Silnik: AAM Pomógł: 4 razy Wiek: 36 Dołączył: 17 Sie 2010 Posty: 333 Skąd: Joniec / Warszawa
Wysłany: 2011-12-11, 15:09 Filterek gazu?
Koledzy, mam taki problem, otóż...
Dziś jechałem z Warszawy i nagłe Ventyl zaczął przerywać na gazie...
Tankowałem się ok 50km wcześniej więc gaz jest w butli...
Przerywa co chwilę, tj. raz było dobrze i jechał ok 1km, a potem musiałem przerzucić go na benzynę, bo stawał...
Zatrzymałem się na poboczu i patrzę na wskaźnik na butli, no gaz jest, idę pod maskę, a tu cała obudowa filterka zamarznięta, rurki w pobliżu też trochę, więc wysadza gaz z obudowy...
I teraz pytanie... Sama wymiana filtra załatwi sprawę, czy jeszcze jakieś uszczelki kupować, czy coś?
Dodam że filterek był wymieniany jakiś rok temu...
Pzdr.
Silnik: 1,9 diesel Pomógł: 41 razy Wiek: 42 Dołączył: 27 Mar 2009 Posty: 3076 Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2011-12-11, 18:50
Rok to dawno temu , ja wymieniam co 6 miesięcy i za każdym razem wyciągam niezły syf, zatankuje tylko na BP i Lotosie, co nie daje mi gwarancji że gaz jest czysty.
Do filterka idą oringi, ale jak odkręcisz ten filterek to dopiero zobaczysz te oringi i najlepiej z nimi udać się do sklepu aby dobrać odpowiednie.
Silnik: AAM Pomógł: 4 razy Wiek: 36 Dołączył: 17 Sie 2010 Posty: 333 Skąd: Joniec / Warszawa
Wysłany: 2011-12-11, 19:11
Tzn. kupić filterek i te oringi? Jaki to koszt łączny może być? Bo filtr to z 10zł, nie? Kurde już nie pamiętam warto też wiedzieć żeby wymieniać częściej.
Pzdr.
Do lovato płaciłem 4zł za filterek. Ale nie wiem czy w Twoim przypadku on jest przyczyną skoro go wymieniałeś rok temu, ale od czegoś trzeba zacząć, no chyba że km dużo na trzaskałeś albo odwrotnie filterek założyłeś i się zapchał. Chociaż ja go wymieniam mniej wiecej co 10 do 15 tys km i zawsze jest w miarę czysty. Tankuje na orlenie, sporadycznie tylko na innych stacjach.
_________________ Ze słodkich rzeczy najbardziej lubię wódkę.
Ostatnio zmieniony przez pawel39106 2011-12-11, 23:39, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2011-12-12, 20:59
Naprawione
Filtr mnie kosztował całe 4,50zł, oringi dostałem gratis od znajomego...
Musiałem jednak obsmarowac trochę obudowę na łączeniach sylikonem, bo po pierwszym skręceniu, coś tam trochę syczało...
Teraz już jest wszystko w normie.
Tylko coś się popierdzieliło z diodą od rezerwy i cały czas się święci...
Powiedzcie mi jeszcze taką rzecz... Wskazówka przy butli pokazuje mi że jest ponad 1/3 butli gazu, a tak na prawdę jest kompletnie zero gazu...
I teraz pytanie... Czyżby tyle wody w niej było?
Pzdr.
Wysłany: 2011-12-13, 12:04
Hehe, to nie ma nic wspólnego ze sobą...
Po wymianie, Vento chodziło jakieś 5 minut na gazie i zgasło... Patrzę na wskaźnik na butli, a tu ponad 1/3 butli gazu...
Pojechałem zatankować na full, i jeździ już bez problemu na gazie...
A rezerwa mi się cały czas święci, nawet przy pełnej butli.
Silnik: od kosiarki Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 01 Paź 2009 Posty: 438 Skąd: lublin
Wysłany: 2011-12-13, 18:07
Masz wskaźnik z pełnym wskazywaniem ilości gazu w zbiorniku? Może odpiął Ci się przewód przy butli który leci do wskaźnika w kabinie...?
Co do wskazywania poprawnej ilości gazu pokażę to na swoim przykładzie.
Początkowo miałem tak,że po zapaleniu się rezerwy mogłem jeszcze przejechać ok.150km albo pokazywało 1 kropke na 3/4 zbiornika.
Przy butli mam taki wskaźnik:
Przykręcony jest na dwie śrubki "x". Odkręcając je i zmieniająć położenie wskaźnika w lewo (I-III) lub w prawo (III-I) zmienia się wskazanie przy przełączniku B/G i wskazówki przy butli. Teraz jak mi się zapala rezerwa to przejadę jeszcze ok. 50km.
U Ciebie powinno być podobnie....
Jak teraz gazu nie masz to zatankuj do pełna i bedziesz wiedział ile się zmieści i czy jest woda. Tylko musisz wyliczyć ile faktycznie powinno Ci wejść gazu,
_________________ Ze słodkich rzeczy najbardziej lubię wódkę.
Ostatnio zmieniony przez pawel39106 2011-12-14, 17:58, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2011-12-14, 20:20
Raz w życiu weszło mi do butli ok 28 litrów, ale to facet który obsługiwał dystrybutor z gazem, powiedział mi że mają nową mocna pompę i dlatego tyle dowaliło... Tak to wchodzi mi max ok 22 litry :-/ strasznie mało...
A butle mam tą (chyba) 36l, w kole oczywiście...
Z tego co wiem, to trzeba coś tam (zabrakło mi tego słowa teraz) podgiąć w butli żeby później zamykała zawór, tak?
Wysłany: 2011-12-14, 22:59
No właśnie powinno wchodzić zawsze 28-29 litrów z tego co wiem...
Jak kupiłem Złomka, to już tak było że tylko 22 litry i nic więcej...
Trochę jest to denerwujące, bo często się tankować muszę... 6-7 litrów przy takiej butli, to jednak sporo jest...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum