Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2010-01-27, 15:06
astaroth napisał/a:
coś posmarowane w skrzyni tak że biegi teraz wchodzą gładziutko i leciutko
Wiem o co kamam....takze co jakiś czas smaruję ten mechanizm...gdy go przesamrowałem pierwszy raz byłem w szoku że biegi chodzą jak w nówce i od teg czasu dbam o te elementy
nie wiem jak się to dokładnie nazywa ale to jest takie cięgno po którym przesuwa się taka plastikowa albo gumowa tulejka... najłatwiej to zobaczyc jak ktoś będzie zmienia biegi a ty zajrzyj do komory i tuz za ściano kabiny dosyć niski dojrzysz poruszające się elementy to to miejsce trzeba nasmarować...efekt jest piorunujący jak juz Paweł J., wspomniał
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
Wysłany: 2010-01-27, 17:18
Tak dokładnie...wszystko co ruchliwe to smaruj...tylko w między czasie wrzuć 5-ty bieg gdyż w tedy pewien bolec najbardziej wychodzi i w tedy najlepiej samar zasysa
Wysłany: 2010-01-28, 08:06
astaroth napisał/a:
No ale chce żeby przód i tył miały jednakową wysokość.
A teraz jak masz
A zasadzie wymiana amortyzatorów nie skoryguje za bardzo wysokości...no chyba że Twoje obecne amortyzatory są w opłakanym stanie to w tedy nowym minimalnie się podniesie....za wysokość są odpowiedzialne sprężyny.
astaroth napisał/a:
Jakieś propozycje co kupić ?
Sachs, Bilstein, kyb-tylko w tych firmach bym szukał-oczywiście jeśli robisz auto dla siebie a nie na sprzedaż z innymi firmami różnie bywa
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2010-01-28, 08:10, w całości zmieniany 3 razy
Teraz to tak wygląda, przód jest dobry, a tył jest zły, bo jak wsiądzie komplet czterech osób to na jakiś dziurach opona ociera o nadkole. Jakieś linki z allegro macie pod ręką ?
http://moto.allegro.pl/it...kayaba_gaz.html
jak chcesz pojezdzic to coś takiego proponuje tylko że myśle ze poszukać i taniej sie wyrwie
ja mam z przodu i z tyłu kayaby olejowe i tez nie narzekam - za 4 stowki mysle ze komplet sie znajdziesz
a jak masz zamiar inwestowac też w sprężyny to ja bym gwinta odrazu szukał
a co do tych ruchomych czesci biegów to smarem je traktować?
Wysłany: 2010-01-28, 16:48
zlotykamil napisał/a:
http://moto.allegro.pl/it...kayaba_gaz.html
Takie same posiadam i także w odmianie gazowej....dobrze się lata....chodź na gazówce czasami robi się twardawo, ale uważam że dobry kompromis pomiędzy komfortem a przyzwoitym prowadzeniem się auta w zakrętach/większych prędkościach.
Chodź teraz jak sie śmiga po ubitym śniegu i sa na nim nierówności to delikatny efekt taczki sie robi
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2010-01-28, 17:16, w całości zmieniany 1 raz
Powiedzcie o co chodzi z tym obiżeniem przy gwincie, gdzie pisze 60mm/40/20, domyślam się że chodzi o obniżenie samochodu o ileś tam mm, ale w stosunku do czego ? Czy jest jakaś wyjściowa wysokośc i od tego obniżamy ?
I jeszcze jedno, czy jakbym założył gwint i np dał tak z 3cm nad oponą to czy przy komplecie osób to jeszcze bardziej by się obniżało tak jak teraz mam, czy też nie drgnęło by, bo sprężyny by trzymały ?
Obniżenie podawane jest względem seryjnego zawieszenia ale to jest raczej wartość orientacyjna, każde zawieszenie siądzie inaczej. Poza tym przy gwintowanym zawieszeniu masz regulację, więc jak będzie za nisko można je dać do góry. Czy siądzie przy komplecie osób i o ile to zależy od zawieszenia - im twardsze tym mniej
Wysłany: 2010-03-18, 13:03
Felgi nie głupie....ten wzór i ta kolorystyka przy 14" będzie nieźle wyglądać.
Chodż jak za tą cenę to kupisz i 15" z gumami na jeden sezon. Poza tym nie ma żadnego info i marce.n Oby to nie było made in China.
Co mi sie w aukcji spodobało:
Alusy są bardzo lekkie, bo ważą jedyne 0,62kg, co jest bardzo odczuwalne przy jeździe, auto lepiej sie zbiera-przyspiesza (mniejsza siła odśrodkowa, im lżejsza felga).
Co ma wspólnego masa felgi do siły odsrodkowej Szerokości felgi, szerokość opony, osadzenie -tak.....ale masa
Wysłany: 2010-03-18, 13:11
cinek82 napisał/a:
Pseudo-fizyk
Zawsze to jakiś bajer
Ale...jeśli to dobra marka-fele sa wytrzymałe to jak na 14" to najlepszy wybór. Ciemna fele zgrywa się z opona przez co wyzualnie podchodzi pod 15"...cos jak 14.5"-trochę oszukuje oko...oczywiście w pozytywnym znaczeniu.
Jak dasz białą/srebrną 14-stke to jest widoczne odcięcie między oponą a felgą przez co felga wydaje się mniejsza.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum