Silnik: 2.0
Wysłany: 2010-11-09, 22:03
archeolog napisał/a:
Ja sie nie dziwię panom z warsztatów ? Jak coś zapraszam do mnie tanio i konkretnie gorzej z terminami Jeżeli przegrzałeś konkretnie silnik to naprawdę może to się nie płacić albo w ogóle nie udać Jak z mocą ? jest spadek po rozgrzaniu czy bez zmian ? i jaki tym z tłumika ? Nic nie podcieka z spod uszczelki pod głowicą ? nie dymi się z okolic silnika ?Jeżeli piszesz o skubaniu kasy to sie na nie przyszykuj , ponoć kochasz swojego ventylka
termin to nie aż taki problem, gorzej z odległością - 454 km
Co do objawów - to spadku mocy raczej nie ma ( czasem tylko jak jedzie pod górke albo bardziej przygazuje to "zrwya" ), z tłumika troche wiecej niz zwykle dymi ( ale nie jakoś b. mocno ) z okolic silnika nic nie dymi, ani jakis przecieków z uszczelki pod głowicą nie zauważyłem ( choc sie nie znam na samochodach więc mogłem cos przeoczyć ).
Po przeczytaniu Waszych rad będę sie starał znaleźć jakiegoś mechanika , który by ocenił co trzeba naprawić i ile to będzie kosztować.
Jak pow. 1,5 K PLN to będę szuklał jakiegoś nowego serducha.
Generalnie autko ma pojeździć jeszcze 2-3 lata ( po 10K - 15 K km /rok ) a nie kolejne 10 lat i 100 tys km więc cos się chyba da zrobić.
Silnik: 1.8narazie;] Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Sty 2010 Posty: 762 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2010-11-09, 23:15
Ale żaden mechanik chyba że cudo twórca magik energoterapełta nie powie ci co jest zanim nie rozbierze go do cna , a wtedy i tak juz będziesz musiał zapłacić za przynajmniej połowę robocizny
Silnik: 2.0
Wysłany: 2011-03-18, 21:54
Witam po długiej nieobecności z dobrymi wieściami!:-)
Moje Vento zostało uratowane!!!:-)
Po zasięgnięciu Waszych opinii ( przede wszystkim) oraz opinii mechanika zdecydowałem sie na wymianę silnika! Początkowo chciałem wyminić na taki jaki był tzn 1.8 ABS ale później zdecydowałem sie na SWAP. Obecny silnik w moim Vento to 2.0 GTI ( z Golfa). Zarówno silnik jak i wymianę zrobił mi hansss którego poznałem tu na forum, dzięki poleceniu wąskiego ( dzięki ). Wymiana ( z moją niewielka pomącą, na zasadzie przynieś podaj... potrzymaj -:) zamknęła się w 9 godzin, a tempo pracy i profesjonalizm hanssa jest naprawdę godne podziwu!! ( i to za rozsądną kasę ). Z czystym sumieniem moge go polecic innym bo facet zna się na swoim fachu jak mało kto!
Wymiana silnika odbyła sie 3 tyg. temu. Z nowym silnikiem i skrzynią biegów od starego silnika mój Vencior pomyka niczym rakieta ( super przyspieszenie ) a silnik jest bardzo elastytczny i pieknie "zbiera" się równie dobrze na 2 jak i na 4 .
Teraz jeszcze sporo pracy ( i wydatków) żeby doprowadzić moje Vento do pełnej świetnosci ( blacharka, wydech i kilka innych elementów) ale najwazniejsze auto juz jeździ ...i to jak!!:))
Jak już cały będzie zrobiony - wrzucę zdjęcia żeby sie pochwalić
Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc i dobre słowo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum