Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2011-07-27, 20:08
Mały update.
W piątek 22-07-20011 została wymieniona uszczelka pod głowicą, ponieważ starą wydmuchało na zewnątrz na kanale wodnym. Nowa uszczelka jest cała metalowa firmy Victor Reinz [niby najlepsze uszczelki] Przyczyną wydmuchania był niesprawny korek zbiornika wyrównawczego, także pilnować takich pierdół klubowicze Ogólnie mechanik który mi to naprawiał mówi, że silnik jest w zajebistym stanie. Zero "progów" w cylindrach zero luzów tłoków głowica też podczas planowania została sprawdzona. Zostały w niej wymienione uszczelniacze i ..... nic więcej bo też jest w bd stanie :ulga: Oprócz tego została wymieniona osłona półosi od strony skrzyni ponieważ była obcięta. Tydzień wcześniej był wymieniany olej na Elf Sporti 15W/40 oraz naprawione hamulce z tyłu [wymienione tłoczki i szczęki]. Oprócxz tego, że Ventka jeździ i coraz bardziej rdzewieje to nic nowego.....
A taki tam wpis w dzienniku pokładowym..... ku pamięci.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2011-07-27, 20:16
cinek82 napisał/a:
Ogólnie mechanik który mi to naprawiał mówi, że silnik jest w zajebistym stanie. Zero "progów" w cylindrach zero luzów tłoków głowica też podczas planowania została sprawdzona. Zostały w niej wymienione uszczelniacze i ..... nic więcej bo też jest w bd stanie
Jak to możliwe na gazie, który wszystko wypala i wydmuchuje
Bo Cinek ma wtyki do ruruciągu z Rosji Bezpośrednio od nich gaz czerpie, więc ma najlepszej jakości, rzec by można "dziewiczy". Nie to co reszta, wielokrotnie przełożony
No to teraz wypadało by z licznika zdjąć z jakieś 80.000 kilometrów, bo jakby nie patrzeć, został odmłodzony
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2011-07-28, 09:57
Paweł J. napisał/a:
No nie Jak to możliwe
sebastian napisał/a:
Bo Cinek ma wtyki do ruruciągu z Rosji
Nie no, tak dobrze nie ma Po prostu tankuję gaz na dużych stacjach=sprawdzonych Staram się nie tankować byle gdzie żeby oszczędzić 3gr/l
Raziel500 napisał/a:
cinek82 napisał/a:
Przyczyną wydmuchania był niesprawny korek zbiornika wyrównawczego
pierwszy raz o czymś takim słyszę
Ja też. A kłopoty zaczęły się od tego, że wywalało mi co chwilę wodę pod jednym lub drugim króćcem lub na złączkach węży ukł. chłodzenia. Naprawiliśmy króćce i uszczelniliśmy węże i wywaliło uszczelką pod głowicą Przejechałem się autkiem i mój mechanik podniósł maskę żeby sprawdzić jak mocno "sika" tym płynem spod uszczelki. Spróbował pognieść węże od chłodnicy i skumał o co chodzi.... właśnie o niesprawny korek popuszczający ciśnienie w układzie chłodzenia. I przez to co chwilę mi wywalało gdzieś wodę bo po prostu zbierało się za duże ciśnienie. Wymieniłem korek za 12 zł i węże można normalnie przydusić nawet na mocno rozgrzanym silniku a nie jak wcześniej było, że były twarde jak kamień. Taka oto jest historia małych aczkolwiek bardzo ważnych rzeczy pod maską
Zapomniałem dodać, że przy okazji został wymieniony rozrząd i oczywiście wszystkie uszczelki które są na głowicy.
Aaaa, jeszcze był fajny numer, że po złożeniu wszystkiego do kupy autko było zamulone Próbowaliśmy ustawić to zapłonem ale i tak coś było nie tak..... Pojechałem do domu takim przymułem. Wieczorem wyszedłem na dwór na zobaczyć pod maską czy nie ma żadnych wycieków, uzupełnić płyn po odpowietrzeniu się układu i zacząłem dociskać wszystkie kable od zapłonu.... okazało się, że przewód na pierwszej świecy był nie dociśnięty do końca. Dosinąłem i od razu na przejażdżkę żeby sprawdzić czy to była przyczyna zamulenia.... nie to autko. Jest teraz żwawy jak młody bóg
Silnik: 2,0 Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 04 Gru 2009 Posty: 1008 Skąd: koło Pucka
Wysłany: 2011-07-28, 21:59
korek a i owszem mógł być przyczyną dużego ciśnieni na wężach ale od tego by ci nie rozwaliło uszczelki ale Najwążniejsze że autko działa i już nie masz problemów z chłodzeniem
_________________ Nie sztuką jest zabić muchę przednią szybą, sztuką jest zrobić to boczną
Wysłany: 2011-07-29, 19:52
A dzięki, w miarę się kreci Nie jest to moje główne źródło utrzymania ale jakiś pieniądz z tego jest. Niedawno dostałem pismo z UP, że wywiązałem się z umowy i zostaje ona zamknięta Także sprzęt już jest mój
Wysłany: 2011-07-29, 19:58
Pracuje jeszcze w laminatach. Robimy takie bujaki [samochodziki, helikoptery itp] co dzieciakowi dajesz 2zł i masz spokój z nim na chwilę.... niech się buja
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-08-05, 12:43
Lukam właśnie dzisiaj na "starej gwardii" furaczki i z łezką w oku odkopuje wpisy sprzed X lat Cinuś kombinezon mega - super pomysł. No i dzieciaczek rośnie jak na drożdżach. Wziąłbyś rodzinkę pod pachę i na ZLot przyjechał.
Wysłany: 2011-08-05, 15:01
spyro napisał/a:
Lukam właśnie dzisiaj na "starej gwardii" furaczki i z łezką w oku odkopuje wpisy sprzed X lat Cinuś kombinezon mega - super pomysł. No i dzieciaczek rośnie jak na drożdżach. Wziąłbyś rodzinkę pod pachę i na ZLot przyjechał.
To nie becz wodzu po kątach tylko kupuj nową Ventkę
A na zlot niestety nie przyjadę bo wesele gram.... A szczerze to 100000000 razy bym wolał posiedzieć z Wami przy bro i się odchamić... ale niestety, bez pracy nie ma kołaczy....
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-08-05, 15:23
Ventolot to na pewno już nie, ale jakiś zacny staruszek volkswagenowy marzy mi się od jakiegoś czasu. Szkoda, ze nie będziesz na Zlocie ;( Bierz to weselicho do furaka i do Borek.
Wysłany: 2013-12-15, 15:42
Heheh, czas coś napisać.... z 14 strony o bolidach. Ventkę jeszcze mam, coraz bardziej dziurawą ale tanio jeździ to ją mam Niedługo będę celował w jakiegoś Sharana powyżej 2000r. A piszę bo trafiła się okazja by uwiecznić w dzienniku pokładowym ważny moment w życiu szrota. Mam teraz nówkę z salonu samochodzik:
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
Pozdrowionka dla wszystkich a szczególnie dla starej gwardii
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum