|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Benzyna - Silnik sie "zastanawia",światła stopu
mario704 - 2011-01-09, 19:39 Temat postu: Silnik sie "zastanawia",światła stopu Witam.Mam 2 praoblemy
Panowie problem nr1 polega na tym że silnik w mojej ventce ma opóźnioną reakcje na pedał gazu.Dodam gazu-chwile ciszy i dopiero zaczyna przyśpieszać.Gdy rano samochód odpalam chodzi nie równo tj jak diesel ale po przejechaniu 50m już chodzi równo.Gdzie szukac problemu??Kabli i świec nie wymieniałem.Silnik 1,8 75kM AAM PB+LPG.Działo sie to nawet przed założeniem gazowni do niego.
Drugi problem mam ze światłami stop.Nie wiem czy tak jest seryjnie bo nie miałem wcześniej venta ale jeżeli mam włączone normalne światła mijania i nacisne stop to różnica w świeceniu jest niewielka-mały stopień rozjaśnienia.
Z góry dziękuje za odp
Szycha... - 2011-01-09, 20:09
w pierwszym problemie sprawdz sonde lambda a w drugim sprawdz żarówki bo pewnie są zamienione czyli 5w na 21w lub na odwrót
mario704 - 2011-01-09, 20:13
sonda sprawna bo popiety był pod kompa przy zakładaniu gazu i sonda pracuje bez zarzutów
Przemek - 2011-01-09, 20:18
Szycha... napisał/a: | drugim sprawdz żarówki bo pewnie są zamienione czyli 5w na 21w lub na odwrót |
stop i pozycja z tyłu w vento jest na jednej żarówce 21w/5w więc nie ma jak zamienic zarówek
Szycha... - 2011-01-09, 20:22
z żarówkami może i masz rację są na jednym gnieżdzie ale ja bym zajrzał tam
sebastian - 2011-01-09, 20:24
mario704 napisał/a: | jeżeli mam włączone normalne światła mijania i nacisne stop to różnica w świeceniu jest niewielka-mały stopień rozjaśnienia. | albo zła masa. Jak kierunkowskaz włączysz, to zauważysz, jakby światła "przenikały" z jednego do drugiego?
mario704 - 2011-01-09, 20:26
tylko kurcze pozycyjne super świeca a stpo malo rozjaśnia-czyli drugie wlókno żarówki też działa.Wsadze nowe żarówki i zobaczymy bo te sa chyba jakies lipne.
zostaje nam sprawa silnika...
mario704 - 2011-01-09, 20:33
sebastian napisał/a: | mario704 napisał/a: | jeżeli mam włączone normalne światła mijania i nacisne stop to różnica w świeceniu jest niewielka-mały stopień rozjaśnienia. | albo zła masa. Jak kierunkowskaz włączysz, to zauważysz, jakby światła "przenikały" z jednego do drugiego? |
dyskoteki z tyłu ni ma czyli ok
zeniTh - 2011-01-09, 21:45
mario704 napisał/a: | Gdy rano samochód odpalam chodzi nie równo tj jak diesel ale po przejechaniu 50m już chodzi równo.Gdzie szukac problemu??Kabli i świec nie wymieniałem |
to wymień kable i świece i zobacz w jakim stanie jest palec i kopułka bo może też do wymiany
mario704 - 2011-01-10, 10:58
ok dzięki wszystkim-posprawdzam
mario704 - 2011-02-03, 12:09
a więc tak.
Kopułki i palca nie sprawdziłe m jeszcze za to wymieniłem świece i przewody WN(sentech).Silnik już tak długo nie myśli nad przyspieszeniem jednak efekt na zimnym pozostał.Jeżeli tylko odpale i nie rusze to chodzi dalej jak diesel -nie chodzi o to że klekocze tylko coś w tym rodzaju jakby wszystkie gary pracowały na raz.
pablomed - 2011-02-05, 11:24
mario704, zajmij sie sławnym czujnikiem temperatury płynu, opisów jest mnóstwo. Poza tym dobrze byłoby jakbyś napisał co się dzieje jak zaraz (na zimno jeszcze) przełączysz na LPG
|
|