Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Gaz/Benzyna - Wyciek oleju spod pokrywy zaworów !!!!

Tomasz - 2010-07-10, 09:05
Temat postu: Wyciek oleju spod pokrywy zaworów !!!!
Witam serdecznie wszystkich chcących pomóc rozwiązać problem mojego Vento . A więc zacznę od razu ... Po generalnym remoncie silnika tzn uszczelki pierścienie panewki itd itd zaczęliśmy z mechaniorem składać sprzęta , wszystko szło idealnie do momentu odpalenia . Chodzi słodko cicho praca silnika równa ... a tu nagle wali olejem spod pokrywy zaworów!!!!!!Zmieniałem uszczelki na gumowe i korkowe ... dupa!!! dalej leci na kolektory ssacy i wydechowy pali olej jak cholera . Pragnę dodać , że powierzchnie pokrywy jak i głowicy na które przychodzi uszczelka były idealnie wyczyszczone suche bez oleju i innych nieczystości . Za pomoc z góry dziękuję . Aha bym zapomniał ... pod pokrywą jest osłona plastikowa na wałek ona winna być luźna na śrubach ? I moja Ventka to 1.8 benz. + gaz 92 rok :poklon: :poklon: :poklon: o pomoc :dresik:
Tomasz - 2010-07-10, 16:59

A więc ... :oklaski: :faja: po dłuższych konwersacjach i spekulacjach przy piwku z ojcem doszliśmy do wniosku żeby założyć ową uszczelkę na goło i wesoło czyli bez żadnego rodzaju sylikonów itp. przystąpiliśmy do działania . Założyliśmy nową uszczelkę korkową firmy elring przy czym dokręcanie śrub na pokrywie nadzorował sąsiad mechanik . Zgadnijcie jakie były efekty ... :oklaski: :] uszczelka doległa idealnie olej z kolektora wydechowego się wypalił dym znikł i wszystko wróciło do normy ... aha przed założeniem w sklepie " Pan Dziadek " zalecił przeczyścić wąż odmy tak aby był czysty bez oleju itp. następnie kazał siatkę przy wylocie odmy przepłukać środkiem na nagary ( 18 pln ) po tych czynnościach efekt był wyśmienity . Koszt całkowity wyniósł mnie - uszczelka 13 pln i środek 18 pln = 31 pln i 4 piwa 15 pln . Wszystkim dziękuje za pomoc i życzę jak najmniej merwów przy naprawianiu waszych pięknych pocisków :faja: :faja: :faja: :faja: :faja: . Ja sie odmeldowuję i jadę nad jezioro plukać jajka :] :] :] :] :] :] :] :] :]