Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Benzyna - Wymiana licznika

Vento-Łukasz - 2010-01-04, 17:56
Temat postu: Wymiana licznika
Cześć mam taki mały problem z licznikiem że mi troszeczke szwankuje bo wyświetlacz od godziny sie wylał a wskazówka od poziomu paliwa chodzi jak chce ;)

I tu moje pytanko:
Czy do mojego ventyla z silnikiem 1.6 moge włożyć licznik od 1.8 lub 2.0 ?? bo są chyba tak samo wyskalowane ale niewiem czy wszystko bedzie chodziło tak jak należy ,może jest inna kostka w liczniku albo coś w tym stylu.

Czy koniecznie musze kupić licznik od 1.6 ??

Rafik - 2010-01-04, 18:38

Witaj poszukaj licznika o tych samych numerach co Twój a tutaj masz temat o licznikach bo sam mialem dylemat moze cos pomoze http://forum.vwvento.org/...t=3294&start=35 bradley sie orientuje w temacie ;)
Arcaj - 2010-01-04, 19:34

nawet ja włożysz od TDi-ka to licznik będzie normalnie działał(ale do benzyniaka nie polecam dieslowskie zegary bo ma inne obroty). Tylko pamiętaj żebyś miał takie same prędkości jak masz od 0km/h to ma być od 0km/h

śmiało możesz wkładać

Rafik - 2010-01-04, 21:02

Arcaj, chyba sie myslisz czytaj post sebka w temacie który podałem wyzej musi byc z danej wersji silnikowej i najwazniejsze to firma musi sie zgadzac czyli w benzynach golf 3 vento widzialem w benzynach najczesciej motometer firme a diesle maja VDO ;)
miki9a - 2010-01-04, 21:19

Rafik napisał/a:
a diesle maja VDO ;)

ja w swoim TDI mam właśnie VDO

Rafik - 2010-01-04, 21:23

ja tez mam VDO ;) a mam zwyklego diesla :P
miki9a - 2010-01-04, 21:28

bo pewnie w dieslach ogólnie jest VDO nie zależnie od tego czy to TDI czy TD kub D :hmmm:
Arcaj - 2010-01-04, 21:51

Rafik napisał/a:
Arcaj, chyba sie myslisz czytaj post sebka w temacie który podałem wyzej musi byc z danej wersji silnikowej i najwazniejsze to firma musi sie zgadzac czyli w benzynach golf 3 vento widzialem w benzynach najczesciej motometer firme a diesle maja VDO ;)

to przecież chodzi o ten zakres czy zaczyna się od 0 czy od 20 a czy kończy na 200 czy na 220. A firma czy będzie inna to będą te same wtyki i tak samo będzie chodziło.

miki9a napisał/a:
czy to TDI czy TD kub D

ale jak masz silnik TD do licznika od TDi-a nie podczepisz. Licznik TDi inaczej się zachowa. Z silnikiem TDi licznik TDi-ka na biegu jałowym obroty pokaże Ci 950 a z silnikiem TD pokaże Ci 9500 czyli zamknie Ci licznik i nici z obrotów. O zwykłym dieselku nie wspomnę.

A co do problemu Vento-Łukasza to słyszałem że spokojnie podejdzie licznik od 1.8 tylko żeby wartości były te same.
Niech mnie ktoś poprawi jak się mylę :faja:

miki9a - 2010-01-04, 22:01

Arcaj napisał/a:
ale jak masz silnik TD do licznika od TDi-a nie podczepisz. Licznik TDi inaczej się zachowa. Z silnikiem TDi licznik TDi-ka na biegu jałowym obroty pokaże Ci 950 a z silnikiem TD pokaże Ci 9500 czyli zamknie Ci licznik i nici z obrotów. O zwykłym dieselku nie wspomnę.

ale mi chodziło tu ogólnie o firmę :faja: . ale dzięki za wyjaśnienie tematu

Arcaj - 2010-01-04, 22:02

tak wiem
mi za to chodziło o wyjaśnienie że jak ktoś chciałby zmienić z licznik TD na TDi to nie podejdzie :P

zlotykamil - 2010-01-04, 22:09

Arcaj napisał/a:
ale jak masz silnik TD do licznika od TDi-a nie podczepisz. Licznik TDi inaczej się zachowa. Z silnikiem TDi licznik TDi-ka na biegu jałowym obroty pokaże Ci 950 a z silnikiem TD pokaże Ci 9500 czyli zamknie Ci licznik i nici z obrotów

nie czaje :P - to TD maja taką wartość jak 9500 obr.? :P

Arcaj - 2010-01-04, 22:15

zlotykamil napisał/a:
nie czaje :P - to TD maja taką wartość jak 9500 obr.? :P

chodzi o to że obrotów nie będzie :p a podobno licznik sobie pomnaża wartość x10

zlotykamil - 2010-01-04, 22:21

ale to tylko kwestia cyferek przeciez :D wskazówka chodzi tak samo... tak?
Rafik - 2010-01-04, 22:26

napisałem oprzeciez ze i firma i numery musza sie zgadzac ...

Zakres co najwyzej bedzie przekłamywał na kilometrach ;)

Arcaj napisał/a:

teraz przeczysz sam sobie jak TD do TDika nie podejdzie i odwrotnie to do benzyny napewno tez nie ;) mówie firma i numery licznika muszą sie zgadzac :P

Arcaj - 2010-01-04, 22:27

chyba tak. Lecz pewny nie jestem. Spytam się dokładnie.
Arcaj - 2010-01-04, 22:32

Rafik napisał/a:
teraz przeczysz sam sobie jak TD do TDika nie podejdzie i odwrotnie to do benzyny napewno tez nie ;) mówie firma i numery licznika muszą sie zgadzac :P

http://www.audi80.pl/b4-19-tdi-licznik-vt30830.htm

Jeśli podchodzi od beznyniaka do TDI to analogia będzie taka sama w przypadku przełożenia z tdi do benzyniaka

Rafik - 2010-01-04, 22:35

Dobra niech próbuje ja juz nic nie mówie :]
Vento-Łukasz - 2010-01-04, 22:56

Troszke mnie zakręciliście ale oki :]
Zdania są podzielone wiec zostaje tylko jedno wyjście umówie sie zferdek_lublin, i podmienie sobie licznik od niego on ma 1.8 dużo roboty nie ma a bede wiedział na 100% :]
Jak już bede widział to napisze w tym temacie czy da rade czy nie :]

Jeszcze dodam że u mnie miedzy prędkościomierzem a obrotościomierzem nie jest nic napisanie ani VDO ani to drugie niema poprostu nic ;)

Dzieki za pomoc :OK:

Arcaj - 2010-01-07, 16:44

i jak wiadomo coś?
Vento-Łukasz - 2010-01-07, 22:10

nie nie jeszcze nie bo narazie Ferdek nie ma czasu no i za bardzo czasu nie ma :]