;/ lepiej wydaj na te SKF lub RUville bedziesz miał wieksza pewosc?
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-01-04, 15:11
Bartek napisał/a:
Kraśnik
W kraśniku sa dobre łożyska....pod warunkiem że właśnie kupujesz w Kraśniku z fabryki...jest strasznie wiele podróbek tej firmy na polskim rynku.
Także wiele razy kupowałem płacąc więcej za "kraśnickie" (nie do samochodu)...no i jakoś szybko padały.....w koncu wybrałem się do fabryki do kraśnika bo mam ok 70-80km....i jak się okazało-zupełnie inne opakowanie i oznaczenia na łożyskach....więc te "kraśnickie" w cale takie z Kraśnika nie były.
A swoją drogą to pierwszy raz słyszę żeby ta firma robiła łożyska do furek.
A swoją drogą to pierwszy raz słyszę żeby ta firma robiła łożyska do furek.
Łożysko kupiłem w hurtowni która w Płocku cieszy się dobrą renomą, było w takim granatowo czerwonym opakowaniu. Na drugim kole mam założonego Optimala. Optimala założyłem w kwietniu a łożysko z kraśnika w sierpniu. Na początku grudnia Optimal zaczął wyć a jakieś dwa tygodnie potem kraśnik. O ile Optimala zakładałem z ojcem i łożysko nam się rozeszło więc wycie jest uzasadnione o tyle kraśnik padł po około 4 tysiącach a założony był prawidłowo bo nadzorowałem pracę mechanika Chyba kupię te Ruville żeby mieć spokój na jakiś czas. A może wiecie jakie łożyska szły na pierwszy rzut w Ventkach
Pisałem dzisiaj z człowiekiem sprzedającym Master Sporty i twierdzi że łożyska są produkowane u gebelsów w monachium. Jedno łożysko kosztuje 42zł, czyli komplet z wysyłką wyjdzie tyle co jedno łożysko SKF'a i chyba zaryzykuje, najwyżej za parę miesięcy znowu będę się wkur.....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum