Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Stukanie, pukanie i dziwne odgłosy...

piotrekb90 - 2009-11-23, 17:38
Temat postu: Stukanie, pukanie i dziwne odgłosy...
Mam problem z moją ventka...podczas jazdy po nierównościach słychać różne dziwne stuki itp najbardziej z tyłu i trochę z przodu...Zawieszenie robiłem całe każdą głupote wymieniłem a mianowicie...5 tys km temu - amorki przód na Cofap olejowe, tuleje tylnej belki SWAG, łączniki stabilizatorów FEBI, poduszki amortyzatorów z przodu SWAG, 10 tys km temu amorki tył gazowe Cofap, 17 tys km temu - sworznie na wahaczach FEBI, gumy na wahaczach SWAG. Szarpałem kołami, drążkami kierowniczymi i nigdzie nie ma luzów...Na zakrętach jest stabilny i nie buja tak jak kiedyś. Są jakieś słabe pkt w vento które mogą wydawać takie dziwne odgłosy?? I jeszcze jedno...ostatnio jak jeździłem to czułem że mam za mało powietrza w kołach i rzeczywiście było po 1,5 w każdym kole więc dobiłem do 2,5 ale efekt nadal podobny tak dziwnie zabuja autem przy nawet lekkich podmuchach wiatru jadąc po prostej drodze...a jak wsiądzie komplet osób to tragedia pomijając to że mam sprężyny padnięte auto dziwnie się zachowuje na drodze. Wcześniej tego nie było...Może ktoś mi pomóc??
piotrek_inf - 2009-11-23, 18:17

ja mam podobnie tylko na jednym kole, słychać takie szmeranie, jakby coś się przewalało, może nagram kiedyś to posłuchacie. Słychać to jak wjadę tylnym lewym kołem w jakąś nierówność/studzienkę, podejrzewam sprężynę ale nie wiem na 100%
lysy86 - 2009-11-26, 12:44

witam ja bym na twoim miejscu sprawdził amortyzatory na diagnostyce i będziesz wiedział amorki mogą być wadliwe a ja też walczyłem z poduszkami pod amortyzatorami może być to podnieś przód i złap za koło i spróbuj podnieść do góry . :]
piotrekb90 - 2009-11-26, 14:36

Na poduszkach od amorków mam luz jakiś cm ale gość mi powiedział że venta i golfy tak mają...amorki raczej sprawne bo w zakrętach trzymają...
miki9a - 2009-11-26, 15:33

u mnie było podobnie tylko ze w jednym kole i okazało się ze sprężyna pękła na samej górze. tak ze nie było tego nawet widać. wymieniłem sprężynę i wszystko jest jak należny :P
brave - 2010-02-06, 10:28

podepne sie do tego tematu. Mam takie pytanie co moze stykać w tylnym zawiesdzeniu oprócz amora? bo od jakiegoś czasu mam dziwne stuki z tyłu po lewej stronie. myslałem ze to mocowanie amora i rozkreciłem i skreciłem jeszcze raz wszystko na "hama" na dole tez a dalej coś czasami stuka, nie zawsze bo na mniejszych dołkach to nie ale jak jade troche szybciej i wpadne tyłem w jakąś nierównosć to słychać dość głośno.

macie jakieś sugestie?

czarnysauber - 2010-02-06, 10:47

brave, ja miałem takie stukanie jak kupiłem ventylka i to były tulejki na tylnej belce
problem dopiero wyszedł na przegladzie jak na szarpakach stał

Paweł J. - 2010-02-06, 13:15

Dokładnie...to może być tuleja na belce. W zakrętach tyłem Ci nie nosi ??
brave - 2010-02-06, 13:29

własnie skonczyłem prace bo juz sie wkur.... na to stukanie i zeby sie upewnić czy to aby nie napewno amor. to zmieniłem ja stronami... zobaczymy i jeszcze jedną rzecz zauwazyłem jak sobie tak porownałem te dwa amortyzatory to na jednym osłony sztywno siedziały a na drugim (tym co stukało) to latała w to i spowrotem, moze to to było przyczyną tego stukania. nie wiem zobzczymy teraz mi sie aku ładuje to nie mam jak sprawdzić ale jak sprawdze to napisze. a co do tulei to chyba nie w grudniu miałem przeglad i sprawdzał na szarpakach podobno wszystko było ok. nie wiem juz cholera mnie sztrzela. :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur:
brave - 2010-02-09, 19:12

no i okazało sie ze to faktycznie wina odboja z osłoną... teraz nic nie stuka a ventek był w trasie do lbn i spowrotem testowany wiec po niezłych dziurach :)
mcinek24 - 2010-02-10, 18:40

piotrekb90 napisał/a:
5 tys km temu - amorki przód na Cofap olejowe, tuleje tylnej belki SWAG, łączniki stabilizatorów FEBI, poduszki amortyzatorów z przodu SWAG, 10 tys km temu amorki tył gazowe Cofap, 17 tys km temu - sworznie na wahaczach FEBI, gumy na wahaczach SWAG. Szarpałem kołami, drążkami kierowniczymi i nigdzie nie ma luzów...

Febi dla mnie to hlam jakich malo po 1 wymienialem swiece zarowe na febie(bosch orginał) i jedna sie po roku niecalym spalila po 2 poduszki amortyzatora przedniego (te z lozyskiem) rok temu i po ok 10tyskm wala jakby kowal podkowe wykuwal. stuanie jast objawem luzu i wybicia elementu gumowego gdzies. jak wymienilaes na tanie zamienniki to niemasz sie co dziwic. tak to wlasie widze ze z przodu te poduchy ci wala, a ztylu stawiam na tuleje belki. jesli zele je ktos zamontowal to sie mogly juz wyrobic (wybic) a moglo tez byc ze ciezko wchodzily i ktos je na sile wbijal (mogl uszkodzic powloke ochronna) co doprowadzilo do szybciejszego zuzycia. podnies wentke postaw na jakis kolkach lub kobylkach, sciag kola. z przodu powinienes miec luz na amorku pewnie na boki i gora dol. a ztylu odkrec amorki od belki i poruszaj sama belka, jak jest ok to nie bedzie luzu.

piotrekb90 - 2010-02-10, 18:57

a ta poduszka amortyzatora z przodu nie powinna mieć troszke luzu?? części ogólnie dobre tak mi gość w sklepie mówił, były jeszcze dużo tańsze...podjadę na trzepaki na stacje diagnostyczną i zobaczę co go boli....
mcinek24 - 2010-02-13, 11:50

piotrekb90 napisał/a:
a ta poduszka amortyzatora z przodu nie powinna mieć troszke luzu?? części ogólnie dobre tak mi gość w sklepie mówił, były jeszcze dużo tańsze...podjadę na trzepaki na stacje diagnostyczną i zobaczę co go boli....

wiadomo ze na kazdy element jest jakas dopuszczalna tolerancja ,sadze lecz ze nie wyczulbys tego luzu ruszjac ,szrpiac reka(na logike zagrazalo by to bezpieczenstwu jazdy)

poduszka jako tako nie powinna miec luzu poniewaz jest skereco na o gory to koroseri , spasowana jestb w swoim miejcu(gniazdo). luz jezeli masz to prwdopodobnie jest na tym nieszczesnym lozysku. tania poducha = slabym material wykonania cos za cos.