Witam, pewien znajomy mechanik oznajmił mi ze w silnikach Vento. Jeżeli wycieka olej to nie jest to nic groźnego ponieważ ten model jest tak zaprojektowany, ze on tak sobie wyrownuje cisnienie czy coś takiego juz nie pamietam. (mam 1.8/66kw ABS). Ktoś cos wie na ten temat?
wycieka od prawej strony prościutko w dół z 1 miejsca w takim charakterystycznym miejscu spod pokrywy. Olej lany w lato bez dolewek i dalej w normie. Normalnie bym powiedział ze to uszczelka od pokrywy nie jest szczelna. No ale teraz sam juz nie wiem;p
Wymień uszczelkę kosztuje grosze, wymiana też jest banalna.
Właśnie z tej strony jest plastikowy półksiężyc, który ma prawo przeciekać i często się tak staje. Z tego co wiem to jak masz w kapie zaworów tą odmę (kratkę) zawaloną to może Ci ciśnienie wypluwać olej przez uszczelką. Ale nigdy nie słyszałem żeby ten silnik wywalał olej na zewnątrz i było to całkiem normalne, choć samochód jest u mnie już 10 lat. Nigdy mi akurat z tej strony nie wywalało oleju.
Ten półksiężyc jest wciskany a na to przychodzi ta korkowa uszczelka. Nie jest to jakąś tam całością. Na prawdę uszczelka kosztuje grosze coś około 12 zł, 15 minut wymiana i po sprawie. Nie ma opcji żeby tam seryjnie wyciekało. Ja tą uszczelkę wymieniam dość często jest tania a silnik zawsze czysty
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum