Wysłany: 2011-08-19, 19:46 Problem z pb powrócił...
Panowie więc tak zmieniłem lambde jak zalecił gazownik i autko chodziło na benzynce świetnie (emulacja ustawiona na mase). Minęły z 3 tyg. i problem powrócił... Zapalam na benzynce auto chodzi na 2 lub 3 gary, bardzo kopci a jak przełącze na lpg to sliniczek pracuje równo. Różnica jest taka że wcześniej pomagał reset ECU a teraz niestety nie pomaga. Przeszukałem całe nasze forum oraz inne fora golfa itd... Opisywane są różne przypadki... krokowiec, TPS, czujnik halla i inne... Czy kiedy nie pomaga już reset to podłączenie pod Vaga może pokazać czy przykładowo uszkodzony jest TPS? Silniczek 1.8 AAM. Mam możliwość przełożenia na próbę całego sprawnego monowtrysku z ojca auta ale czy będzie pasować z seata toledo 94r. silniczek 1.8 90km?
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2011-08-20, 22:06
Tak możesz podłączyć auto pod komputer, może coś wyjdzie, ale jeśli chodzi o sam TPS to z latwością znajdziesz opis w necie nie wiem czy na tym forum ale napewno na forum golfa. Sprawdź jeszcze szczelność podstawy pod wtryskiem, czujnik temperatury zanim podepniesz VAG. Ten wtrysk z Toledo to tak na 90 procent podejdzie. Taką próbę warto zrobić jeśli jest okazja, propnuję tylko od razu jeśli trzeba to zmień ta podstawę objawy u ciebie moga pasować do jej nieszczelności a wowczas zamiana wtrysku nie pomoze,.
a nie masz problemów z odpalaniem? Ja u siebie miałem podobne objawy i okazało się że czujnik temperatury. Spróbuj na początek kostkę od tego czujnika wypiąć i zobaczysz czy będą chodzić wszystkie gary. Jak tak już wiesz co jest przyczyną. .
Więc tak czujnik temp. wymieniałem jakiś miesiąc temu z febi. Na nowe wymieniłem też kable, świece, termostat, akumulator, kopułkę, palec. A jeśli chodzi o samo zapalanie to jak silnik jest zimny to zapala ładnie na wszystkie gary i po kilku sekundach schodzi z obrotów zaczyna kopcić i pracuje jak mu sie podoba raz na 2 raz na 3. jak przegazuje z tyłu sie robi ciemno bo dosyć kopci (jakby nie przepala wszystkiego). jak sie zagrzeje to chodzi na wszystkie ale i tak jak na postoju przegazuje tak do 4 tys. to troche czarnego dymu pusci. Dla mnie to wygląda jakby go zalewało. Z drugiej strony jak zgasze dobrze zagrzany silnik to czasami złapie ładnie a czasami ledwo zapali na 1 gar i wkreci sie powoli wyżej. Wiem że to bardzo dziwne ale tak właśnie jest ;/ Wszystko to tyczy sie tylko pracy na benzynie na gazie nie ma żadnych problemów wszystko jest jak należy...
Ostatnio zmieniony przez M4teusz 2011-08-22, 11:10, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2011-08-26, 19:02
Propnowałbym ci sprawdzić podłączenie sondy, gazownik przecina kabel sygnałowy sondy (już po stronie wtyczki bliższej silnikowi) żeby jego oba końce wpiac w komputerek od LPG i to bym posprawdzał, a na próbę nawet połączył ten przecięty kabel i dopiero wówczas próbował jeszcze zresetować i pojeździć na samej benzynie tak dla testu czy sie poprawi czy nie. I zanim podepniesz pod VAG - sprawdź jeszcze czujnik temperatury powietrza dolotowego, zasilają go 2 kable z tej samej wtyczki co wtryskiwacz a normy oporów ma te same co ten od temperatury napiecie zasilania (po zapłonie) ok 5V
Panowie problem dalej nie został rozwiązany... Auto coraz gorzej kuleje na benzynie, na gazie pracuje bdb. Nie pomogła żadna z możliwych emulacji sondy lambdy. Nie pomagał nawet reset ECU. Dziś po podłączeniu pod Polskiego Vaga 4.9 (auto zgaszone, tylko na załączonym zapłonie) pokazało błąd: "561 dopasowanie (ustalenie) składu mieszanki przekroczona wartość adaptacji - błąd sporadyczny" Po chwili zapaliłem (oczywiście kuleje na benzynie) i pokazało się więcej błędów na zapalonym silniku a mianowicie:
http://zapodaj.net/f54df85a70e2.jpg.html
Co o tym myślicie?
Mimo że sonda Lambda jest nowa (uniwersalna NGK jednoprzewodowa) to tak wygląda wykres z oscyloskopu w programie Bingo- praca na benzynie:
http://www.youtube.com/watch?v=ZI2wTDlcVeA
na gazie jedzie i tak na emulacji z tego co pamiętam więc nie masz się czym sugerować ale faktem jest to że na benzynie wykres powinien wyglądać jak ten z gazu co wstawiłeś...co prawda u mnie wcale ideału nie ma ale pracuje równo silnik(sprawdzane vagiem)
może spróbuj podmienić sterownik silnika?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum