Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Benzyna - Cieknie spod tego elementu ukl chlodzenia

rem3dy - 2009-12-29, 20:20
Temat postu: Cieknie spod tego elementu ukl chlodzenia
Witam
Tak jak w temacie. Chce wymienic ten element, ale w motoryzacyjnych sklepach nie wiedza jaki dokladnie zamowic.
Czy ktos zna nr katalogowy tego krucca(chyba,ze to ma inna nazwe)?

Silnik benzyna 1.8 55kW rok 1993
Od gory wchodzi kilka kabelkow.

vezet22 - 2009-12-29, 21:38

niema na nim numerów pokaż o ktury ci chodzi sprzedawcy i powinien bez problemu wiedzieć oco chodzi :faja: chyba że ten sprzedawca pracuje drugi dzień :P
lesny1982 - 2009-12-29, 22:05

a co tam termostat wchodzi nr. 5 ?? ?w kruciec
misiek - 2009-12-29, 22:07

Ale to co pokazałeś to nie jest z silnika 1.8 bo wychodzi z tego że jest to z silnika ABD czyli z motora 1.6 a ty skoro masz 55kW i 1.8 to masz silnik AAM i masz to przy bloku silnika z prawej strony od przodu. To co pokazałeś na rysunku to jest obudowa termostatu z silnika ABD a w AAM i ABS termostat jest przy pompie wodnej na dole. A to co potrzebujesz to powiedz w sklepie że potrzebujesz górnego króćca do silnika AAM tam gdzie jest mocowany czujnik od wody ;) ;) ;)
I pamiętaj że orginała trudno kupić i na bank dostaniesz ten króciec od golfera z miejscem na dwa czujniki ;) ;) od razu patrz żebyś w pakiecie miał wszystkie oringi i zaślepkę na jeden czujnik ;) ;) ;)
ja wymieniałem to jakoś w czerwcu chyba i za jakiś tam zamiennik dałem coś nie dużo ponad 10 złociszy ;) ;) ;)
Powodzenia ;) ;) ;)

misiek - 2009-12-29, 22:08

lesny1982 napisał/a:
a co tam termostat wchodzi nr. 5 ?? ?w kruciec

Leśny ale w motorze 1.6 ;) ;) ;) ;)

lesny1982 - 2009-12-29, 22:20

a no chyba ze :P
misiek - 2009-12-29, 22:45

ale jakaś dupa ten sprzedawca że nie kuma o co chodzi.... :P :P :P
rem3dy - 2009-12-29, 22:57

Dzieki Misiek masz oczywiscie racje. Ze mnie tez dupa bo nie wiem co pokazuje ;) Najbardziej to mi pasowalo po wzrokowym porownaniu z tym co mam pod maska ;) .
Patrzac na caly schemat nie znalazlem w sekcji B tego elementu a to ona dotyczy AAM

W koncu wiem co w sklepie gadac. A sprzedawca hmmm byl patrzyl pod maske dzwonil do hurtowni i nie wiedzieli co zamowic ;) .

Jutro wpadne do sklepu i ich oswiece.

Dzieki jeszcze raz!

Acha jeszcze jedno pytanie, bo mechanik bedzie mi za jednym razem od razu termostat wymienial. Czy to prawda,ze w tej wersji trzeba rowniez pompe cieczy sciagac i ze jest przy tym troche roboty co ma wplyw na cene uslugi?

misiek - 2009-12-29, 23:24

ja ściągałem pompa ;) ;) ;) czy jest aż tyle roboty nie powiedział bym, ale mechanik może sobie policzyć :( :(
Paweł J. - 2009-12-30, 09:02

misiek napisał/a:
I pamiętaj że orginała trudno kupić i na bank dostaniesz ten króciec od golfera z miejscem na dwa czujniki ;) ;) od razu patrz żebyś w pakiecie miał wszystkie oringi i zaślepkę na jeden czujnik ;) ;) ;)

Dokładnie...Misek dobrze prawi...

Do 1.8 idzie taki trójnik:

To zamiennik Toprana...jeśli chodzi o oznaczenia to mam na nim wybite takie coś:

topranGermany
100 720
>PA66-GF30<

Przemek - 2009-12-30, 09:27

Nie zawsze dają w kpl. Ja musiałem dokupić. Trójnik 7 zł (3 w tym roku) i zaślepki plus oringi 5 zł
Paweł J. - 2009-12-30, 09:36

Trzeba się o to upominać...czyli o oringi i zaślepkę...jest tylko jeden oring tu gdzie trójnik przylega do głowicy.
misiek - 2009-12-30, 13:53

Paweł J. napisał/a:
Trzeba się o to upominać...czyli o oringi i zaślepkę...jest tylko jeden oring tu gdzie trójnik przylega do głowicy.
Pawełku a oring na czujnik temperatury i ja jeszcze miałem do zaślepki ;) ;) ;) ;)
Przemek - 2009-12-30, 17:06

misiek, tak jak mówisz czyli razem 3 oringi
Paweł J. - 2009-12-30, 17:32

Paweł J. napisał/a:
jest tylko jeden oring tu gdzie trójnik przylega do głowicy.

Pisząc to miałem na myśli że do trójnika dodają tylko jeden oring...ten co się styka z głowicą...przynajmniej tak jest przy tym moim topranowskim wynalazku ;)

Przemek - 2009-12-30, 17:37

Topran daje tylko ten jeden oring.A w zestawie z zaślepkami są dwa oringi
pablomed - 2010-01-01, 22:40

Koledzy wierzcie mi nie kupujcie tego od Toprana. Ja po zmianie 3 wciągu 5 lat postanowiłem że kupię oryginał, sprowadzili mi taki w zwykłym sklepie ze znaczkami vw/audi i najpierw się ze mnie nabijali że kto takie drogie części do starego auta kupuje, a potem im mina zrzedła bo z marżą za oryginał wyszło tylko 36 zeta. I mam już 2 lata święty spokój.
Paweł J. - 2010-01-02, 10:01

Topran to nie jest dobry wybór...na aucie też mam Toprana i już się leje...dosłownie się leje....ten co na foto to mam już dobre 2 lata jak nie więcej i czeka na swoją kolej, a w tedy gdy go kupowałem to był jeden z lepszych na rynku...ale skoro oryginał kosztuje 36zł to nie ma się co zastanawiać.
vwolf - 2010-01-02, 20:10

Jak macie problemy z takim kruccem to piszczie mi na pw. Pracuje w sklepie motoryzacyjnym gdzie czesci sciagamy orginalne w dobrej cenie z niemiec. Może byc numer katalogowy z etki lub etosa ewentualnie zdjecie.