Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Gaz/Benzyna - Ubytek oleju

piotrekb90 - 2011-01-14, 06:17
Temat postu: Ubytek oleju
Panowie mam problem...a mianowicie przedwczoraj dolewałem płynu do spryskiwaczy i przy okazji sprawdziłem poziom oleju w silniku. Doznałem szoku...bagnet suchy kompletnie...w silniku byłe tak mało oleju że nawet bagnet się nie zamoczył w nim...przed ¶więtami sprawdzałem ostatnio i było 2 mm powyżej minimum. Co się mogło stać przez ten czas?? Wlałem 1 l i ledwo do minimum poziom dochodzi. Od ostatniej (paĽdziernik 2010) wymiany zauważyłem że filtr oleju jest mokry. Wycierałem go szmatk± a za jaki¶ czas znowu był mokry z oleju tak jakby z niego ciekł olej. Dokręcony dobrze a mimo to poci się. Dodam że nigdy nie brał aż tyle oleju max 300-400 ml mu dolewałem po przejechaniu 8 - 9 tys a wymieniałem po 11-12 tys. Obecnie mam przejechane 8 tys i taka niemiła niespodzianka :( Leje Castrol Magnatec 5W40. Pomóżcie mi bo samochód potrzebny a nie chcę go zajechać :(
panzer jager - 2011-01-14, 08:08

W twoim przypadku ubytek oleju może wynikać z wycieku spod uszczelki filtra oleju :D
SprawdĽ czy na zapalonym silniku (gdy pompa olejowa chodzi) nie masz wycieków oleju z silnika. Czy nie robi się mokra olejowa plama pod silnikiem.

Możliwe jest również, iż walnęły ci pier¶cienie na tłokach i pali olej.

Bez paniki- sprawdĽ pierw to pierwsze co napisałem :D
Pozdrawiam!

D_M_C_ - 2011-01-14, 10:18

A może uszczelka od chodniczki oleju. W zeszłym roku zim± jak dowaliły mrozy tak miałem. była całkowicie wypracowana.