ma ktoś taki zawór w benzynie Wiem że jest to zawór EGR ponieważ sprawdziłem po numerach części. Jeden przewód do tego zaworu dochodzi od rurki (serwo - silnik) a z tego zaworu jest luźny przewód. Który nie wiem gdzie powinien być ? ma ktoś jakiś schemat podciśnienia
Ostatnio zmieniony przez CINO 2011-10-08, 15:18, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2011-10-10, 22:11
Dałeś 4 fotki na każdej co innego, napewno żaden to nie EGR, zresztą w tych silnikach niema zaworu recyrkulacji spalin. Jesli idzie o ten mały niebieski na drugiej fotce to jest to zawór zwrotny na wężyku do klapy klimatyzacji - to tzw obiegu zamkniętego, włazi na krocieć ktory znajdziesz (o ile masz klimę) między dwoma rurkami od nagrzewnicy na ścianie grodziowej.
Kolor czerwony podłączony jest do tego węża który idzie od serwa.
Kolor zielony nie wiadomo gdzie ma iść. W przewodzie był ułamany króciec także gdzieś to było podłączone.
2 zdjęcie
czerwony idzie do trójnika z którego
niebieski przewód idzie w nadkole w który jest jakiś zbiornik
biały idzie właśnie do zaworu EGR ( Sprawdzone po numerze części)
powiększone zdjęcie trójnika
biały wchodzi do zaworu EGR (oznaczony na czarno)
zielony wychodzi nie wiadomo gdzie co jest ukazane na zdj 1
Ostatnio zmieniony przez CINO 2011-10-11, 14:32, w całości zmieniany 1 raz
Już wszystko wiem. Zielony przewód powinien iść do starego aparatu zapłonowego który miał sterowany kąt wyprzedzenia zapłony pneumatycznie. Ja mam aktualnie sterowane elektronicznie poprzez inne czujnik. Najwyraźniej ktoś przerobił mi ww. aparat zapłonowy na nowszy a zapomniał wymontować pozostałości starego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum