Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Gaz/Benzyna - Szarpanie ale nie typowe

stolarzstl - 2011-02-14, 14:15
Temat postu: Szarpanie ale nie typowe
Witam serdecznie. Jestem po raz pierwszy na forum więc proszę o odrobinkę wyrozumiałości. Przeglądałem tematy na forum ale żaden nie pasował do objawów jakie się pojawiają u mnie. Nie owijając w bawełnę przejde do sedna. Otóż kupiłem Ventylka 2.0 2E z 94r. I wszystko było git. No może tylko temp. pokazywał 70 i nie więcej, ale chodził bez zarzutów. Wybrałem się nim w trasę do Zakopanego (jakieś 130 km w jedną stronę ode mnie) Całą drogę wszystko ok, dopiero 10 km od domu wracając zaczął szarpać. Myślałem ze mi brakło gazu więc przełączyłem na benzyne ale objawy nie ustąpiły. Teraz jest tak, jak jeżdżę na gazie to w zakresie 1100-1400 oraz 2000-2300 obrotów szarpie mi silnik ale w miare na pół sprzęgła ujedzie, powyżej 2400 już jest git, przyspiesza, ładnie wchodzi na obroty i nie ma problemów. Dzieję sie tak na kazdym biegu. Natomiast na benzynie jest jeszcze gorzej bo szarpie tak niemiłosiernie że aż mi się serce kraje że tak go męczę. Świece nówki, kable zapłonowe, kopułka, palec, filtr powierza, olej z filtrem. Czujnik temp. też wymieniony i pokazuje 80 :) sprawdzona sonda lambda u gazowników - ok . Zrobiłem natomiast analize spalin na pobliskim serwisie i wyczodzi że na lpg poniżej 100 ( nie znam się co to za wartości ale tak gość mówił że niżej 100 to jest git) a na benzynce 4600 !! !! Niemam już pomysłów co mu może dolegac. Będe wdzięczny za każdą pomoc.
pozdrawiam

stolarzstl - 2011-02-16, 14:42

nikt nie ma pojęcia jak mi pomóc?? Wszelkie sugestie mile widziane.
Masakrator - 2011-02-28, 20:02

Może spróbuj u elektromechanika , niech podepnie sie pod komputer i wyczyta błędy jak są .
lukas4346 - 2011-02-28, 20:43

nie jestem specjalistą ale kolega miał podobne objawy gdy przeskoczył mu pasek rozrządu...strzelał, szarpał i nie miał siły iść po ustawieniu rozrządu było wszystko ok.
Krzysiek9042 - 2011-03-22, 19:27

Panowie otorz u mnie tez wystepuje teraz szarpanie a mianowicie wtedy gdy np. jade sobie na 5 biegu i puszcze gaz samochod zwalnia zaczyna szarpac tak samo jest na 4, 3 czy 2 np jade po malo 2 w miesci i tez zaczyna szarpac jak bym chcial jechac stalym tempem