Silnik: 1.8narazie;] Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Sty 2010 Posty: 762 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2010-02-05, 21:57 Wymontowanie skrzyni z silnika ABS 1.8
Poszukuje takiego tutoriala wszędzie i nie znalazłem w książce Wkł jak zwykle skormnie ...
jutro zaczynam robotę , najwiękasza niewiadoma to czy należy demontowac polosice ze zwrotnic ? czy tez cala lewa kolumne mcpresona ? bo takie rzeczy wyczytałem ? i jak jest z wycaiganiem polosi ze skrzyni ? Kto robił niech sie pochwali , Mile widziane linki może źle szukałem ...
Silnik: 1.8 ABS +LPG Pomógł: 18 razy Wiek: 49 Dołączył: 19 Mar 2007 Posty: 620 Skąd: wielkopolska,okolice Kalisza
Wysłany: 2010-02-05, 22:04
jak wyciągałem swoją skrzynię biegów to prawą półośkę odkręciłem od skrzyni a lewą wymontowałem całą
prawa zostaje w zwrotnicy a lewą wyciągnij będzie Ci wygodniej
No przy skrzyni mają po sześć śrub z każdej strony na klucz ampulowy(imbus) bodajże 6 albo mają śruby z łbem typu Thorx odkręcasz i wyciągasz wraz z przegubami wewnętrznymi a na skrzyni zostaną same zabieraki
trzeba się zaopatrzyć w porządne klucze bo trochę to jest przykręcone do skrzyni
a i nie musisz wyciągać całego McPhersona
powodzenia w wyciąganiu skrzyni
Ostatnio zmieniony przez misiek 2010-02-05, 22:13, w całości zmieniany 2 razy
Silnik: 1.9 td Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Sty 2010 Posty: 38 Skąd: polska
Wysłany: 2010-02-06, 19:13
a ja w tym temacie dorzucę że specjalnie kupiłem nowe klucze imbusowe, w celu wymiany przegubów wewn, i ku memu zdziwieniu nie przydały się, nie były to tez thorxy(gwiazdka 5 czy 6 rogów) nie wiem jak ten rodzaj łba się nazywa ale była to gwiazdka z wieloma rogami. a tak na marginesie, , ciekawe co jeszcze wymyślą inżynierowie i konstruktorzy żeby ubarwić nasze zestawy narzędzi:)
Silnik: 1.8narazie;] Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Sty 2010 Posty: 762 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2010-02-08, 22:33
Tak ja tez mialem torx ale ten gęsty " Wszystko poskładane bierze przy samej podłodze ;] ale mam inny problem , obroty silnika sie dziwnie zachowują auto po odpaleniu w grażu kręci ok 2tys i praktycznie nie spada , nawet jak sie rozgrzeje przy hamowaniu obroty spadają do ok > 1 tys przy ponownym dodaniu gazu znów trzyma 2 tys .Napewno to nie linka przepustnicy ?!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum