Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Gaz/Benzyna - zacisk hamulca tarczowego tył

krzys9262 - 2011-04-21, 15:43
Temat postu: zacisk hamulca tarczowego tył
Witajcie, mam problem z zaciskiem, a dokłanie to z mechanizmem hamulca ręcznego, a otóż nie używałem go troche czasu i iii staną, jak zaciągne to nie odbija lewa strona :( macie może jakiś skuteczny sposób aby to pożądnie rozruszać ? machałem tym góra dół pół dnia i nic wraz trzyma... :mur: a można jakos wyciągnąć tą cała ośke z zacisku? czy nie bardzo... :( pozdrawiam
MihasZiom - 2011-04-23, 21:52

myśle że to wina linki albo szczęk :P a nie samej wajhy od ręcznego. Może spróbuj wyjać linke :P zablokuj ją jakoś i ruszaj pancerzem smarując linkę, w moim poprzednim aucie pomogło :P
slaw71 - 2011-04-23, 23:11

niestety,to jest bolączką wszystkich MK3 z tarczami z tyłu.Po jakimś czasie tylne zaciski się zapiekają i nie ma na to rady.Ja też rok temu to przechodziłem i tylko regeneracja pomoże.Chyba że zdecydujesz się na zaciski z golfa IV ,są aluminiowe i podobno się nie zapiekają ;)
krzys9262 - 2011-04-24, 16:26

już po problemie, :] odkreciłem zacisk od jarzma położyłem go na tarczy tak że wajcha od rekawa była na płask złapałem skrzykawke z igła zalaną hydrolem i wbiłem igłe w ten oring który jest na tej ośce ii pomogło zaczeło działać :hejka: rozryszało się :tazz: tylko jak to teraz zabezpieczyć aby znów nie złapało... ja myslałem nad jakiejś gumce aby tam założyć.. co Wy na to? :afro:
pablomed - 2011-04-24, 18:52

Uszczelke wytarczyło podwazyć nie przebijac igłą. Nie chcę cię martwić problem bedzie się powtarzał niedługo a winna jest korozja ośli ręcznego. Nie idzie tego zregenerować. Sprawna używka, kapanie oleju od czasu do czasu pod tą uszczelkę o której piszesz profilaktyczne, a często ludzie zakładają zaciski od Golfa IV ktora sa tej wady pozbawione potrzeba tylko przejściówkę przewodu hamulcowego przy zacisku- jest dostępna w Intercarsie.
krzys9262 - 2011-04-24, 20:05

teraz bede używał częscie recznego to może nie złapie :D
hrubek18 - 2011-10-06, 12:18

Odkopię mam pytanko mam okazje kupić bardzo tanio cały zestaw hamulcowy na tył(tarcze) z passata b3 ale nie wiem czy nada się do mnie czy jest dużo przerabiana i czy będzie to pasować do ventylka :)