Witam.
Mam Vento 1992r 1,8 90km benzyna+gaz, gaz 4 lata, samochód ma przejechane 245000km od jakies 1,5 roku stosowany byl olej mineralny ja od czterech miesięcy leje Castrola 15w40 hight mileage i na 5000 wzieło cos ok 0,4l oleju z tym że mam minimalny wyciek z pod aparatu zapłonowego, może to przez to, zastanawiam sie jednak czy nie zalać 10w40 bo podobno zimą jest lepszy od 15w40. Co o tym sądzicie ? Samochód raczej nie dymi nawet na zimnym silniku spaliny sa czyste.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2011-09-15, 20:08
Nie ma co się czarować.....przy 10W40 też będzie ciężej w mrozy
Co widać na poniższym filmiku, który kiedyś nakręciłem i wrzuciłem na tubę.....powinien odpalić z półobrotu, a tu musiał sie trochę namęczyć......filmik kręcony rankiem przy -27 (zamarznięte wyświetlacze na zegarach) po nocy spędzonej pod chmurką.....ile było w nocy-tego nikt nie wie
Co do miodku....jeśli chodzi o maź pod korkiem wlewu oleju to i przy 10W40 też bedzie przy śmiganiu na krótkich odcinkach-raczej normalna sprawa.
Silnik: 1.8 + LPG Pomógł: 2 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Maj 2011 Posty: 48 Skąd: Biała Podlaska
Wysłany: 2011-11-09, 19:23
No w końcu po długich namysłach i opiniach niektórych mechaników ( oczywiście byli tacy co mówili żebym tego nie robił ;p) przeszedłem z 15w40 Castrola na 10W40 Mobila. Wybrałem Mobila gdyż jakoś sporo osób w internecie narzekało na Castrola średnio na 10 opini co najmniej 6 było negatywne ;p teraz zobaczymy czy będzie wszystko ok. czy będzie mnie czekał remont silnika ^^
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum