|
Przekaznik |
| Author |
Message |
Pele_55
Ventofan

Silnik: 1.9 TDi
|
Posted: Przekażnik
|
[ !!! ]
|
|
Witam, mam taki mały problem ze swoim autkiem. Sprawa wyglada tak, ze samochod zapala bez problemow, ale podczas jazdy na kazdym biegu gdy dochodzi w granice obrorow 2500 i wyzej zaczyna byc slychac przekaznik 104( poprostu sie rozlacza i zalacza) i wtedy wariuje licznik( nie dziala obrotomierz, przedkosciomierz, kasuje sie zegarek, nie pokazuje kilometrow i kasuje sie dzienny przebieg, oraz zapalaja sie kontrolka ładowania, kontrolka wody i kontrokla cisnienia oleju miga) Dodam ze stalo sie to z dnia na dzien. I tutaj moje pytanie:
1- co moze byc tego przycxzyną?
2- za co odpowiada ten przekaznik 104?
Z opisu skrzynki bezpiecznikow wynika tyle ze jest to sterowanie silnikiem, a moze ktos wiecej wie na ten temat.
Vento 1.9 TD.
Dieki za odpowiedzi,
pozdrawiam |
|
|
|
|
muchomorek165
Już prawie mieszkam w Ventce luki

Silnik: 1,9TD AAZ+
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote]1- co moze byc tego przycxzyną? [/quote]
Może być uszkodzony
[quote]2- za co odpowiada ten przekaznik 104?[/quote]
Z tego co pamiętam to był przekażnik świec żarowych.
U mnie kiedyś padł to kupiłem drugi na szrocie za 5zł i działa do dzis :D |
|
|
|
|
Pele_55
Ventofan

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Tak, masz racje to przekaznik swiec zarowych, ja zle przeczytalem opis, podmienilem go na inny sprawny i dalej dzieje sie to samo przy pewnych obrotach tak jak to opisalem wczsniej, dodam ze wskaznik temperatyry zchodzi tylko z tych kresek czyli pokazuje jakies 50-60 stopni i to tez stalo sie nagle jak zaczal wariowac licznik. |
|
|
|
|
muchomorek165

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Sprawdź czujnik temp w chłodnicy może padł. A świece Sie zalsczaja i przekaznik wariuje bo myśli ze faktycznie jest taka temperatura. |
|
|
|
|
Pele_55
Ventofan

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[b]muchomorek165[/b],mowisz o czujniku temp w kruccu przy glowicy? a miało by to wpływ na wariacje licznika? w sensie ze przestaje dzialac obrotomierz, predkoscimierz, zegarek, gasnie licznik TOTAL i ksuje sie trip, no i zapala sie kontrolka ladowania, oleju i wody?
Dodam ze wiatraki sie włączaja jak dlugo jest na postoju zapalony albo jak dostanie czasami po gazie ale temp jak stanie tak sobie stoi |
| |
|
|
|
|
muchomorek165

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote]muchomorek165,mowisz o czujniku temp w kruccu przy glowicy? a miało by to wpływ na wariacje licznika? w sensie ze przestaje dzialac obrotomierz, predkoscimierz, zegarek, gasnie licznik TOTAL i ksuje sie trip, no i zapala sie kontrolka ladowania, oleju i wody? [/quote]
No może bez przesady że wszystkie te objawy przez czujnik :P
Są dwa czujniki w krócću i w chłodnicy podstaw jeden i drugi.
Co do licznika wyjmij i wepnij jeszcze raz kostkę z licznika i posprawdzaj masy. |
|
|
|
|
Pele_55
Ventofan

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| [b]muchomorek165[/b], u mnie jest jeden czujnik w kruccu koloru czarnego. w chlodnicy mam czujnik nowy ale tez go podmienie. Jutro posprawdzam masy i dam znac co i jak :) |
|
|
|
|
muchomorek165

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote]muchomorek165, u mnie jest jeden czujnik w kruccu koloru czarnego[/quote]
A pisałem że są dwa ? NIE :P Mam ten sam silnik :D
Masy popsprawdzaj pod skrzynka bezpiecznikow brązowe przewody wpinane w wtyczkę duuuużo tam jest tych przewodów |
|
|
|
|
Pele_55
Ventofan

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Aaaa to źle przeczytalem, myslalem ze piszesz ze sa 2 czujniki w kruccu i w chlodnicy jeden ale juz sie wyjasnilo:) nawiasem mowiac mialem golfa 3 1.9 td aaz mial klime i mial 2 czujniki w kruccu:) ale to tak na marginesie:D masy posprawdzam, mozliwe ze cos zamoklo bo ostatnio duzo u mnie padalo i kaluze byly:D a mozliwe ze alternator robi zwarcie? bo jak wjechalem w duza kaluze to przez chwile obrotek nie dzialal bo pasek zaczal slizgac. Mozliwe ze go zalalo?? |
|
|
|
|
muchomorek165

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote] bo jak wjechalem w duza kaluze to przez chwile obrotek nie dzialal bo pasek zaczal slizgac. Mozliwe ze go zalalo??[/quote]
Alternator raczej nie, ale pasek i się ślizgał i dlatego przez chwile nie miałeś obrotów. |
|
|
|
|
Pele_55
Ventofan

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Nie no to wiadome tylko czemu to wszystko wariuje przy tych obrotach co pisałem w 1 poście. Zrobie tak jak mówisz, zobacze jutro masy i moze sie cos wyjasni |
|
|
|
|
muchomorek165

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Ja miałem problem z tym ze przy każdym odpalaniu resetowal sie trip i zegarek winna była masa. A jak mi kontrolki szalaly wina była słabo dokreconej klemy od akumulatora. Zdejmij obie wyczysc i porządnie skrec. |
|
|
|
|
Pele_55
Ventofan

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Sprawa wyglada tak: po przeczyszczeniu mas przy silniku, klem od aku, masy na slupkach pod deska, bezpiecznikow itd problem dalej pozostaje. czuniki od temperatury podmienione i dalej nic. |
|
|
|
|
muchomorek165

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Podmień licznik :D Jedyne co mi przychodzi do głowy. |
|
|
|
|
Pele_55
Ventofan

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| tez mi to do głowy porzyszlo, a takie pytanie: dlaczego przy obrotach 2500 i wyzej gdy licznik wariuje slychac tykanie przekaznika 104 ten od swiec zarowych? |
|
|
|
|
muchomorek165

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Dobre pytanie , nie wiem niestety ale podstaw licznik jeszcze lub alternator, albo przyjedz do mnie to sprawdzimy :D |
|
|
|
|
Pele_55
Ventofan

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Chetnie bym wpadł tylko drogi troche :) odpinalem kable od alternatora i tykania nie ma, licznik tez nie gasnie, ale nie podoba mi sie tez kontrolka od swiec zarowych bo slabo swieci wlasnie tak jakby masa slaba byla ale masy sprawdzona i wyczyszczone doslownie wszystkie |
|
|
|
|
muchomorek165

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Hmmm a świece sprawne ? może wszystkie spalone lub sprawdż jeszcze bezpiecznik na ścianie grodziowej od świec. |
|
|
|
|
Pele_55
Ventofan

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Bezpiecznik sprawdzony i jest ok, swiece raczej sprawne bo zapala bez problemu ale tez je sprawdze jeszcze. |
|
|
|
|
hotdriver
Donator

Silnik: 1,9 TDI AJM
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Sprawdzales mase skrzynia biegow-buda? psiknij preparatem do stykow w zlaczki alternatora oraz wez miernik w lape i sprawdz ladowanie zeby wyeleminowac uszkodzenie alternatora |
|
|
|
|
Pele_55
Ventofan

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| [b]hotdriver[/b], zapomnialem dodac w poprzednich postach ze ladowanie sprawdzone, 14.53V a na swiatłach 13.7 to raczej dobre, masy jak pisalem wczesniej sprawdzone wszystkie. |
|
|
|
|
hotdriver
Donator

Silnik: 1,9 TDI AJM
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| A srawdziles ladowanie powyzej tych obrotow co obrotomierz wariuje? byc moze regulator napiecia siadl |
|
|
|
|
Pele_55
Ventofan

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Właśnie sprawdzałem ładowanie przy tych obrotach co wariuje obrotomierz i ładowanie jest okey czyli 14.3-14.5V czyli alternator raczej odpada tak mysle |
|
|
|
|
muchomorek165

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Ale jak masz możliwość podstaw licznik i alternator :D |
|
|
|
|
Pele_55
Ventofan

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Jutro sie tym zajme i zobaczymy co to z tego wyjdzie, narazie dzieki wszystkim za sugestie i zainteresowanie :) |
|
|
|
|
|
|