|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Gaz/Benzyna - Problemy z obrotami i odpalaniem
Kowalsky99 - 2011-02-13, 10:40 Temat postu: Problemy z obrotami i odpalaniem Witam.
Na początku zaznaczę iż jestem nowym użytkownikiem forum.
Szukałem rozwiązania mojego problemu na forum ale nie znalazłem typowych objawów które mam w swoim aucie.
Mam Vento 1.8 benzyna z LPG z 1997 roku. Auto instalacje ma od 2000roku.
Cały czas było wszystko OK póki nie padła mi pompa paliwa.
Zaprowadziłem ventyla do mechanika i zaczęło się.
Mechanik wymienił pompę paliwa, filtr paliwa, świece, kable, palec i kopułkę zapłonową.
Wcześniej auto paliło na przysłowiowy dotyk, teraz zanim auto odpalę muszę je kręcić dłuższą chwilę.
Jak już auto uruchomię ma problem wkręcić się na obroty a czasami nawet po chwili gaśnie, gdy lekko dodam gazu auto po chwili wbija się na 4000-5000 obrotów i tak trzyma.
Tak dzieję się na benzynie oraz na gazie.
Gdy ruszam na benzynie auto mając ok.2000 obrotów i zaczyna szarpać.
Na gazie nie szarpie trzyma tylko bardzo wysokie obroty.
Mechanik który wymieniał mi wyżej wymienione części teraz rozkłada ręce.
Co do niego jadę stawia mi nowe diagnozy.
Lecz na moje on coś pogrzebał i teraz sam nie wie co popsuł.
Daje mi do myślenia to że przed awarią pompy auto na zimnym silniku nie chciało chodzić na gazie dopiero jak miało ok 70*C było można przełączyć na gaz a teraz po jego"naprawie" auto stojąc całą noc pod chmurką przy temperaturze poniżej 0*C chodzi na gazie.
Czy ktoś miał podobne objawy z silnikiem??
Proszę o pomoc bo mam już serdecznie dość takiej jazdy.
Dodam jeszcze że mechanik już wykasował mnie na 500zł mimo tego że auto na moje nie jest sprawne.
pozioma - 2011-04-07, 10:58
Hej,
Ja mam podobny problem co Kowalsky99. Czy ktoś wie co to może być.
Siedzę od rana i szukam, ale znalazłem tylko ten wątek, który jest podobny do mojego problemu.
Pomóżcie proszę
thierry02 - 2011-04-07, 13:13 Temat postu: to co wiem Mam podobny problem z odpalaniem. Dużo czynników się na niego składa. Sprawdź czy na pewno masz dobre świece, ja miałem złe. Jeśli masz Ventka 1.8 w gazie musisz mieć świece jedno elektrodowe. Ja miałem wielo elektrodowe i dlatego źle palił teraz jest o wiele lepiej. A Jeśli chodzi o obroty sprawdź czy jakiś przewód Ci się nie wypiał (nie pamietam jego nazwy). W moim przypadku kabel pod cisnieniem wyskoczył i nie trzymał obrotów.
Krzysiek9042 - 2011-04-20, 19:50
hmm ja tak mialem ale jak sie bawilem przy zaplonie jak go troche opoznilem to jak byl silnik zimny to dugo mi krecil. Teraz go przyspieszylem i pali na dotyk
bebos - 2011-04-28, 21:28
możne kopułka źle założona
|
|