Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Tuning - Podswietlenie pokretel nawiewów za 4zl ;]

przemus_40vol - 2010-08-12, 10:06
Temat postu: Podswietlenie pokretel nawiewów za 4zl ;]
Wiec tak wczoraj znalazłem w garażu mała listwę z trzema diodami led, a ze nie mam podświetlenia pokręteł nawiewów to chciałem pokombinować :)

Wystarczyło odkręcić nawiewy i w pajączka (tego przeźroczystego przewodzącego światło wcisnąć taka listwę i podłączyć ja pod kostkę podświetlenia a jak nie to do przewodów z radia lub zapalniczki, należy tez pamiętać o dokładnym wyczyszczeniu wszystkich tych plastików co przewodzą światło.

Efekt bardzo ładny a najważniejsze ze tani ;)

Ja użyłem czerwonych diod

pozdrawiam

cinek82 - 2010-08-12, 10:21

No kolego to daj fotki jak Ci to wyszło :aparat: A tak w ogóle to nie każdy znajdzie w garażu listwę z trzema diodami ;) .
przemus_40vol - 2010-08-12, 10:25

Tak nie znajdzie ale w każdym Lepszym elektronicznym sklepie taka listwa kosztuje od 4 do 6zl ;)
jak znajdę jakieś zaciemnione miejcie to będzie fotka a jak nie to dopiero wieczorem.

cinek82 - 2010-08-12, 10:34

No to jak trzeba czekać na zaciemnienie to wg mnie nie jest to do końca dobry efekt ;) Powinno być widoczne także w dzień to podświetlenie ;) Ja się posiłkowałem przy odnawianiu podświetleń gadżetami (też niedrogimi) stąd:
http://forum.vwvento.org/...pod%B6wietlenie
Co prawda drożej niż 4 zł ale efekt widoczny w dzień ;)

przemus_40vol - 2010-08-12, 10:48

U mnie na pewno tak ładnie nie świeci jak tymi gadżetami :) ale dla mnie wystarczy moje rozwiązanie ;)

jeżeli podświetlenie widać w dzień to w nocy pewnie bije po oczach a ja nie lubię takiej choinki ale każdy ma swoje upodobania :)

jak na koszt 4zl to i tak dobre rozwiązanie :p

cinek82 nie wiesz czy uda mi się wsadzić taka listwę do podświetlenia licznika?
długość takiego paska do 4-5cm
pozdro

cinek82 - 2010-08-12, 11:26

Nie neguje Twojego rozwiązania, na pewno ładnie wygląda i lepiej świeci niż słabiutka seryjna żaróweczka ;)
przemus_40vol napisał/a:
jeżeli podświetlenie widać w dzień to w nocy pewnie bije po oczach a ja nie lubię takiej choinki

Przecież jest regulacja podświetlenia i ta przy włączniku świateł i na każdym zakupionym zestawie jest taki mały potencjometr to wyregulowania ostrości ;)
przemus_40vol napisał/a:
jak na koszt 4zl to i tak dobre rozwiązanie :p

No czekam na fotki ;)
przemus_40vol napisał/a:
cinek82 nie wiesz czy uda mi się wsadzić taka listwę do podświetlenia licznika? długość takiego paska do 4-5cm

NA pewno będzie to za krótkie i pewnie będzie gorszy efekt niż ze standardowych żaróweczek + tej listewki zielonej która jest tam oryginalnie. Nie wiem dokładnie jaka jest długość tej listwy z podświetlenia licznika ale jest to na pewno więcej niż 4-5 cm ;)

przemus_40vol - 2010-08-12, 14:21

cinek82 napisał/a:
Przecież jest regulacja podświetlenia i ta przy włączniku świateł i na każdym zakupionym zestawie jest taki mały potencjometr to wyregulowania ostrości ;)

a to chyba ze jest regulacja osobna do nawiewów w tym zestawie :)

cinek82 napisał/a:
NA pewno będzie to za krótkie i pewnie będzie gorszy efekt niż ze standardowych żaróweczek + tej listewki zielonej która jest tam oryginalnie. Nie wiem dokładnie jaka jest długość tej listwy z podświetlenia licznika ale jest to na pewno więcej niż 4-5 cm ;)

dzięki :) sa jeszcze dłuższe listwy tylko boje sie ze będzie nierównomierne podświetlenie...

przemus_40vol - 2010-08-13, 12:24

cyfrówka odmówiła posłuszeństwa i fotki będę później..

pozdro

VWpiter6 - 2010-08-14, 22:13

a ja tak zrobiłem z thermotronikiem
też trochę drożej jak 4zł. ale efekt fajny
(na foto jeszcze nie zamontowane, teraz już są)

Paweł J. - 2010-08-14, 22:15

VWpiter6 napisał/a:
(na foto jeszcze nie zamontowane, teraz już są)

czyli jak... ?? efekt lepszy niż na foto bo na zdjęciu nie wszystko widać :(

VWpiter6 - 2010-08-15, 13:34

ale jak nie widać???
tu link

http://img138.imageshack.us/i/dsc00216195.jpg/

Paweł J. - 2010-08-15, 13:42

Tak, widzę, ale chodzi o to że boczne pokretła nie świecą w całości ;)
VWpiter6 - 2010-08-15, 22:00

od regulacji obrotów dmuchawy ma tak być, z pokrętła z prawej strony przesunęła się dioda i widać jakby słabo świeciło
Paweł J. - 2010-08-16, 22:15

VWpiter6 napisał/a:
od regulacji obrotów dmuchawy ma tak być

No nie wiem, skoro w serii jest tak :mysli:

VWpiter6 - 2010-08-17, 21:04

ale mnie razi....
ten przełącznik gaz/benzyna :D

no nie wiem.... w serii to w serii. powiedziałem że tak ma być bo tak widziałem to podświetlenie i tak zrobiłem. ale nie lepiej wygląda jak jest ładne przejście z czerwieni poprzez czerń skończywszy na niebieskim??

Paweł J. - 2010-08-17, 21:34

Spoko ;) myślałem tylko, że coś jest niedopracowane skoro jest przerwa w podświetlaniu pokrętła.