|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Benzyna - Problem ze sprzęgłem POMOCY!
venfofan91 - 2011-04-19, 19:38 Temat postu: Problem ze sprzęgłem POMOCY! Witam.
Mam problem,chodzi mi o sprzęgło a przynajmniej tak mi się wydaje.
Jakiś czas temu miałem problem,kiedy silnik pracował nie dało się wrzucić biegów (najczęściej jedynka i wsteczny) uporałem się z tym podkładając kawałek gumy pod ta łapę gdzie zaczepiona jest linka,jakiś czas wszystko było ok,później problem powrócił i mechanik wymienił mi takie małe łożysko z boku skrzyni.Zrobiłem dobre 3000/4000 tys km w tym czasie podkładając jeszcze kilka kawałków gumy,sprzęgło hulało biegi wchodziły aż pewnego dnia pedał sprzęgła zaczął brać bardzo wysoko (prawie że na końcu) boje się że to skończy się wymianą sprzęgła.........
Dodaje że 20 000 tys temu wymienione zostało kompletne sprzęgło
Linka też była wymieniona na nową (z samo napinaczem) ok 5 000 tyś wcześniej.
wiecie co to może być? może linkę mi źle założyli...?
Dodam jeszcze że ta wajcha od skrzyni co zaczepiona jest linka jest w pozycji poziomej a po wciśnięciu unosi się jeszcze wyżej.Słyszałem że powinno być odwrotnie dopiero po wciśnięciu powinno się unosić do pozycji poziomej.
vento 2.0 115 km
rok produkcji 1991 r
Sory że tak się rozpisałem ale chciałem podać cała historie
Proszę o pomoc bo boje się że mi się to w końcu rozpier..... i stanie gdzieś w czarnej dupie.
Paweł J. - 2011-04-19, 19:52
venfofan91 napisał/a: | Linka też była wymieniona na nową (z samo napinaczem) ok 5 000 tyś wcześniej.
|
Ja się wyleczyłem z linki z samoregulatorem....samoregulator padł i sprzegło brało mi u góry, a to zdrowe nie jest. Mam teraz z reczną regulacją czyli gwintem i jest git....pedał ma malutki skok....bierze praktycznie od spodu.
venfofan91 napisał/a: | Dodam jeszcze że ta wajcha od skrzyni co zaczepiona jest linka jest w pozycji poziomej a po wciśnięciu unosi się jeszcze wyżej.Słyszałem że powinno być odwrotnie dopiero po wciśnięciu powinno się unosić do pozycji poziomej. |
Bawiłem się nie co regulacją linki sprzęgła i o ile dobrze pamiętam to im sprzegło wyżej bierze tympedał sprzegła ma większy skok i bardziej owa wajcha na skrzyni będzie niżej opadać przy puszczonym sprzegle.
venfofan91 - 2011-04-21, 17:03
A może być coś ze sprzęgłem albo popychaczem?
Paweł J. A jaką tą linkę kupić? bo fabrycznie to chyba z samo regulatorem wypuszczali...
Paweł J. - 2011-04-22, 07:56
venfofan91 napisał/a: | Paweł J. A jaką tą linkę kupić? bo fabrycznie to chyba z samo regulatorem wypuszczali... |
Mam coś takiego.....regulacja jest na gwincie przy zbiorniczku wyrównawczym
Tylko nie wiem czy do 1.8 i 2.0 idą te same linki.
A sama wajcha na skrzyni u mnie jest tak ustawiona....tak na lince bez samoregulatora
a tak miałem z samoregulatorem
Widać po lince że na regulacji na zwykłym gwincie linka ma znacznie mniejszy skok....w tym ustawieniu sprzegło bierze od spodu.....a z dużym skokiem brało znacznie wyżej, no i tak mi się wydaje że wajcha od skrzyni jest nie co wyżej niż na zepsutej samoregulacji.
venfofan91 - 2011-04-23, 09:35
Po świętach będę musiał coś pomyśleć nad tą linką.tylko obawiam się że jak wymienię to problem nie zniknie.....
wymienimy zobaczymy.
pablomed - 2011-04-24, 18:16
jesli bierze wysoko to moze być koniec sprzegła, jeśli się jeszcze ślizga to napewno. Podkładanie gumek pewnie skończyło sie na tym że czasami jeździłes jakby na "półsprzegle" i się zwyczajnie tarcza zdarła.
hagop - 2011-04-25, 19:17
witam dołączę się do tematu bo mam podobny podobny problem. zacznę od początku.
Autko kupiłem w grudniu i miałem już problemy z linką od sprzęgła. Pierwsze spalanie jakie odnotowałem wynosiło 22l/100. Wymieniłem przewody wysokiego napięcia i świece. Przejechałem 350km i spalanie na trasie wyszło 6,7l/100km (super tak powinno być, zima prędkość 120-140km/h). Zrobiło się cieplej i postanowiłem zmienić linkę sprzęgła. Poprzednia linka miała na końcu gwint i była zamontowana na dźwigni sprzęgła przez gumę, podkładkę i nakrętkę. Nowa linka nie miała już gwintu na końcu lecz taki trzpień. Miałem problem z zamontowaniem tej linki bo jakby była za krótka ale się w końcu udało (podniosłem ramię sprzęgła podnośnikiem po czym zabezpieczyłem linke i opuściłem podnośnik). Wcześniej sprzęgło łapało (auto ruszało) w okolicach połowy wciśnięcia pedału. Po zmianie linki łapie prawie przy górnym położeniu pedału (pedał delikatnie wciśnięty). Pojechałem w trasę 550km przy spokojniej jeździe nie przekraczając 110km/h otrzymałem spalanie rzedu 9,5l/100km. Stwierdziłem ok był wiatr w "dziób" i troche tego miasta. Ale patrze teraz na wskaźnik paliwa i ilość km to spalanie mam potwornie wielkie. 270km i 3/4 baku paliwka nie ma, a starałem się jeździć ekonomicznie. Autko powinno palić mniej latem. I teraz moje pytanie:
Czy to może być wina tej linki? Autko śmiga na pół sprzęgle? Przy 110km/h mam obroty około 3 tys.
Linka jest bez samonapinacza bo taką miałem zamontowaną wcześniej. Linka na regulacji jest skręcona do maksymalnej długości (śruba regulacyjne skręcona maksymalnie) w katalogu były dostępne dwie z napinaczem i bez.
Co może być jeszcze przyczyną tak wysokiego spalania autka oprócz nogi kierowcy (bo jak chce potrafię jechać ekonomicznie)?
08.04.11 261,61 5,07 192 303 545,5 51,60 » 9,46
19.02.11 128,18 4,79 191 757 192,0 26,76 » 13,94 <<przed tym tankowaniem nastąpiła wymiana linki
07.01.11 120,10 4,91 191 565 365,0 24,46 » 6,70
31.12.10 88,23 4,88 191 200 82,0 18,08 » 22,05
23.12.10 227,96 4,78 191 118 - 47,69 » <<pierwsze tankowanie auta (47,69l paliwa)
VENTO 1.8 75KM '96r.
|
|