Witam!!Mam mega problem i sorrasy jakbym się powtarzał z tematem ale naprawdę żyć mi się odechciewa..niedawno zakupiłem Venciarę z trochę nietypowym silnikiem 1.6 `97 rok na pełnym wtrysku (74KW\101KM) zapłon Simos 4S2 oznaczenie literowe silnika AKS.
Otóż świeżo po zakupie zaczęły się problemy..silnik gaśnie na trasie..po prostu..na początku myślałem że to nic takiego wymieniłem kopułkę palec rozdzielacza problem pojawiał się dalej więc następnie czujnik Halla i cewkę z modułem..niestety nic to nie pomogło problem trwa i jest dosyć męczący..auto na odcinku 4 km gaśnie 4 razy innym razem ze 3 dni mogę jeździć i nic ..na pewno nie jest to wina pompy paliwa ani wtrysków..jest to problem z iskrą po prostu silnik gubi iskrę..chwilę po zgaśnięciu wraz z pomocą kolegi zdjąłem kabel z cewki i przykładając do bloku silnika sprawdziłem że nie ma iskry..po kilku próbach odpalenia i odczekaniu ok 1-2 min auto odpala jakby nigdy nic ..nie wiem już co to może być..dodam że 3 razy było pod kompa podłączone i nie wykazało żadnych błędów..
Macie jakieś pomysły??Please..
[ Dodano: 2007-12-01, 14:09 ]
czy to może być wina czujnika obrotów i położenia wału korbowego??wnioskuję że to on liczy impulsy na wale akurat w tym modelu silnika ponieważ przy zapalonym silniku gdy odłączę czujnik Halla w aparacie zapłonowym auto pracuje normalnie z tego co wiem impulsy nalicza czujnik umieszczony w bloku silnika tak jak w silniku VR6..
[ Dodano: 2007-12-08, 20:14 ]
Widze że chętnych do pomocy multum..
Silnik: 1,8 ABS 90 K Pomógł: 4 razy Wiek: 47 Dołączył: 06 Maj 2007 Posty: 334 Skąd: Skarzysko Kamienna
Wysłany: 2007-12-18, 09:24
Proponuje podlozyc ECU od takiego motoru w golfie wystepuja i sprawdzic bo to mi wyglada na ECU.(Komputer sterujacy)
[ Dodano: 2007-12-18, 09:25 ]
A tak nawiasem to dziwne ze po dolaczeniu Halla silnik pracuje,wg mnie jest to niemozliwe!Sprawdz ECU.Czujnik Halla wystepuje takze w motorach 1,8 ABS ADZ itp.Jezeli jest walniety to do wymiany jest caly aparat gdyz jest to czesc niewymienna.Bez Halla nie ma prawa nawet burknac silnik.
_________________ Na początku był chaos potem ktoś stworzył VENTO...
CichyEska to Cię zaskoczę..po pierwsze Hallę wymieniłem i wcale nie musiałem całego aparatu zmieniać..wpisz sobie np. w allegro czujnik halla vw i zobaczysz że jest do nabycia i to bez aparatu zapłonowego-jest częścią rozbieralną i wymienną ..a po drugie na prawdę po odłączeniu tego czujnika silnik pracuje dalej ponieważ nie on jak w silnikach 1.8 66KW np. nalicza impulsy tylko czujnik w bloku silnika na kole zamachowym tzw. czujnik położenia i obrotów wału korbowego..przypomnę że mam silnik AKS 1.6i na pełnym wtrysku 101KM montowany w golfach 3 96-98r i seatach toledo no i w Ventach ale niewiele takich wyszło..swoją drogą nie wiem czemu służy halla w tym modelu silnika..
a mój problem chyba rozwiązałem tak na marginesie ale nie chcę jeszcze zapeszać bo to dopiero 2 tyg. ale już nie gaśnie i nie ma problemu z odpalaniem ..wymieniłem kostkę stacyjki dobry elektryk podpowiedział mi że może gubić plus na stacyjce poza tym na innym forum vw Vento to samo podpowiedział mi jeden człowiek
[ Dodano: 2007-12-22, 12:49 ]
No to zapeszyłem ..Vento gaśnie nadal ..zamówiłem czujnik położenia wału po świętach wymienię..
Wysłany: 2008-01-15, 22:34
siemka u mnie to samo sie dzialo tyle ze ja mam 1.8 66kw i tez duzo zminilem rzeczy .pisali o stanie plynu chlodzacego ale prawdopodobnie to pompa paliwa .ja nerwicy dostawalem bo teraz gasl juz po 100m
W końcu doszedłem co to było..kumpel mi podpowiedział miał ten sam problem tyle że w Puncie..miałem walnięty przekaźnik systemu wtrysku..głupia kostka za parę groszy w sumie nawet nie wiem za ile bo elektryk przelutował jej końcówki na nowo i działa.. ..a ja wywaliłem ponad 400 zł na jakieś czujniki na cewkę ugh.. ..a na kompie nie było błędów bo ten przekaźnik trzyma prąd i jak na chwilę przestawał działać to tak jakbym stacyjkę wyłączył-tak tłumaczył mi elektromechanik-mój cudotwórca
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum