Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Gaz/Benzyna - wymiana skrzyni biegów

bebos - 2011-04-26, 19:23
Temat postu: wymiana skrzyni biegów
Mam takie pytanko czy da rade zamienić skrzynie tą starą z drążkiem wyprzęgającym idącym przez całą skrzynie, na nowszą?? oczywiście po zmianie kola zamachowego i sprzęgła bo w starszej jest inaczej rozwiązane. Chodzi o wszystkie mocowania skrzyni i czy kolo będzie pasowało na wał, a i do tego pewnie linka nowa.
pablomed - 2011-05-06, 00:10

bebos, musiałbyś byś podać konkretnie z czego chcesz tą skrzynię. Wałek idący przez skrzynię to nie jest cecha skrzyń starszych tylko cecha skrzynek konkretnego typu 020 montowanych w 1.8 i 2.0 i w dieslach itd. Chodzi ci moze o skrzynkę z golf a IV czy o co?
lukasz17 - 2011-05-06, 09:20

bebos, pewnie chodzi Ci o zmiane skrzyni co ma sprzegla na linke na skrzynie z hydraulicznym wysprzeglikiem... mysle ze jak mialbys wszysko pedal sprzegla pompke wysprzeglik itp to daloby rade.. no i przedewszystkim skrzynie
krzys9262 - 2011-05-06, 14:56

chodzi pewnie o skrzynie taką jak np mam ja(silnik 2E) tu nie ma łozyska oporowego na sprzegle tylko spreżyna(taka okrągła blacha) w kole zamachowym :) którą wciskamy poprzeż drążek przechodzący przez cała skrzynie w wałku sprzęgłowym na którego końcu jest taki mały cholerny simering :mur: nie wiem jak tam jest z rozstawem śrub w skrzyniach innego typu(łozysko oporowe) ale pewnie jest inne... no i koło zamachowe też trzeba bedzie dobrać...
bebos - 2011-05-13, 19:41

No właśnie o to mi chodziło :D , ale już wymieniłem skrzynie na taka co była. Powiem szczerze że wsadziłem tylko kasę a efekt ten sam :D . Skrzynie kupiłem za 170 zł. Wymieniłem uszczelniacze olej i łożysko wyciskowe. Było cichutko i zajebiście. Po jakiś 50 km znowu zaczęło szumieć jak jest luz. Daje se spokój widocznie ten tym tak musi mieć :D .