Warning ! cookie path is empty! Check in in the Admin Control Panel or set it in the PhpMyAdmin table: prefix_config - cookie_path row
 Forum Index

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups
RegisterRegister  Log inLog in

Previous topic «» Next topic
niebieski dym
Author Message
Mateusz Huba
Ventofan

Silnik: 1.9tdi
Posted:    niebieski dym [ !!! ]

Witam chciałbym poradzić sie was w sprawie mojego problemu. Jakiś tydzień temu moja ventka zaczęła nagle dymić na niebiesko. Puszcza dym przy odpalaniu to pewnie uszczelniacze ale zaczął dymić tez w czasie jazdy sęk w tym ze zaczyna dymić jak się zagrzeje czego to może być wina na oleju zrobione 9000km olej pemco 15w40 proszę o pomoc

kupon
Niedzielny kierowca
kupon

Silnik: 1.8 AAM
Posted:     [ !!! ]

ooo to już taki olej wlewasz. Sprawdzałeś mniej więcej ile oleju ci wypija i czy nie ma wycieków.A w zbiorniczku wyrównawczym jest czysty płyn czy z olejem?

Mateusz Huba
Ventofan

Wlalem taki bo nie wiedziałem jaki byl jak kupiłem a w bagażniku byla litrowka 15w40 . Oleju właśnie niewiele ubywa a plyn jest normalny możliwe ze to uszczelka pod glowica ? Wymieniłem krociec wodny plynu juz. Nic nie ubywa zaczął dymic

kupon
Niedzielny kierowca
kupon

Silnik: 1.8 AAM

Ostatnio miałem troszkę z tym stycznośc bo u mnie też czasem puści dyma niebieskiego i jeśli dobrze pamiętam jeśli by uszczelka pod głowicą poszła to w płynie był by olej. le to może też byc uszczelki na tłokach lub cylindrach. Ale mogli by się wypowiedziec mechanicy z forum.

Mateusz Huba
Ventofan

Ciekawe czy to możliwe ze uszczelniacze są w takim stanie

tom cio

Silnik: 16vT

Nie wiele ubywa oleju tzn ile?

theority
Vento 1,9 TDi

Silnik: 1Z

[quote="kupon"]jeśli by uszczelka pod głowicą poszła to w płynie był by olej[/quote]
Może być i owszem tak jak piszesz, ale i uszczelkę może wydmuchać bokiem i wtedy wali ciśnienie na bok silnika. Może też wydmuchać tylko w kanał wodny i wtedy ciśnienie się zbiera. A może też i wydmuchać w kanał olejowy.

[quote="Mateusz Huba"]Puszcza dym przy odpalaniu to pewnie uszczelniacze ale zaczął dymić tez w czasie jazdy sęk w tym ze zaczyna dymić jak się zagrzeje[/quote]
Ostatnio jak robiłem Passka z takimi objawami to niestety ale pompa siadła.
Na zimnym lekki dymek a na ciepłym to już smoczek wawelski.

[ REPLY ]
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: