Panowie mam problem...a mianowicie przedwczoraj dolewałem płynu do spryskiwaczy i przy okazji sprawdziłem poziom oleju w silniku. Doznałem szoku...bagnet suchy kompletnie...w silniku byłe tak mało oleju że nawet bagnet się nie zamoczył w nim...przed świętami sprawdzałem ostatnio i było 2 mm powyżej minimum. Co się mogło stać przez ten czas?? Wlałem 1 l i ledwo do minimum poziom dochodzi. Od ostatniej (październik 2010) wymiany zauważyłem że filtr oleju jest mokry. Wycierałem go szmatką a za jakiś czas znowu był mokry z oleju tak jakby z niego ciekł olej. Dokręcony dobrze a mimo to poci się. Dodam że nigdy nie brał aż tyle oleju max 300-400 ml mu dolewałem po przejechaniu 8 - 9 tys a wymieniałem po 11-12 tys. Obecnie mam przejechane 8 tys i taka niemiła niespodzianka Leje Castrol Magnatec 5W40. Pomóżcie mi bo samochód potrzebny a nie chcę go zajechać
Ostatnio zmieniony przez piotrekb90 2011-01-14, 06:20, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 1,8 AAM Pomógł: 7 razy Wiek: 41 Dołączył: 25 Maj 2009 Posty: 81 Skąd: Bytów
Wysłany: 2011-01-14, 08:08
W twoim przypadku ubytek oleju może wynikać z wycieku spod uszczelki filtra oleju
Sprawdź czy na zapalonym silniku (gdy pompa olejowa chodzi) nie masz wycieków oleju z silnika. Czy nie robi się mokra olejowa plama pod silnikiem.
Możliwe jest również, iż walnęły ci pierścienie na tłokach i pali olej.
Bez paniki- sprawdź pierw to pierwsze co napisałem
Pozdrawiam!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum