|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Benzyna - Co jeszcze może być powodem dużego spalania auta?
hagop - 2011-04-27, 19:31 Temat postu: Co jeszcze może być powodem dużego spalania auta? Witam
Autko to Vento 1.8 75KM. W chwili obecnej przejachłęm około 280km a autko spaliło 3/4 baku (około 14l/100). Niedawno spaliło na trasie (300km) 6,7l/100km, następna trasa (około 350-400km + miasto) już 9,5l/100 km a teraz szacunkowo 14/100 (w tym 150km trasy).
Auto odpala bez problemu. Obroty na zimnym silniku lekko ponad 1000. Gdy się nagrzeje spadają do 930-950. Silnik pracuje równo nie buja obrotami. Nie kopci ani podczas zapalania anie w trakcie pracy. Gdy jest zimny w powietrzu czuć zapach benzyny (jak jest ciepły nie wiem, ale chyba nie). Przy 3 tys obrotów na 5 mam coś około 110km/h. Za filtrem paliwa nad kolektorem dolotowym znajduje się przepustnica (???). Dziś tam zaglądałem i jest czysto. To co znajduje się nad tą przepustnicą to chyba ten wtryskiwacz jednopunktowy (4 podłączony 4 przewodami)? A co to jest ten element przykręcony 4 torksami? Linka sprzęgła wyregulowana tak, że sprzęgło łapie w połowie wysokości. Hamulce w tylnych kołach oczyszczone (koła obracają się lekko). Wiem że mam jakąś drobną nieszczelność tłumiku środkowym (przednim), dokładnie nie wiem w którym miejscu.
Co może być przyczyną jeszcze być przyczyną tak dużego spalania?
kamil35 - 2011-04-30, 22:48
Na początku jedz sprawdzic Sonde Lambde
A sam w miedzyczasie zobacz filtr powietrza
Zmieniałes moze rozrzad?
Może masz dziure w baku,albo przewody paliwowe pod autem.
Napisz jak zdiagnozujesz co mu jest
pozdr
|
|