Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Gaz/Benzyna - Zamarzł ??

MihasZiom - 2010-12-31, 10:49
Temat postu: Zamarzł ??
Witam. Mam taki problem. Kiedyś rano odpaliłem vento które stało w garażu, przejechałem z 15 km, i zostawiłem na 5/6 godzin. Stał na mrozie około -8 Stopni. Od tamtego czasu samochód nie odpalil juz ani razu. Wymieniłem pompke paliwa i przewody bo były nieszczelne. Wszystko jest dobrze podłączone ale i tak ani dygnie. Możliwe zeby zamarzł gaz ?? i przez to tez nie odpala na benzynie ?? jakies inne sugestje ??
czarnysauber - 2010-12-31, 11:44

jak kręci to najprawdopodobniej para skropliła sie w tlumiku i zamarzła, wiec ne pali bo sie po prostu dusi
D_M_C_ - 2010-12-31, 11:49

Według mnie nie ma takiej opcji żeby Ci zamarzł. i nie chciał odpalić na benzynie Ja już tej zimy i w zeszłym roku też gasiłem auto na gazie w -15 a w zeszłym roku nawet -20, potem auto stało 8 godzin (tyle ile zmiana w pracy) Stało nawet całą noc w takim mrozie bo pracuje na zmiany. Wsiadałem przełączałem na benzynę (ręczny przełącznik, lub od obrotów)i zawsze od razu zagadał. A żeby nie było nie mam sekwencji.
MihasZiom - 2010-12-31, 12:03

No właśnie wcześniej dawałem mu samostart i odpalał, jak nie to czajnik gorącej wody i wtedy juz na bank. A teraz stał w garażu całą noc gdzie jest moze z 0 stopni, aku naładowane na full, wodą gorącą tez lałem i ani dygnie. Jeszcze jakies pomysły ?? i co zrobić ?? czekać az bedą plusowe temperatury ??
MihasZiom - 2010-12-31, 13:27

Przed chwilą sprawdziłem czy jest iskra na świecy no i niestety okazało sie ze nie ma :P na 4 tłoku sciagnałem swiece, wsadziłem w kabel, przystawiłem do metalu no i niestetyk nic nie iskrzyło, swieca była mokra wiec paliwo dostaje. No i zagadka ?? :P samochód jechał normalnie, zgasiłem go i wtedy sie popsuło coś ze nie ma tej iskry ?? od czego zacząć sprawdzanie ?? co mogło sie popsuć ??
krzeszak - 2010-12-31, 13:36

MihasZiom napisał/a:
amochód jechał normalnie, zgasiłem go i wtedy sie popsuło coś ze nie ma tej iskry

wygląda na padnięta cewkę :(

MihasZiom - 2010-12-31, 13:52

A podejdzie sprawdzić cewkę z Golfa III 1,6 ?? taka sama jest ?? Nie chce kupować nowej bez pewności ze to cewka nawaliła
czarnysauber - 2010-12-31, 13:57

krzeszak napisał/a:

wygląda na padnięta cewkę

chyba tak ,jak nie masz kasy to mozesz kupic od tego sprzedawcy ,ja od niego brałem jeszcze tanszy zamiennik (teraz nie widze) za 30 zł i śmigam od maja bez najmniejszych problemow
http://moto.allegro.pl/ce...1351897847.html

krzeszak - 2010-12-31, 13:59

MihasZiom napisał/a:
A podejdzie sprawdzić cewkę z Golfa III 1,6

porównaj numery seryjne na nich ... ale raczej wątpię żeby spasowała :(
MihasZiom napisał/a:
Nie chce kupować nowej bez pewności ze to cewka
nawaliła

to sprawdź czy dochodzi + i - do cewki
przestudiuj tez ten temat dowiesz sie więcej ;)
http://forum.vwvento.org/...=cewka&start=35

pablomed - 2010-12-31, 15:57

MihasZiom, cewka pasuje, podmiana dla testu 5 minut , drugi często psujący sie element to czujnik halla w aparacie zapłonowym, na kazdym forum vw pisze jak sprawdzić
MihasZiom - 2011-01-03, 12:01

No wiec tak :P dzisiaj sprawdziłem czy dochodzi prąd do cewki no i dochodzi, potem wsadziłem świece w ten kabel od cewki co idzie do kopułki, no i nie ma iskry ( nie wiem czy tgo dobry sposób na sprawdzenie) wiec to bedzie cewka na 99,9 % ??
arthur - 2011-01-03, 12:18

Tak to będzie cewka.
MihasZiom - 2011-01-03, 21:05

a reszta też myśli ze to cewka ?? sorki ze tak wypytuje ale chce mieć pewność
arthur - 2011-01-04, 09:58

kolega pablomed, napisał jakie mogą być przyczyny.
podmień cewkę na chwilę i będziesz wszystko wiedział.

czarnysauber - 2011-01-04, 10:20

Ja tez obstawiam cewke :(
MihasZiom - 2011-01-04, 16:11

A jednak to Cewka :) dobrze mówiliscie :P dzieki :P