Silnik: od kosiarki Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 01 Paź 2009 Posty: 438 Skąd: lublin
Wysłany: 2012-03-07, 23:55
A jaki mógłby mieć wpływ na to? Przecież on w żaden sposób nie mierzy jakie powietrze doprowadzane jest do silnika... Ale możliwe, że coś w tym jest bo instalka była strojona do niesprawnej klapki. Przyjrzę się jeszcze dokładnie pracy motorka na Pb+zimne powietrze. Spróbuję też ustawić klapkę na środku albo zdjąć tą rurę, która doprowadza ciepłe powietrze
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2012-03-08, 07:36
Powietrza nie mierzy, ale przez to że powietrze jest zimne, ma więcej tlenu, a gaz zostaje ten sam i mamy mieszankę ubogą (za dużo powietrza). Sterownik powinien to wyłapać i zwiększyć dawkę gazu na krokowcu, co by proporcje były należyte......przynajmniej taka jest teoria, którą słyszałem od gazownika i wyczytałem na kilku forach w tym forum lpg.
Silnik: od kosiarki Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 01 Paź 2009 Posty: 438 Skąd: lublin
Wysłany: 2012-03-08, 10:21
Tak więc zostaje próba przestrojenia sterownika. Spróbuję to jakoś na czasie wypróbować. Zauważyłem jeszcze coś takiego jak silnik pracuje na lpg + zimne powietrze (obroty równe tylko chodzi tak jakby na 3,5 gara), otwieram obudowę filtra i się wyrównują. Kurde... może filtr ch...wy.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2012-03-08, 10:36
U mnie odwrotnie było....z zamkniętą puchą filtra, silnik chodził równo.....podnosiłem obudowę, a silnik zaczyna chodzić nierówno, dostawać lekkich drgawek.
Wysłany: 2012-03-13, 12:42
Paweł, miałeś rację z tym sterownikiem. Wskazanie sondy na ciepłym powietrzu faluje (uboga<>bogata) a po odpięciu klapki cały czas uboga. Zwiększyłem zakres krokowca na wolnych, dodatkowe podkręcenie na parowniku i się naprawiło. Zobaczymy jak teraz spalanie będzie wyglądało. Potestuję jeszcze ustawienia na wysokich obrotach. Może i tu coś się poprawi.
Zrobiłem dziś dystans 2 razy po 500 metrów z 10 minutową przerwa i lekko zdziwiony byłem że po takiej odległości temperatura stała na 90 stopni...rozebrałem więc puszkę filtra i nawet nie musiałem zapalać bo klapka była ustawiona na ciepłe powietrze. Po zapaleniu jeszcze bardziej domknęła dolot zimnego bo wcześniej ręką sprawdzałem czy czasem nie lata sobie bezwładnie. Czyli jednak te odczucie różnicy w jeździe skądś się brało. Poprzednim razem jednak jak zaglądałem na rozgrzanym klapka była we właściwym sobie miejscu więc pewnie raz funkcjonuje dobrze a raz nie. Testów jeszcze nie robiłem ale odłączyłem ten bajer i zobaczymy co się będzie działo przy najbliższej jeździe
Silnik: 1,8 AAM Pomógł: 11 razy Dołączył: 14 Maj 2010 Posty: 620 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2012-03-18, 00:34
Ja dziś zamknąłem ciepły dolot powietrza i od razu co zauważyłem to, że lepiej zbiera się od niższych obrotów, nawet przy wciśnięciu gazu do dechy nie ma zadławienia tylko normalnie się zbiera, ma lepszy moment powyżej 2,5 tys. obrotów niż wcześniej.
Nie jest to diabelska różnica, ale jest bardzo odczuwalna.
Druga rzecz to, że temperatura oleju nie przekracza 87 stopni jak to miało wcześniej miejsce, gdzie temperatura dochodziła nawet do 95 stopni nawet przy normalnej jeździe bez deptania.
Teraz najlepsze osiągi ma właśnie jak jest dogrzany przy tych 87 stopniach, a nie jak to miało wcześniej miejsce jak był zimny, a później tylko coraz słabszy.
Wysłany: 2012-03-18, 10:33
Moje obserwacje też są pozytywne. Jest odczuwalna zmiana na lepsze. Jestem na etapie testowania bo musiałem przestawiać centralkę. Zalałem zbiornik i testuje spalanie.
Ciekawi mnie jeszcze jak dochodzi do uszkodzenia tego "zaworka" w obudowie wtrysku, który steruje tą klapką. I czy wybierając coś takiego na szrocie jest szansa na trafienie sprawnego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum