Wysłany: 2011-07-06, 20:12 problem z doborem kopułki
Kupiłem kopułkę Beru VK 407 S, która wedle informacji podawanych w sklepach powinna pasować do 1,8 ABS, okazało się że ni jak nie podejdzie. Stara kopułka jest firmy Ducellier, tak samo i palec aparatu (palec Beru jednak zapasował). Czy można gdzieś kupić nową kopułkę firmy Ducellier? Może ktoś z Was miał podobny problem?
Samochód z sierpnia 1993... a ta kopułka wygląda identycznie jedna z drugą. Obie są czarne, w wersji ekranowanej. Problem polega iż tej nowej nie można zamocować na aparacie, ząbek jest w tej nowej kopułce węższy i znajduje się w innym miejscu, przesunięcie rzędu 3 cm, zatrzaski mijają się z zagłębieniami na kopułce, aż strach pomyślec co by było gdyby odpalac przy takim ustawieniu.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2011-07-06, 20:34
Ja też mam z sierpnia 1993 roku i mam Beru VK 360. Idzi do sklepu i wymien na to co Ci podałem a pewnie zagada. Ogólnie dziwny miesiac .....była zmiana zaplonu....a w dowodzie masz date rejestracji a nie date produkcji.
No to witam rówieśnika he he. Tak sobie myślę że zdejmę starą kopułkę i z nią pójdę do sklepu. Mam już za dużo nowych części które "miały pasować". Chyba zrobię jakąś wyprzedaż
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2011-07-06, 21:01
Nic nie musisz brac do sklepu,.....bierz w ciemno VK360....w jednym sklepie to mi facetka prawie się popłakała....no bo gdzie....zmiana zapłonu itp.....poszedłem do sasiada, który ma sklep na Spółdzielczości Pracy w Lublinie.....powiedziałem ze to ABS z 93 r i nastepnego dnia dał mi komplet Beru....palec i kopułka za 45zł....i jakoś o miesiąc się nie pytał
nie sugeruj sie rokiem i kolorem - wszystko zalezy od tego jaki masz aparat... mialem podobny problem - okazalo sie ze aparat mialem od mk2 (tak mi przynajmiej w sklepie stwierdzili )
maras8448 napisał/a:
Tak sobie myślę że zdejmę starą kopułkę i z nią pójdę do sklepu
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2011-07-09, 06:53
Też jestem tego zdania. Jest jeszcze taka rzecz że nie wszystkie aparaty zapłonowe sa od Boscha, bywają innych firm, nie wiem czy akurat w ABS ale zdaje się Hitachi czy coś w każdym razie mają inne kopułki.
Mam jeszcze jedno pytanie. Jak już kupię tę właściwą kopułkę (prawdopodobnie jest to Beru VK360) to czy będę mógł przełożyć na nią tę osłonę (ekran) ze starej kopułki lub z tej niepasującej (VK 407S) Chodzi oto że kopułki które można kupić do tego aparatu są nieekranowane a wolałbym zachować oryginalną wersje (w końcu to ekranowanie cos musi dawać)
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2011-07-12, 23:09
maras8448, też jestem fanem oryginalnosci ale te ekrany czasem dają w kość. Trzyma się pod nimi wilgoć, materiał z którego sa zrobiony jakby twardnieje, zwęgla i bardzo łatwo ucieka z ich powodów iskra. Więc ja nie zakładam ekranów
Kupiłem kopułkę Beru VK 407 S, która wedle informacji podawanych w sklepach powinna pasować do 1,8 ABS,
dziś taka dobrali mi właśnie ale do AAM i palec o nr. EVL 134 i kabelki ZEF 1149
czy ktoś jest w stanie powiedzieć czy te graty są dobrze dobrane ze bym nie wywiózł tego na darmo do FIN.
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
Wszystko w temacie tej kopułki już chyba zostało napisane. Pasuje ona do systemu Bosch, sprawdź więc co pisze na starej kopułce. Ja mam Ducelliera. Co do kabli trzeba sprawdzić ich długość i zakończenia (proste lub kątowe). Właśnie poszukuje kabli do mojego 1,8ABS i jedyne jakie są identyczne z oryginałem to NGK VW904. Oczywiście jak szukałem kabli w sklepach internetowych to innych niby pasujących jest wiele, ale... po co mi kable które będą uderzać w spód maski?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum