Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Rozrzad-brak mocy :(
Autor Wiadomość
czester 
Niedzielny kierowca

Silnik: 1,8
Wysłany: 2010-10-10, 20:24   Rozrzad-brak mocy :(

Witam. Mam taki oto problem po wymianie paska rozrzadu ventyl stracił moc:(. Przed zdjęciem starego paska ustawiłem według znaków i wszystko sie zgadzało. nastepnie wymieniłem pasek z rolka i okazało się że samochód nie chce przyspieszac.
Nastepnie znowu spr. znaki i zgadzały sie na wale korb. i na kole wałka zaworów. Ale zwróciłem też uwage na to ze kiedy tamte pónkty sie zgadzaja to np. punkt na kole zamachowym sie nie zgadza nie wazne ile razy sie kreci nie pasuje z pozostałymi:( Auto strzela w tłumik - tak jakby zapłon był źle ustawiony ale według znaków wskazywał, że jest bardzo dobrze.

pablomed 
Pan i władca oktanów

Silnik: 2E
Wysłany: 2010-10-10, 21:15   

Jesli ustawisz OT na kole zamachowym - jeden z 2 szerokich znaków - nadlewów - bo są dwa podobne oprócz cienkego do zapłonu, i w tym monencie znak na kole pasowym wału nie pasuje do znaku na obudowie rozrządu, to usterka jest poważna i oznacza zerwanie klina na wale ustalającego kółko rozrządu - ale jest to rzadka awaria w benzynowcach.
Więc jeśli wcześniej auto chodziło ok i na 100 procent zgadzają się znaki, to znaczy że trzeba odpowiednio włożyć aparat zapłonowy i ustawić zapłonb, bo pewnie przy wczesniejszej zmianie paska ktoś nie ustawił koła wałka pośredniego na znak i potem ustawił zapłon pod to ustawienie

czester 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2010-10-11, 18:56   

Tylko wiesz co mnie nie pokoi, że kiedy ustawie koło pasowe na jeden z dwóch znaków na tym kole to koło-paska mikro nie zgrywa sie ze swoim znakiem. czy może byc cos takiego ze jest inne koło zamachowe?

Ustawiłem jeszcze raz rozrzad i ruszyłem recznie zapłon auto chodzi chyba normalnie tylko czy aż tak mógłby byc przestawiony zapłon ze brakowało mocy na benz i gazie.?

pablomed 
Pan i władca oktanów

Silnik: 2E
Wysłany: 2010-10-11, 22:36   

Pewnie to było przyczyną że źle chodził, nie wiem co masz z tym kołem pasowym, na nim jest jeden znak normalnie, drugi sobie pewnie ktoś dorobił do ustawienia zapłonu, popatrz dokładnie który wygląda na oryginalny, może fotki dasz?

czester 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2010-10-12, 19:32   

Spróbuje cos wrzucić jak bede miał więcej czasu :D

marcinekw1 
Autostopowicz

Silnik: 1.8 B+G
Wysłany: 2010-11-04, 13:03   

Jedz do elektronika niech Ci spradzi Lampą Pasek mozesz miec dobrze ustawiony ale na zapłonie Ci ustawi elegancko. Miałem podobny problem tylko ze naprawde nie miał siły 3 tys obrotów i to był max. ale ustawił i chodzi jak rakieta.

archeolog 
Ventomaniak

Silnik: 1.8narazie;]
Wysłany: 2010-11-29, 21:10   

Też miałem takie hocki klocki dopiero qmpel pomógł zapłon był przestawiony względem reszty czego nie widziałem bo nie chciało mi sie plastiku zdjąć

Krzysiek9042 
Zapalony Ventkarz
Byle do przodu

Silnik: 1.8
Wysłany: 2011-03-18, 19:11   

[quote"]J Miałem podobny problem tylko ze naprawde nie miał siły 3 tys obrotów i to był max. ale ustawił i chodzi jak rakieta.[/quote]
Wczoraj bylem na ustawieniu zaplonu i tak mi mechanik ustawil ze straszny mol sie z niego zrobil i i tak samo z wielkim bolem dojdzie do 3 tys. na 5 biegu i juz wiecej nie chce isc :(

Krzysiek9042 
Zapalony Ventkarz
Byle do przodu

Wysłany: 2011-03-18, 19:12   

Cytat:
Miałem podobny problem tylko ze naprawde nie miał siły 3 tys obrotów i to był max. ale ustawił i chodzi jak rakieta.

Wczoraj bylem na ustawieniu zaplonu i tak mi mechanik ustawil ze straszny mol sie z niego zrobil i i tak samo z wielkim bolem dojdzie do 3 tys. na 5 biegu i juz wiecej nie chce isc :(

A panowie a czy pasek od rozrzadu ma byc luzno?? bo u mnie jest luzno. Bylem z tym u mechanika ale on powiedzial ze paska rozrzadu sie nie podciaga nie ma takiej mozliwosci tylko ze jak sie go zalozy tak ma byc bo on sie wyciaga do swojej odpowieniej dluigosci. A mi sie wydaje ze on jest na luzno
Ostatnio zmieniony przez Krzysiek9042 2011-03-18, 19:15, w całości zmieniany 1 raz  

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2011-03-18, 19:52   

Krzysiek9042 napisał/a:
A panowie a czy pasek od rozrzadu ma byc luzno??

Pewnie że się naciaga. W skład rozrządu do 1.8 wchodzi sam pasek oraz rolka napinająca. Ten sam mechanik ustawiał Ci zapłon, który twierdził że naciągu paska rozrządu się nie reguluje ??

Oczywiście raz zamontowany pasek i rolka powinny wystarczyć na cały okres eksploatacji, bez naciagania....ale z tym to nigdy nic nie wiadomo, gdyż ktoś mógł słabo naciągnąć.

NA Twoim miejscu sprawdziłbym rozrząd czy aby nie przeskoczył a potem zabrac się za zapłon.
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2011-03-18, 19:54, w całości zmieniany 1 raz  

krzeszak 
Vento to ja!
GRUPA LUBELSKA

Silnik: 1.8 AAM 75KM
Wysłany: 2011-03-18, 19:58   

Pany a przy takim zabiegu pompę wody tez sie wymienia czy jak ??

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2011-03-18, 20:02   

krzeszak napisał/a:
Pany a przy takim zabiegu pompę wody tez sie wymienia czy jak
Jeśli pompa wody nie jest napędzana rozrządem, to nie trzeba. W Vencie nie jest ona napędzana. U mnie, niestety, jest, więc musiałem wymienić. Wprawdzie nic by się nie stało, jakbym jej nie ruszał, ale jakby nawaliła ona, to i tak od podstaw trzeba ściągać rozrząd i na nowo ustawiać.. A w vencie bez problemu pójdzie później wymienić, bo tylko śmiga na pasku od alternatora.

Krzysiek9042 
Zapalony Ventkarz
Byle do przodu

Wysłany: 2011-03-18, 20:02   

tak ten sam mechanik co ustawial mi zaplon. Bardzo mozliwe ze razrzad mam przestawiony. A bylem z zaplonem bo myslalem ze moze mam go troche przyspieszonego bo nieraz jak gasilem samochod to potrafil jeszcze raz tak sam z siebie troche przewinac. Ale to co zrobil wczoraj jest do du** :(
mol totalny mol :(
A ten pasek ciezko jest naciagnac??? bo z tego co tam tak patrzylem to to jest rolka na mimosrodzie tak??

misiek 
Ventomaniak

Silnik: 1.8 ABS +LPG
Wysłany: 2011-03-18, 20:11   

Krzysiek9042 napisał/a:
tak ten sam mechanik co ustawial mi zaplon. Bardzo mozliwe ze razrzad mam przestawiony. A bylem z zaplonem bo myslalem ze moze mam go troche przyspieszonego bo nieraz jak gasilem samochod to potrafil jeszcze raz tak sam z siebie troche przewinac. Ale to co zrobil wczoraj jest do du** :(
mol totalny mol :(
A ten pasek ciezko jest naciagnac??? bo z tego co tam tak patrzylem to to jest rolka na mimosrodzie tak??

Pasek jest łatwo naciągnąć, nie ma z tym problemu, popuszcza się srubę, przesuwa napinacz w stronę paska i dociąga śrubę...
Nie wiem ale ja na Twoim miejscu zmieniłbym mechanika ;) ;) ;)

archeolog 
Ventomaniak

Wysłany: 2011-03-18, 21:32   

odpowiednie napięcie paska jest wtedy kiedy jesteś w stanie "wygiąć-obrócić go o 90 stopni na środku odległości pomiędzy dołem a górą

Krzysiek9042 
Zapalony Ventkarz
Byle do przodu

Wysłany: 2011-03-18, 21:43   

no wiem o tych 90 stopniach juz kiedys o tym slyszalem ale nie wiem czy rozrzad tez to sie tyczy. Bo jedni mowia ze musi byc napiety mocno. Ja swojego moge tak zrobic ze stawiam go na bok

archeolog 
Ventomaniak

Wysłany: 2011-03-18, 23:26   

Moim skromnym zdaniem to się tyczy przede wszsytkim rozrządu ale jak chcesz być profesjonalistą otwórz manuala i przeczytaj moment z jakim należy napiąć napinacz kluczyk dynamometryczny i będzie gitara ;)

Krzysiek9042 
Zapalony Ventkarz
Byle do przodu

Wysłany: 2011-03-19, 18:19   

jak bylem z tym u mechanika powiedzial czego Ty chcesz od niego dobrze jest i nie zagladaj tu. I mowi paska rozrzadu sie nie podciaga

piechu43 
Ventka to mój dom!
([__]===vw===[__])

Silnik: 1.8 90KM
Wysłany: 2011-03-19, 21:19   

Krzysiek9042 napisał/a:
jak bylem z tym u mechanika powiedzial czego Ty chcesz od niego dobrze jest i nie zagladaj tu. I mowi paska rozrzadu sie nie podciaga

misiek napisał/a:
na Twoim miejscu zmieniłbym mechanika

nie marnuj:
1. czasu
2. kasy
3. nerwów

Odpowiedz do tematu