|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Benzyna - Lejący wtrysk (AAM) = wysokie spalanie?
Rafal_K - 2013-01-16, 13:08 Temat postu: Lejący wtrysk (AAM) = wysokie spalanie? Witajcie.
Mam od jakiegoś czasu problem z podwyższonym spalaniem.
Posiadam silnik 1.8 AAM i spalanie wynosi ok 14-15l benzyny (nie mam gazu).
Tematów o spalaniu jest wiele, ale wszystko co zostało napisane zostało u mnie sprawdzone.
A więc tak, sprawdzone:
- Świece i kable WM są nowe
- Termostat nowy
- Czujnik temperatury sprawny
- Sonda lambda sprawdzona miernikiem (0,92-0,93V)
- Kopułka i palec rozdzielacza nowe
- Zapłon ustawiony
Ostatnio bedąc u mechanika zdemontował rezonator z nad przepustnicy i stwierdził że wtrysk troche przelewa. Jak to powiedział powinna być mniejsza "mgiełka".
Dodatkowo zmierzył ciśnienie na tłokach i: 10, 7, 11, 9.
Czy ten "lejący" wtrysk może być przyczyną takiego spalania??
Dodam, że kolega ma golfa 3 z tym samym silnikiem i u niego spalanie jest mniejsze.
Poradzi ktoś??
Hormon - 2013-01-16, 13:51
Wymień wtrysk, kupisz na szrocie za grosze. To ciśnienie też jakieś takie dziwne.
hose - 2013-01-16, 18:26
Jeśli sprawdzałeś sondę na uruchomionym silniku to pokazuje bogatą mieszankę. Napięcie powinno falować. Czyli może być ten wtryskiwacz. No i faktycznie ciśnienie na drugim cylindrze słabe.
Rafal_K - 2013-01-16, 19:15
Co do sondy to była sprawdzana na włączonym i co ważne na rozgrzanym silniku (bo tak na forum wyczytałem).
Napięcie na sondzie było stałe, nie falowało...
Z tego co wyczytałem to jak jest do 1V to jest ok.
Zaobserwowałem też dzisiaj dziwne szerpanie autem w przedziale 1600-2200 obr/min.
Dodam ze dośc silne i dziwne jest te szarpanie i to tylko przy dodawaniu gazu i co dziwne na 3 biegu, czasem na 4. Przy hamowaniu silnikiem nie ma już tego objawy w tym przedziale obrotów.
Hose, ta bogata mieszanka to jest właśnie od lejącego wtrysku?
Bo stare świece które wymieniałem były aż czarne.
Nie wiem jak teraz jest na tych nowych bo nie miałem okazji jeszcze sprawdzić.
Aha.
Co do wtrysku to jest jakaś różnica między wtryskiem od wersji 75PS a od 90PS??
Hormon - 2013-01-16, 19:24
Jak jest bogata mieszanka to własnie świece sa czarne. Nie ma róznicy miedzy wtryskiem od AAM a ABS.
Jedź na jakiś szrot i zakup wtrysk, najlepiej z cała przepustnicą, nie dużo kosztuje a różnice na pewno odczujesz.
Rafal_K - 2013-01-17, 15:03
No to w takim razie zaczynam szukanie wtrysku.
Po naprawie zdam relacje czy pomogło.
pablomed - 2013-01-19, 22:27
Rafal_K napisał/a: | 1V to jest ok. | pomyliłeś napięcie sondy z współczynnikiem lambda, ten drugi ma być około 1, napięcia ma skakac od ok 0.2 do 0.8 - Vag ci tego nie pokaże tylko oscyloskop
Rafal_K - 2013-01-22, 12:42
No to wtrysk wymieniony.
Narazie jest OK, a jak ze spalaniem wyjdzie to sie przekonam jak więcej kilometrów przejade.
Niestety pozostał dalej jeden problem.
Te dziwne szarpanie w czasie jazdy.
Silnik chodzi równo, nie dławi sie, obroty nie skaczą a mimo to szarpie.
Przy wymianie wtrysku zauważyłem, że na świecy na 2 cylindrze w gnieździe, na fajce od kabla przeskakuje iskra.
Dzisiaj wymieniłem ten kabel na inny i dalej jest te szarpanie.
Ostatnio zakładałem inne koła na przód i jedna felga (alu) była od wewnętrznej strony troche walnięta.
Możliwe, że te szarpanie jest od tego koła?
Doddam, że na kierownicy nic nie czuć...
Kruchy69 - 2013-01-22, 18:28
jesli felga z przodu to by kierownica rzucało. Wymien świece, przewody, kopułke i palec rozdzielacza, bo to najprawdopodobniej to.
Rafal_K - 2013-01-22, 20:20
Kruchy69 napisał/a: | jesli felga z przodu to by kierownica rzucało. Wymien świece, przewody, kopułke i palec rozdzielacza, bo to najprawdopodobniej to. |
Jeśli chodzi o świece to na tych co mam teraz to mam przejechane ok 60km.
Kupiłem je w zeszłym tygodniu. Są to jakieś NGK 3 elektrodowe.
Kable, kopułke i palec wymieniałem jakieś pół roku temu.
Kruchy69 - 2013-01-22, 22:19
a jak to szarpanie wyglada...? Tak jakby przerywał...? Czy poprostu drgania silnika...? NIe wiem poczekaj, aż ktos bardziej obeznany w benzynach napisze, ale może zapłon jest żle ustawiony, albo filtr powietrza (chociaz to raczej głupie). Też słyszałem, a własciwie czytalem ze NGK szybko sie psuja, nawet chyba tutaj na forum.
A wlasnie wpadłem na pomysl. Spróbuj zdjąć kopułke i i sprawdz czy ten wałek w aparacie zapłonowym nie ma luzu, bo kiedys ktos tak miał. No i sprawdz wizulanie czy kopułka i palec nie sa zużyte, bo moze jakies wadliwe były. No i przewody tez mi smierdza bo skoro jeden po pół roku juz miał przebicie to ja bym spróbował je znowu zmienić, bo tez moze jakies ujowe były. Ja sie juz nauczylem ze tanie rzeczy sa dwa razy droższe, bo na końcówkach drążków firmy moog zrobiłem 3,5 tyś km. :/
wojtas83 - 2013-01-22, 22:23
Ja uważam że NGK są jednymi z lepszych świec, tylko ja do LPG założył bym zwykłe jednoelektrodowe, bo wtedy masz mocniejszą iskrę, a tak jej siła rozchodzi się na 3 elektrody, co do przewodów WN to innych niż SENTECH nie założe już nigdy.
Kruchy69 - 2013-01-22, 22:37
wojstas, ale jak masz 3 elektrodowa to iskra chyba po kolei przeskakuje za kazda elektrode. Ale moge sie mylić, ale gdzies to widziałem, ale moze mi sie sniło, albo cos. ale tez słyszałem ze gaz nie lubi 3 elektrodowych.
Rafal_K - 2013-01-23, 09:42
A więc tak. Widze wspomnieliście o gazie. Ja nie mam LPG
Co do tego szarpania to jest w sumie takie dziwne bo to szarpie całym samochodem a nie tylko silnikiem.
Samochód ogólnie jak przyspiesza to tak jakby po pofalowanej drodze jechał. Nie wiem jak to porównać...
Jak wspomniałem wcześniej silnik chodzi równo, trzyma obroty.
Wsumie te szarpanie pojawiło sie po zmianie kół z przodu.
Dodam też, że na 1 i2 biegu te szarpanie jest nie odczuwalne, tylko 3 i 4 bieg...
Tak zaobserwowałem.
Dziwne...
krzeszak - 2013-01-23, 09:53
Rafal_K napisał/a: | Wsumie te szarpanie pojawiło sie po zmianie kół z przodu. |
może te felgi krzywe jakie jajo albo co... załóż jakie inne i się przejedz porównaj co się będzie działo
Rafal_K - 2013-01-25, 13:34
No to wszystko jasne
Okazało sie, że te szarpanie to faktycznie wina felg...
Felgi sprawdzone i wszystko jest OK...
To teraz wracając to tematu tego wątku...
Mógłby ktoś wyjaśnić mi dokładnie, lub podesłać link gdzie jest opisane jak dokładnie domowym sposobem można sprawdzić sonde lambde???
Chodzi mi głównie o nawiązanie do tego co napisał kolega pablomed :
Cytat: | pomyliłeś napięcie sondy z współczynnikiem lambda, ten drugi ma być około 1, napięcia ma skakac od ok 0.2 do 0.8 - Vag ci tego nie pokaże tylko oscyloskop |
adi1987 - 2013-01-26, 08:23
a jak pracuje na wolnych obrotach?
Rafal_K - 2013-01-26, 10:10
Na wolnych chodzi dobrze. Fakt ma ok 1050 obr/min ale stabilnie jest...
krzeszak - 2013-01-26, 12:18
Rafal_K napisał/a: | Na wolnych chodzi dobrze. Fakt ma ok 1050 obr/min ale stabilnie jest... |
Rafal_K, - te obroty to masz na ciepłym czy na zimnym silniku
na zimnym po dłuższym postoju (po nocy) zaraz po odpaleniu obr. 1150 -1200
na ciepłym silniku gdy ssanie się wyłączy obr ok 850-900 trudno to tak dokładnie powiedzieć bo licznik wyskalowany co 200obr.
Rafal_K - 2013-01-28, 17:29
On ciepły czy zimny trzyma delikatnie podwyższone obroty.
Na zimnym jednak są troche wyższe niz na ciepłym, ale jednak cały czas powyżej 1000rpm...
krzeszak - 2013-01-28, 17:40
Rafal_K napisał/a: | On ciepły czy zimny trzyma delikatnie podwyższone obroty. |
a dobrze masz ustawiony zapłon?
Rafal_K - 2013-01-28, 17:56
Tak.
Bynajmniej był dobrze ustawiony, chyba że sie jakoś przestawił...
Zapłon był ustawiany na lampe.
Ale po ustawianiu zapłonu też miał takie wyżse obroty.
Cały czas mnie jednak zastanawia ta nieszczęsna sonda lambda...
Jak kupywałem wtrysk od kolegi z forum golfa, to właśnie wspomniał że sam miał przypadek, że sonda pokazywała na mierniku dobre wartości a po wykręceniu okazało sie, że sonda jest uszkodzona...
Sam już nie wiem...
adi1987 - 2013-01-28, 19:40
na twoim miejscu bym go podpiął pod komputer i wszystko by było jasne.może błędów nałapał...
Rafal_K - 2013-01-28, 19:45
Tak, ale to nie takie proste, bo moje vento jest z 93 roku i nie ma OBD i nie wiem jak go podpiąc...
Kiedyś byłem w jakimś warsztacie i kombinowali, żeby go podpiąć i nie dali rady...
Tacy fachowcy są u mnie w mieście...
adi1987 - 2013-01-28, 19:49
a odłanczałes mu akumulator na chwile?
Rafal_K - 2013-01-28, 19:53
Tak...
Był odłączony po zmianie wtrysku i przepustnicy...
adi1987 - 2013-01-28, 19:55
ale tak gdzies na 30 min
Rafal_K - 2013-01-28, 20:03
Prawie godzine był odłączony.
Rafik - 2013-01-28, 20:18
Rafal_K napisał/a: | Tacy fachowcy są u mnie w mieście... |
a pamietasz na jakiej ulicy byles jestes z samego kwidzyna czy gdzies z okolic ?
a co do obd to powinienes miec pod zaslepka w konsoli :|
adi1987 - 2013-01-28, 20:22
syszałem ze dwie klemy odłączone jak sa od akumulatora,to je sie dwie na chwile razem styka,a puzniej spowrotem do akumulatora podłańcza.i tak sie resetoje komuter w samochodzie ale niewiem czy to prawda.
Rafal_K - 2013-01-29, 10:21
Rafik napisał/a: |
a pamietasz na jakiej ulicy byles jestes z samego kwidzyna czy gdzies z okolic ?
a co do obd to powinienes miec pod zaslepka w konsoli :| |
Tak jestem z samego Kwidzyna.
A byłem w jednostce wojskowej tam u śmigielskiego.
Mają tam "dobrego" elektryka, na tyle dobrego, że jak mi zapłon ustawiał to na słuch
Chciał podpiąć sie pod kompa i mu sie nie udało.
Pod zaślepką nigdzie nie widziałem OBD tylko ten "fachowiec" wynalazł tam jakieś 2 albo 3 kabelki i pod nie sie wpinał, bo mówił że to od tego.
adi1987 napisał/a: | syszałem ze dwie klemy odłączone jak sa od akumulatora,to je sie dwie na chwile razem styka,a puzniej spowrotem do akumulatora podłańcza.i tak sie resetoje komuter w samochodzie ale niewiem czy to prawda. |
O takim sposobie nie słyszałem nigdy...
Może niech ktoś bardziej obeznany w temacie sie wypowie i potwierdzi, do tego czasu nie bede tak eksperymentował.
Rafal_K - 2013-01-29, 17:46
Przed chwilą natrafiłem na taki filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=pG8P948KvUM
Pokazuje prace sondy lambdy na mierniku.
I tak jak na filmiku jest napisane:
Czy to jest dobra saonda, jak pokazuje takie wartości?
Dodam, żę u mnie na mierniku na wolnych obrotach pokazuje ~ 0,93.
To na filmnie na wolnych obrotach skacze napięcie.
Jak to jest w rzeczywistości??
Kruchy69 - 2013-01-29, 17:53
sonda ma pokazywac napiecie zmienne, to jest oznaka ze działa prawidłowo. Jesli wystepuje jedna sonda to napiecie powinna pokazywac od 0 do 1V.
Rafal_K - 2013-01-29, 17:59
Czyli ta na filmie jest sprawna??
Bo u mnie nie skacze tak napięcie, u mnie stoi w miejscu...
Jak spomniałem pokazuje 0,93 i tyle...
Rozumując to, wychodzi na to że ja mam padniętą sonde... Tak??
Rafik - 2013-01-29, 20:44
hmm to dziwne zawsze słyszałem że u śmigla dobrze robia jak widac to chyba juz przeszłość dobry elektryk jest w sztumie jak chcesz moge Ci podac numer tel do niego .
pablomed - 2013-01-29, 21:47
Rafal_K, napięcie sondy zmienia sie szybko w związku z czym miernik cyfrowy tani nie nadaża z pokazywaniem tych napięć i nie bardzo możesz go użyć. (inaczej czyli wolniej działa na LPG II generacji którego nie masz - zmiany napięc są powolne i miernik za dychę starczy do oceny) . Wyjścia sa takie: jechac do kogoś kto ma oscyloskop lub porzadny miernik z taka funkcją, zakupić tani diodowy tester sondy (inaczej wskaźnik AFR) ktory migającymi diodami pokazuje zmiany napięcia sondy, również podpięcie pod VAG daje info ale powtarzam - VAG pokazuje współczynnik lambda a nie napięcia lambdy i ten współczynnik ma być około 1 plus/minus kilka dziesiątych, nizszy świqadczy o przebogaceniu, wyższy o zubożeniu mieszanki. Testy trzeba robić na porządnie rozgrzanym silniku, ale u ciebie to niema takiego znaczenia bo AAM ma chyba sonde 4 kablową czyli podgrzewaną prądem, i robic testy zarówno na wolnych jak i podwyższonych obrotach. W każdym razie stanie napięcia na 1 V świadczy o przebogaconej mieszance, czyli czujnik temperatury, walnięty TPS, lejący wtryskiwacz, bardzo stary zatkany filtr powietrza .
Rafal_K - 2013-01-30, 17:03
Rafik napisał/a: | hmm to dziwne zawsze słyszałem że u śmigla dobrze robia jak widac to chyba juz przeszłość dobry elektryk jest w sztumie jak chcesz moge Ci podac numer tel do niego . |
Może i dziwne, ale już nie raz sie przekonałem, że tam pracują "papudraki" i zdzierają kase z ludzi cenami za usługi i części...
Co do numeru tel do tego elektryka to sie odezwe do Ciebie na PW, bo musze zajechać do jednego warsztatu w Kwidzynie.
Słyszałem dużo dobrego o nich i z tego co mówią ludzie to są obeznani w temacie.
Fakt główną ich specjalnością są Ople, ale na innych markach też sie znają.
pablomed napisał/a: | Rafal_K, napięcie sondy zmienia sie szybko w związku z czym miernik cyfrowy tani nie nadaża z pokazywaniem tych napięć i nie bardzo możesz go użyć. (inaczej czyli wolniej działa na LPG II generacji którego nie masz - zmiany napięc są powolne i miernik za dychę starczy do oceny) . Wyjścia sa takie: jechac do kogoś kto ma oscyloskop lub porzadny miernik z taka funkcją, zakupić tani diodowy tester sondy (inaczej wskaźnik AFR) ktory migającymi diodami pokazuje zmiany napięcia sondy, również podpięcie pod VAG daje info ale powtarzam - VAG pokazuje współczynnik lambda a nie napięcia lambdy i ten współczynnik ma być około 1 plus/minus kilka dziesiątych, nizszy świqadczy o przebogaceniu, wyższy o zubożeniu mieszanki. Testy trzeba robić na porządnie rozgrzanym silniku, ale u ciebie to niema takiego znaczenia bo AAM ma chyba sonde 4 kablową czyli podgrzewaną prądem, i robic testy zarówno na wolnych jak i podwyższonych obrotach. W każdym razie stanie napięcia na 1 V świadczy o przebogaconej mieszance, czyli czujnik temperatury, walnięty TPS, lejący wtryskiwacz, bardzo stary zatkany filtr powietrza . |
A mógłbyś napisać to bardziej po Polsku
Czyli jednym słowem podpięcie pod VAG za dużo nie pomoże??
Ale pokaże jakiś ewentualny błąd sondy?
Mam znajomego elektronika i na jego mierniku sprawdzaliśmy tą sonde u mnie, a byle sprzętu to on chyba raczej nie ma...
Na chłopski rozum.
Po podpięciu miernikiem na wolnych obrotach wartości sondy powinny cały czas sie zmieniać (0,1-0,9V), a nie stać na jednej wartości? Tak?
W AAM sondy były 2 i 4 przewodowe zależnie od rocznika.
Do 94 roku były 2 przewodowe jak u mnie, bo ja mam 93 rok.
Heh jestem już zielony...
Im więcej czytam tym mniej wiem...
Rafal_K - 2013-02-15, 12:59
Powitał po małej przerwie.
Sprawa wygląda następująco...
Ostatnio byłem umówiony na wymiane sondy i w czasie prób odkręcenia starej okazało sie, że jest urawy jeden z kabli od wytczki sondy (po stronie instalacji samochodewej)...
Możliwe, że przy odłączonej sondzie auto zaczyna normanie pracować i spalanie jest mniejsze??
Bo zauważyłem, że jak odpieliśmy sonde i przejechałem sie troche o obroty silnika na biegu jałowym są w granicach 900-950 a nie jak wcześniej powyżej 1000 i spalanie jest mniejsze o ok 3-4 litry??
Możliwe to??
pablomed - 2013-03-16, 14:14
jeśli sonda jest uszkodzona to jej odpięcie może poprawić prace silnika i zmniejszyc spalanie, nie do normy ale do mniejszego niż było.
Odpięcie sprawnej sondy nie moze dać pozytywnych efektów
|
|