Wysłany: 2010-09-04, 21:15 instalacja gazowa a komputer wtrysku
Witam,
Vento (1.8 90 KM) zarówno na gazie i benzynie pracuje nieprzyjemnie: silnik wibruje (czuć wibracje na pedałach) słabo przyspiesza, jest warkotliwy, potrafi też czasami zawieszać się na obrotach. Ale co ciekawe - jak kilka dni postoi nie jeżdżony i do niego wsiadam to go nie poznaje - chodzi ekstra - cichutko i ładnie przyspiesza. I dopóki jeżdżę tylko na beznzynie (nawet kilka tygodni) wszystko jest ok. Jak pojeżdżę trochę na gazie znowu się zamula. Czy instalacja może generować jakieś błędy w sterowniku wtrysku/zapłonie?
Tak jest, identyczny problem miałem. Nikt nie potrafił mi pomóc, tułałem się jak włóczykij od gazownika do gazownika, tylko na koszta mnie narażali, ale nic nie pomogło. Przyzwyczaiłem się trochę do tego i jakoś tak jeździłem, ale to bardzo ciężka jazda była. Także, jak już Pawełek napisał - auto do żyda poszło, więc problem gazu raz na zawsze mam już z głowy, nigdy więcej tego błędu nie popełnię, by mieć auto na gaz.
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2010-09-05, 16:34
acetylen, rzucę ci hasła do szukania: reset sterownika silnika (to jest to co ci pomaga i stanowi dowód na 90 procent że winna jest instalacja gazowa) , następnie ustawienie emulacji sondy przez sterownik LPG "na masę" oraz w ostateczności: przekaźnik odcinający stały plus od sterownika silnika po zgaszeniu. Jedna z tych dwóch rzeczy powinna pomóc. 1.8 mimo tego że niektórym się nie udaje pozostaje najłatwiejszym do zagazowania samochodem
Idąc za radą Pablomed przyjrzałem się sterownikowi od instalacji gazowej (mini lambda firmy Lecho) i sposobowi w jaki emuluje sondę lambda (ustawienia zworek na obudowie kostki sterownika). Okazało się, że kombinacje zworek mam ustawioną w sposób wogóle nie przewidziany przez producenta - wszystkie cztery zworki w pozycji dolnej (http://www.lecholpg.pl/?act=produkty&pid=minilambda). Chcę to zmienić, tylko jaką emulację powinienem ustawić dla Vento: fala 1V, z sondy czy masa?
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2010-09-12, 15:28
acetylen, ze względu na jakieś niejasne dla mnie właściwości sterowników silnika od monowtrysku nie ma reguły na jakim ustawieniu dany silnik najlepiej będzie działał. Ale zdecydowanie najczęściej sprawdza się ustawienie na masę a jeśli i ono powodu je błędy to pozostaje odcięcia zasilania stałym plusem od sterownika, wówczas każde wyłączenie auta powoduje reset i to na ogół załatwia sprawę. Można to zrobić za pomocą przekaźnika, albo po prostu odpinając od sterownika stały plus - pin 21 i podając tam plus po zapłonie (podbierając go np od pinu 23)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum